Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Meer dan 200 sociale woningen in Wilebroek

Meer dan 200 sociale woningen in Wilebroek

Sociale huisvestingsmaatschappij Volkshuisvesting plant in de Akkerlaan in Willebroek, samen met de koopmaatschappijen Kleine Landeigendom Klein-Brabant en Kleine Landeigendom Mechelen en Omstreken, de bouw van in totaal meer dan 200 sociale huur- en koopwoningen. De bouwaanvraag werd in december 2015 ingediend en de ontwerpdossiers zijn bijna afgewerkt.

In dat project bouwt Volkshuisvesting een ondersteuningscentrum, bestaande uit een centraal gebouw met een aantal gemeenschappelijke ruimtes en negen woonentiteiten, alsook zes adl-woningen (assistentie dagelijks leven). Volkshuisvesting heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met zorgorganisaties Pegode en Begeleiding Werk en Zorg Klein-Brabant. Beide zorgorganisaties willen in Willebroek hun ondersteuningsaanbod uitbreiden naar model van 'zorg in de wijk'-concepten en zullen het ondersteuningscentrum samen huren en uitbaten. De 15 woonentiteiten worden door Pegode en Begeleiding Werk en Zorg Klein-Brabant onderverhuurd aan mensen met bijzondere ondersteuningsnood uit Willebroek en/of de onmiddellijke omgeving. Door het sluiten van een zorgovereenkomst wordt gewaarborgd dat de huisvesting en de zorg onlosmakelijk verbonden zijn.

Volt architecten

De ondersteuningscentrale en adl-woningen zijn ontworpen door Volt architecten uit Gent. Voor het ontwerp hebben de ontwerpers rekening gehouden met een aantal verschillende types zorgprofielen. Dat heeft geleid tot een differentiatie van woonvormen. In de ondersteuningscentrale verblijven de mensen die permanent ondersteund en verzorgd kunnen worden. Het gelijkvloers is volledig rolstoeltoegankelijk. Er is een studio voorzien voor de begeleider, die permanente ondersteuning biedt. De bewoners hebben elk een individuele studio met natte cel, maar kunnen elkaar ontmoeten in de leefruimte en keuken. Voor een meer privaat bezoek is er een vergader- en ontmoetingsruimte. Hier kunnen de bewoners ongestoord familie, vrienden of hulpverlening ontvangen, zonder dat dit in de studio moet gebeuren. De gemeenschappelijke ruimtes van het gelijkvloers richten zich op het binnenplein, dat is uitgerust met een aantal parkeerplaatsen voor de hulpverleners.

Op de verdiepingen van het gebouw bevinden zich vijf studio's die met een eigen kitchenette zijn uitgerust. De studio's zijn op maat gemaakt voor mensen die meer zelfstandig kunnen leven. De bewoners van het centrum kunnen gebruikmaken van een fietsenstalling en stalling voor scootmobiels.

De adl-patiowoningen bevinden zich verspreid over de twee bouwvelden. Deze bewoners kunnen zelfstandig leven, maar genieten van de voordelen van de nabijheid van de ondersteuningscentrale. Het verspreiden van deze woningen moedigt de omwonenden aan om bij te dragen aan de sociale ondersteuning van de bewoners; ze krijgen zo de mogelijkheid om zich te integreren in het wijkleven.

Nieuwe voorzitter

De raad van bestuur van sociale huisvestingsmaatschappij Volkshuisvesting Willebroek heeft zopas Heidi Van Praet unaniem verkozen tot nieuwe voorzitter. Zij zetelt sinds 2013 in de raad van bestuur en is ook lid van het directiecomité van Volkshuisvesting. Van Praet volgt Toon Van Dyck op die ontslag nam als voorzitter en lid van de raad van bestuur.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

De stad Brussel lanceert een open projectoproep gericht op initiatieven die inzetten op gender en stedenbouw. Ze maakt hiervoor 80.000 euro vrij. Volgens het Brusselse stadsbestuur is de publieke ruimte van en voor iedereen, maar wordt deze in[…]

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde