Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Publireportage

Meer flexibiliteit en efficiëntie op de werf met gerobotiseerde totaalstations

Gerelateerde onderwerpen :

,
Meer flexibiliteit en efficiëntie op de werf met gerobotiseerde totaalstations

Naast het nieuwe GPS-meetsysteem brengt Leica Geosystems ook twee nieuwe robotstations op de markt: de iCON Robot 70 en iCON Robot 80.

GPS-systemen en robotstations: op de werf kunnen aannemers niet meer zonder. Foutloos, eenvoudig en snel punten meten en uitzetten is niet langer een utopie. Lasertopo heeft met onder andere de nieuwe Leica iCON GPS 70T en Robot 70 de toestellen in huis voor professionals in de bouwsector.

Bouwprofessionals kunnen zich vanaf nu volledig focussen op de taak en de omgeving. Lasertopo, gespecialiseerd in meet- en testapparatuur, is in Vlaanderen hoofdverdeler van Leica iCON GPS 70T. Door de combinatie van de nieuwste GNSS-technologie en inertiële meeteenheid (IMU) is dit nieuwe GPS-meettoestel uitgerust met een permanente tiltcompensatie die volledig kalibratievrij is en bestand is tegen elke magnetische storing. Bij elke meting worden tiltwaarden opgeslagen, wat voor een volledige traceerbaarheid en verbeterde kwaliteitscontrole van elk meetpunt zorgt. Dankzij deze permanente tiltcompensatie is het niet meer nodig om de stok verticaal te houden.

“Professionals in de bouwsector genieten dankzij de permanente tiltcompensatie, tot meer dan vijftien graden, van een grotere meetmogelijkheid, verbeterde kwaliteit en nauwkeurigheid van de verzamelde gegevens. Je voorkomt bovendien kritieke fouten,” legt Jochen Delvaeye van Lasertopo uit.

Speciaal ontwikkelde IMU

Lasertopo is in Vlaanderen de enige verdeler van het nieuwe apparaat. “Leica Geosystems is de enige speler die werkt met een speciaal ontwikkelde IMU in de antenne die heel accuraat meet en niet afhankelijk is van het noorden in combinatie met hellingssensoren”, vertelt Delvaeye. “Een magnetisch veld kan bij traditionele systemen vaak voor onnauwkeurige meetresultaten zorgen. Dat risico wordt met de GPS 70T-serie vermeden. Hierdoor verkleint de foutenmarge aanzienlijk en kunnen ook metingen uitgevoerd worden nabij hoogspanning, sporenlijnen …”

Sneller én veiliger

De belangrijkste centrale gebruikersinterface wordt behouden, waardoor je op een gebruiksvriendelijke manier kan werken en kostbaar tijdverlies voorkomt. Delvaeye: “De posities worden heel snel berekend en teruggestuurd naar de controller waardoor je altijd snel resultaat krijgt. Zowel het inmeten als uitzetten gaat heel snel en accuraat. Bovendien is het ook veel veiliger. Doordat het apparaat zo gebruiksvriendelijk is, kan je de volledige focus leggen op het meten en de omgeving. De eerste GPS 70T-serie die we verkochten was in functie van de veiligheid en snelheid.”

Flexibiliteit en efficiëntie op de werf

Naast het nieuwe GPS-meetsysteem brengt Leica Geosystems ook twee nieuwe robotstations op de markt: de iCON Robot 70 en iCON Robot 80. Met deze twee toestellen gaat Leica weg van traditionele analoge metingen en opperen ze meer voor digitale lay-outtechnieken. De Robot 70 en 80 sieren zich omwille van zijn eenvoud en gebruiksgemak. Beide toestellen zijn verkrijgbaar bij Lasertopo, al focussen ze zich vooral op de verkoop van de iCON Robot 70. “Dit robotstation is een instapmodel dat voor de bouwsector voldoende functionaliteiten biedt om alle meet- en uitzetopdrachten uit te voeren. De bijgeleverde software op tablet zorgt ervoor dat op de werf alles heel intuïtief kan worden ingemeten of uitgezet,” verklaart Jochen Delvaeye.

iCON software: BIM

De iCON robot beschikt over een applicatie, speciaal ontwikkeld om rechtstreeks uit te zetten vanaf het IFC-model. Dankzij deze software kan eender welke entiteit geselecteerd worden. Na deze selectie kunnen punten en lijnen uitgekozen worden om uit te zetten. Daardoor is een minimale voorbereiding vereist en wint de gebruiker aan tijd en flexibiliteit. Delvaeye: “Lasertopo is volledig mee met BIM (Building Information Modelling) en ze bieden de klanten een adequate ondersteuning in de implementatie ervan.”

 

De iCON GPS 70T-serie is uitgerust met een permanente tiltcompensatie die volledig kalibratievrij is en bestand is tegen elke magnetische storing.

Innovatie werkt

Uit de reacties op de verschillende demo’s bij klanten is Lasertopo ervan overtuigd dat de nieuwe toestellen het goed zullen doen op markt. “Klanten ervaren onmiddellijk de meerwaarde van deze innovatieve apparaten. Het is net dat innoverende aspect waar Lasertopo zich graag achter scharen. Dat in combinatie met opleiding en 23/24u support is hun sterkte. Vooral de service achteraf wordt geapprecieerd”, besluit Delvaeye.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwmaterieel met waarde van 10 miljoen € wordt geveild

Bouwmaterieel met waarde van 10 miljoen € wordt geveild

Wie een nieuwe bouwmachine besteld heeft, wordt geconfronteerd met lange wachttijden. De aankoop van recente gebruikte machine kan dan soms soelaas bieden. Troostwijk organiseert op het einde van dit jaar een veiling met bouw- en[…]

Nieuw bij Joskin: de Cargo-Lift 30 t

Nieuw bij Joskin: de Cargo-Lift 30 t

Wiellader vanop afstand bedienen met een iPhone

Wiellader vanop afstand bedienen met een iPhone

France Elévateur werkt samen met Van Hove Garages

France Elévateur werkt samen met Van Hove Garages

Meer artikels