Volg Bouwkroniek

Abonneer u Aanmelden

Meer optimisme in de bouw

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
optimisme bouw

De bouwbarometer scoort in het eerste kwartaal van 2017 met 99,4 beduidend beter. In het laatste kwartaal van 2016 strandde hij nog op 98,4. De gezonde grens van 100 waarop pessimisten en optimisten elkaar in evenwicht houden, komt nu eindelijk serieus dichterbij. Vooral het werkvolume zit goed. De orderboekjes zijn verder in de tijd gevuld. Toch hangen er nog altijd wat donderwolken. De concurrentie van en met goedkopere buitenlanders blijft ongemeen scherp en zet de prijzen en de tewerkstelling onder druk.

De bouwbarometer stijgt in het eerste kwartaal fors, tot 99,4. Dat betekent dat de bedrijfsleiders van de kleine en middelgrote Vlaamse bouwondernemingen de conjunctuur optimistischer inschatten. Het vertrouwen in een economisch herstel groeit.

35% van de Vlaamse bouwkmo’s heeft vandaag meer werk dan in het vorige kwartaal. 21% heeft minder werk. Dat is beter dan verwacht. In het vorige kwartaal dacht 22% meer werk te hebben. Voor de eerstvolgende maanden verwacht 28% een stijging in het werkvolume, terwijl 13% zich minder opdrachten ziet uitvoeren.

De orderboekjes zijn verder in de tijd gevuld. Vandaag hebben dubbel zoveel bouwondernemers nog werk voor negen maanden of meer en er zijn er minder die nog maar voor minder dan drie maanden volgeboekt zijn.

Opvallend is voorts dat de meeste bouwondernemers de toekomst positiever inschatten. Terwijl 26% de rendabiliteit zag achteruitgaan tegenover 17% die daarin een verbetering optekenden, en 15% mensen heeft ontslagen en slechts 11% er heeft aangeworven, hebben ze veel betere vooruitzichten. 24% van de ondernemers ziet de rendabiliteit in de volgende maanden verbeteren.

Ook het personeelsbestand lijkt eerder toe te nemen dan te krimpen. 19% van de ondervraagden zegt extra mensen te zullen aanwerven. 10% zegt met minder werknemers verder te gaan. Dit is een serieuze stijlbreuk met vorig jaar. De scherpe daling van de tewerkstelling die we de voorbije jaren meemaakten, lijkt te zijn gestopt.

De bouwondernemers maken zich wel nog steeds zorgen. De concurrentie is en blijft hard. Eén op de drie zegt dat deze nog verscherpt is. Slechts 7% spreekt van een verzachting. Ook het aantal slechte betalers blijft hoog. Dit probleem neemt volgens één op de vier  eerder toe.

De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen zijn gedaald, zegt 26%. 18% denkt dat de prijzen zullen verbeteren, terwijl één op de vier een verslechtering verwacht. Slechts 48% van de bouwbedrijven kan met winstgevende prijzen werken. 3% draait met verlies.

De algemene economisch toestand wordt vrij neutraal ingeschat en de helft van de ondervraagde ondernemers is uitgesproken tevreden met het eigen bedrijf. Dat is een pak beter dan vorig jaar.

 

 

Meest aanbevolen artikels

Negen op de tien bedrijven kampen met wanbetalingen

Negen op de tien bedrijven kampen met wanbetalingen

Kredietverzekeraar Atradius stelt na een onderzoek bij 2.769 West-Europese b2b-bedrijven vast dat liefst 93,5% van de Belgische firma’s te maken heeft met een betalingsachterstand van b2b-rekeningen. Dat is nog meer dan vorig jaar, toen[…]

19/04/2017 | AtradiusChristophe Cherry
Vensterglas getest tijdens berghutproject in Slovenië

Vensterglas getest tijdens berghutproject in Slovenië

Hout laat niemand koud

Hout laat niemand koud

Aanvechten bouwvergunningen wordt strikter gereglementeerd

Aanvechten bouwvergunningen wordt strikter gereglementeerd

Meer artikels