Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Meer nieuwbouwvergun­ningen in 2018

Gerelateerde onderwerpen :

,
Meer nieuwbouwvergun­ningen in 2018

© Lulu Berlu - stock.adobe.com

Statbel publiceerde zopas de statistieken inzake nieuwbouwvergunningen voor de eerste acht maanden van dit jaar. Die cijfers bleven een hele tijd achterwege. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) had in een eerder persbericht al aangedrongen op de snelle publicatie van deze gegevens. Uit de cijfers blijkt het effect van de strengere nieuwbouwnormen en het S-peil. Tevens werden in vijf jaar tijd 21% meer nieuwe flats gerealiseerd en waren er 12% minder vergunde renovaties.

Zowel het aantal vergunde nieuwbouwflats als het aantal nieuw gebouwde huizen lag in de eerste acht maanden van dit jaar opmerkelijk hoger dan in de voorgaande jaren. Deze stijging kan verklaard worden door de strengere nieuwbouwnormen. Op 1 januari 2018 werd immers het S-peil ingevoerd waardoor vele woningen verplicht werden om bijkomend te investeren in energiezuinigheid.

Verschillende bouwers anticipeerden hierop door eind 2017 al een bouwvergunning aan te vragen die dan goedgekeurd werd in het eerste kwartaal van 2018. Volgens de VCB is het een typisch verschijnsel dat wanneer de nieuwbouwnormen in Vlaanderen strenger worden, in het eerste kwartaal van dat jaar meer vergunningen worden toegekend. In de andere gewesten zien we deze cyclische evolutie niet.

Nieuwe flats

Als we kijken naar het tweejaarlijkse gemiddelde (om het effect van de nieuwbouwnormen te neutraliseren) zien we dat het aantal flats in de eerste acht maanden van het jaar gestegen is met 21% vergeleken met 2014.

Het aantal huizen daalde in dezelfde periode met 6%. Flats krijgen een steeds groter aandeel in de nieuwbouwactiviteit. De toename van het aantal appartementen overstijgt de afname in het aantal nieuwbouwwoningen met +3.000. De nieuwbouwactiviteit zet haar groei voort.

Vergunde renovaties

In de periode 2014-2018 werd in de eerste acht maanden van het jaar inzake het aantal vergunde renovaties een daling met 12% vastgesteld. Ondanks alle inspanningen om het renovatieritme, dat in Vlaanderen sowieso al te laag is, te verhogen zien we een tegengestelde beweging. De VCB roept de Vlaamse regering dan ook op om samen met de bouwsector inspanningen te leveren om renovatie nog meer aan te moedigen.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

De ontwikkeling van de Regattawijk, het grootste woonproject van Antwerpen, gaat na tien jaar bouwen de laatste rechte lijn in. Projectontwikkelaar Vooruitzicht is gestart met de voorbereiding van het laatste bouwveld dat goed is voor de[…]

Waardedaling winkelvastgoed kan nog twee jaar duren

Waardedaling winkelvastgoed kan nog twee jaar duren

Start Arte Nova-project in Mechelse stationsomgeving

Start Arte Nova-project in Mechelse stationsomgeving

Stadsboerderij in Nieuwpoort wordt woonbuurt

Stadsboerderij in Nieuwpoort wordt woonbuurt

Meer artikels