Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Meer dan 100.000 m² kantoorruimte in stationsbuurten

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Meer dan 100.000 m² kantoorruimte in stationsbuurten

Kantoorgebouwen die vlakbij het station gelegen zijn, waren nog nooit zo populair. De treinstations in Vlaanderen krijgen er de komende jaren naar schatting 100.000 m² nieuwe kantoorruimte bij. In de Brusselse Noordwijk gaat het zelfs om een veelvoud: daar staan twaalf projecten in de steigers, goed voor ongeveer 400.000 m².

De gure stationsbuurten van weleer behoren daarmee echt tot het verleden. De populariteit van de stationsomgevingen vertaalt zich ook in de huurprijzen, die op deze gegeerde locaties meer dan ooit pieken. Bedrijven zijn bereid om hoge prijzen te betalen voor een dergelijke strategisch interessante ligging. Dat alles blijkt onder meer uit het jaarlijkse Trendsrapport van Group Hugo Ceusters-SCMS, een grote speler in commercieel en kantoorvastgoed.

Overal in België strijden bedrijven om een plekje in de stationsbuurten. Dat is een opmerkelijk verschil met enkele jaren geleden toen de stationsomgevingen vaak verloederde buitenbuurten waren. Vandaag is de situatie dus helemaal omgekeerd: projectontwikkelaars en bedrijven kijken voor (kantoor)vastgoedprojecten steeds vaker naar stations. In totaal komt er in Vlaanderen naar schatting zowat 100.000 m² aan kantoorruimte aan stationslocaties bij. Ook de NMBS zet met renovaties en andere ontwikkelingen volop in op de heropleving van de Vlaamse stations.

 

Aan het station van Gent-Sint-Pieters is met project Diamant ongeveer 17.000 m² in aanbouw. In Brugge start de derde fase van Nieuw Brugge, goed voor 6.000 m². Aan het station van Mechelen is met de Emmaüs-site, het MG City station, het Zegel en het ViRiX-project bijna 40.000 m² kantoorruimte op komst. Ook aan de stations van Hasselt, Turnhout en Roeselare zitten verschillende kantoorprojecten in de pijplijn.

Lees verder onder het kaderstuk.

Ontwikkeling kantoren stationsbuurten Vlaanderen

- Gent-Sint-Pieters: Diamant (17.000 m²)
- Gent-Sint-Pieters: MG City (5.000 m²)
- Gent Dampoort: Quantum (8.000 m²)
- Brugge station: KAM-gebouw (44.000 m²)
- Brugge station: Nieuw Brugge Fase III (6.000 m²)
- Roeselare station: Stadsontwikkelingsproject fase B (6.700 m²)
- Aalst station: Vlaamse en federale overheid, stad Aalst (42.500 m²)
- Hasselt station: Centennial-project (7.500 m²)
- Turnhout station: Niefhout (10.000 m²)
- Mechelen station: MG City (20.000 m²)
- Mechelen station: Ragheno Business park (100.000 m²)
- Mechelen station: Emmaüs-site (6.000 m²)
- Mechelen station: ViRiX (6.000 m²)
- Mechelen station: Het zegel (7.000 m²)
- Antwerpen-Berchem: Post X & The Link (100.000 m²)

Duurdere huurprijzen

Dat iedereen een kantoor wil vlakbij een treinstation vertaalt zich ook in stijgende huurprijzen. Uit het Trendsrapport van Group Hugo Ceusters-SCMS blijkt dat je in 2014 gemiddeld 120 € per m² betaalde voor een werkplek aan het station van Antwerpen-Berchem. Vorig jaar bedroeg de huurprijs op dezelfde locatie al 142 € per m², een stijging met liefst 18% en zelfs 28 € meer dan de gemiddelde huurprijs van andere kantoorlocaties in Antwerpen. Dat bewijst meteen dat stationslocaties tegenwoordig steeds vaker tot de duurste in de stad behoren. De hoge huurprijzen houden bedrijven echter niet weg, integendeel. Vorig jaar werden aan het station van Antwerpen-Berchem 18 deals gesloten, ruim vier keer meer dan in 2014. In totaal gaat het in 2017 om ongeveer 40.000 m² verhandelde kantoorruimte.

 

“Het is duidelijk dat kandidaat-huurders niet meer alleen naar de huurprijzen kijken, maar ook naar het totale kostenplaatje: de algemene kosten, de locatie en de mobiliteit zijn belangrijk. Als ze de rekening maken, is het meestal alleen maar logisch dat ze voor een kantoorgebouw vlakbij het station kiezen”, verklaart Ronny Nuten, hoofd Kantorenmarkt van de Group Hugo Ceusters-SCMS.

Noordwijk Brussel

Ook de Noordwijk aan het station van Brussel-Noord staat voor een gigantische transformatie. Er zijn twaalf concrete projecten in ontwikkeling die samen meer dan 400.000 m² omvatten. Eén van die projecten is de Silver Tower, goed voor bijna 40.000 m² kantoorruimte. Een belangrijk deel van de beschikbare ruimte zal opgenomen worden door de Europese Unie en andere Europese instellingen.

“Vorig jaar was vooral de EU een grote afwezige op de Brusselse kantoormarkt. Gemiddeld nemen zij tussen 10 en 15% van de kantoormarkt in. Met de Europese verkiezingen in aantocht staat de Brusselse kantoormarkt dit jaar en de daaropvolgende jaren voor een grote uitdaging. Ongetwijfeld gaat de Noordwijk daar een cruciale rol in spelen”, vermoedt Ronny Nuten.

Dat bedrijven hun werknemers graag in de buurt van een station willen laten werken, heeft alles te maken met de toenemende mobiliteitsproblemen. De files op Vlaamse snelwegen waren in 2017 langer dan in de vorige jaren. De gemiddelde lengte steeg op werk- en schooldagen naar 169 km, dat is 11 km meer dan in 2016 en een absoluut record.

In de keuze van hun kantoor worden bedrijven steeds meer verplicht om naar het openbaar vervoer te kijken. Dan komen ze vaak uit bij de stationsbuurten. Bovendien is deze evolutie positief voor alle partijen: bedrijven verliezen minder tijd door hun strategische ligging, werknemers lijden minder onder het tijdverlies in de files en de stationsbuurten floreren weer, wat een stad ten goede komt.

Bovendien zijn niet alleen de kantoren in stationsbuurten aan een revival bezig, in 2017 werden in heel het land grote stappen voorwaarts gezet inzake verhuur en verkoop van kantoorruimte. In Vlaanderen werd vorig jaar meer dan 400.000 m² kantoorruimte verhuurd en verkocht, in heel het land ging het zelfs om 785.000 m² of een stijging met 8% ten opzichte van 2016.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels