Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Meer flexibiliteit nodig om bouwvacatures in te vullen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Meer flexibiliteit nodig om bouwvacatures in te vullen

Bouwunie vraagt een uitbreiding van de overuren en de mogelijkheid om freelance te werken in de bouw. Het aantal vacatures in de bouw stijgt al twee jaar. De nood aan extra werkkrachten is enorm. Om dat op te lossen is volgens de beroepsvereniging meer flexibiliteit nodig.

Volgens Constructiv, het sectorfonds van de bouw, is het aantal vacatures in de Vlaamse bouwsector sinds april 2017 in twee jaar tijd met 41% gestegen, van 1.686 naar 2.376 in april 2019. 
 
“Ondernemingen hebben het steeds moeilijker om vacatures ingevuld te krijgen. Daarom vragen we om freelancers te kunnen inzetten in de bouwsector. In andere sectoren bestaan freelancers al langer, maar in de bouw wordt hier door de wetgever en inspectie verkrampt op gereageerd”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie.
 
Vandaag doen weinig bouwbedrijven een beroep op freelancers. De kans is namelijk groot dat sociale inspectiediensten dit zien als schijnzelfstandigheid met grote boetes tot gevolg. Jean-Pierre Waeytens vraagt om de arbeidsrelatiewet aan te passen en rechtszekerheid te creëren. Over schijnzelfstandigheid mag enkel sprake zijn bij bewuste fraude en sociale dumping. De vraag naar flexibiliteit is groot: 70% van de aannemers zou freelancers willen inschakelen.
 
“Ook voor de freelancers zijn er voordelen. Zij moeten zelf weinig investeringen doen en kunnen het materiaal van hun opdrachtgever gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan schilders, metsers, dakbedekkers, vloerders en installateurs van centrale verwarming. Ook voor de consument zou het inzetten van freelancers positieve gevolgen hebben. Bouwprojecten kunnen sneller uitgevoerd worden en klanten moeten dus minder lang wachten tot een aannemer kan beginnen”, aldus Waeytens.

Flexijobs

Bouwunie is geen vragende partij om de flexijobs ook uit te breiden naar de bouwsector. Dat systeem is vooral populair in de Vlaamse horeca. “Bij bouwbedrijven is er een grote vraag naar goede werkkrachten die moeten beschikken over kenmerkende vaardigheden en kennis. Dit vereist vaak een langere inwerkperiode, aanpassingstermijn of zelfs een specifieke opleiding. Bijkomende mensen ad hoc tewerk stellen op de werven is dus vaak niet evident”, besluit Jean-Pierre Waeytens.
 
Volgens Bouwunie is er vooral nood om de fiscaal voordelige overuren voor het  vast personeel uit te breiden. Deze overuren zijn betaalbaar voor de werkgever en voor de werknemer is het een brutto-netto uitkering. 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

De meeste dossierstukken die te maken hebben met het openbaar onderzoek over een omgevingsvergunning zullen vanaf half mei online te vinden zijn. Die ingreep gebeurt om zoveel mogelijk te vermijden dat documenten die al digitaal beschikbaar[…]

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Meer artikels