Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Meer dan acht werfdiefstallen per dag

Gerelateerde onderwerpen :

,
Meer dan acht werfdiefstallen per dag

Vorig jaar werden in België bijna 3.000 diefstallen op bouwwerven geregistreerd, een gemiddelde van acht per dag. Vele aannemers krijgen ermee te maken. Naast de financiële schade gooien diefstallen ook de werkschema’s overhoop. Vaak zijn de werknemers hierdoor zelfs een tijdje technisch werkloos.

De meeste aannemers in de bouw krijgen te maken met diefstallen op hun bouwwerf. Ze komen 's morgens met hun personeel ter plaatse en merken dat er materialen of machines gestolen zijn. Het aantal diefstallen bereikte in 2012 een hoogtepunt. Sindsdien zijn de cijfers licht gedaald, maar hun aantal is de jongste twee jaar weer met 2% toegenomen. In 2017 werden 2.909 diefstallen geregistreerd. In 2018 waren er 2.951 gemelde gevallen.

Het fenomeen baart de professionals in de sector zorgen, omdat diefstal uiteraard aanzienlijke financiële schade veroorzaakt. "Het is inderdaad nodig om de materialen en/of machines opnieuw aan te kopen, wat onvoorziene directe extra kosten met zich brengt. Er zijn ook extra indirecte kosten. Zo is het in de overgrote meerderheid van de gevallen nodig om de werkschema’s van de werknemers aan te passen. Tot slot is de onderaannemer vaak genoodzaakt om zijn personeel technisch werkloos te zetten.

De totale schade voor Belgische ondernemers als gevolg van diefstallen op bouwwerven  zou enkele tientallen miljoenen euro's bedragen. Vele bouwbedrijven ondervinden volgens het NSZ nu al financiële problemen. De bouw is één van de sectoren met het hoogste aantal faillissementen.

Het profiel van de criminelen is zeer divers. Het kunnen individuen zijn die op zoek zijn naar iets wat ze voor een paar euro's zouden kunnen verkopen ofwel gaat het om georganiseerde criminele bendes. Dat is vaak het geval wanneer koperen kabels worden gestolen. "Een aanbeveling voor de aannemers is het registreren van de referentienummers van machines en gereedschappen. Dat kan het werk van de politie bij arrestaties vergemakkelijken. We kunnen niet genoeg benadrukken dat het nodig is om elke diefstal bij de politie te melden", besluit Christine Mattheeuws.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

De meeste dossierstukken die te maken hebben met het openbaar onderzoek over een omgevingsvergunning zullen vanaf half mei online te vinden zijn. Die ingreep gebeurt om zoveel mogelijk te vermijden dat documenten die al digitaal beschikbaar[…]

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Meer artikels