Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Meer grip en een lager verbruik met liftbare tandemas bij Volvo Trucks

Meer grip en een lager verbruik met liftbare tandemas bij Volvo Trucks

Met de liftbare tandemas van Volvo Trucks is het voortaan mogelijk om de tweede aandrijfas van de trekker te ontkoppelen en omhoog te brengen. Dit geeft meer grip op de weg en vermindert het brandstofverbruik met 4% wanneer de truck niet geladen is.

De liftbare tandemas is bedoeld voor zware transporten waarbij alleen op de heenweg met vracht wordt gereden, bv. het vervoer van boomstammen en in de bouw. 'Met de liftbare tandemas kan de tweede aandrijfas worden ontkoppeld en kunnen de wielen omhoog worden gebracht wanneer met een lege truck wordt gereden', zegt Jonas Odermalm, segment manager Construction bij Volvo Trucks.

Door het differentieel in de eerste aandrijfas te vervangen door een klauwkoppeling kan de tweede aandrijfas worden ontkoppeld en omhoog worden gebracht. De chauffeur beschikt daardoor over zowel de kracht als de capaciteit van twee aangedreven assen (6X4), maar ook over de betere manoeuvreerbaarheid van één aangedreven as (4X2). Als de tweede aangedreven as omhoog is gebracht, wordt bovendien de draaicirkel één meter kleiner en ontstaat er minder slijtage aan banden en ophangingssystemen.

14 cm

'De liftbare tandemas is perfect voor transporten waarbij de terreinomstandigheden of brutovoertuiggewichten een truck met een tandemstel vereisen, maar waarbij het voertuig leeg of met weinig lading terugrijdt. Op gladde of zachte ondergronden kan de chauffeur de druk op de eerste as vergroten door de tweede aangedreven as omhoog te brengen. Dat resulteert in meer grip en vermindert het risico op vast komen zitten', legt Jonas Odermalm uit.

De liftbare tandemas rijdt ook comfortabeler wanneer de truck leeg is: dat kan vaak zelfs 50% van de werktijd zijn. Het geluidsniveau in de cabine is lager en de trillingen van het stuur zijn minder wanneer de banden van slechts één aandrijfas contact met het wegdek maken.

De liftbare tandemas van Volvo is leverbaar op de FM, FMX, FH en FH16.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Act&Sorb bouwt mdf-recyclagefabriek in Genk

Act&Sorb bouwt mdf-recyclagefabriek in Genk

Act&Sorb heeft in Genk zopas de eerste symbolische steen gelegd van een fabriek met bijhorend laboratorium. Dat had al veel eerder moeten gebeuren, want de bouw is al flink gevorderd. Het plechtige moment werd echter uitgesteld wegens de[…]

30/09/2020 | HoutRecyclage
Vlaamse regering lanceert relanceplan van 4,3 miljard €

Vlaamse regering lanceert relanceplan van 4,3 miljard €

Fusie DK Rental en Loxam België

Fusie DK Rental en Loxam België

"Aannemers moeten vaker hun mening durven geven"

"Aannemers moeten vaker hun mening durven geven"