
Maar om je hierin internationaal een naam uit te bouwen, moet je wel kwaliteit leveren. En dat doet De Groote. Siberische lariks is bij ons vooral populair in de toepassing gevelbekleding. Dat vraagt om zorgvuldig gedroogd hout, maar laat nu net die droogkwaliteit te wensen overlaten in Rusland. Johan De Groote: 'Door onze ervaring met eik kunnen we wel stellen dat lariks een even moeilijke houtsoort is om te drogen. Russische zagerijen houden daarmee geen rekening. Daar wordt lariks vers van de zaag in de droogoven gestapeld en binnen de week tot een vochtgehalte van 20±2% gedroogd. Zo'n snelle behandeling levert een oppervlakkig en ook wisselvallig droogresultaat op. Bijzonder een zo zichtbare toepassing als gevelbekledingsprofielen is dan een bron van klachten. Niemand is ervan gediend dat door de werking van het hout tand en groef loskomen van elkaar. Daarom hebben we besloten het droogproces voor eigen rekening te nemen. We kopen het hout vers gezaagd aan en brengen het over naar Lokeren waar we het opgelat vier tot zes maanden aan de lucht laten drogen. Vervolgens stapelen we het in onze droogovens waar we het gedurende enkele weken drogen tot de geëigende waarde volgens zijn toepassing: 16% ±2% of 15% ± 2% voor gevelbekleding, 12% ±2% voor hout dat verlijmd moet worden. Op deze manier komen de klanten niet voor verrassingen te staan. Dit hout is plank voor plank homogeen en tot in de kern gedroogd. Uiteraard zadelen we ons hierdoor op met een lange doorlooptijd. Maar daarom leggen we ook een zeer grote houtvoorraad aan in alle secties. De winter is niet zo'n goed seizoen om hout aan de lucht te drogen, maar zodra de lente aanbreekt zal je bij binnenkomst op onze site stapels opgelat hout tot acht pakken hoog zien zover je kan kijken.'
"Siberische lariks gedroogd tot in de kern is ons specialisme" Om dit proces te stroomlijnen heeft De Groote geïnvesteerd in een automatische installatie, die één pak hout in 6 minuten oplat. Aan deze installatie kan het hout ook gesorteerd worden op zichtkwaliteit en op sterkte. De sterktesortering gebeurt nu visueel - medezaakvoerder Filip De Groote is erkend naaldhoutkeurder - maar de installatie is ook voorzien op de latere inbouw van een machinale sterktemeting.
Daarnaast - en dit is de omvangrijkste investering van de jongste maanden geweest - heeft De Groote zijn schaafstraat grondig vernieuwd. Dankzij de nieuwe aan- en afvoerinstallaties is de schaafcapaciteit opgevoerd van 30 m³ naar 130 m³ per dag. De afvoerlijn is voorzien van een automatische bundelmachine en vijf CNC afkortzagen. Zij kan het hout dus ook op de gewenste lengte afleveren. De hele installatie wordt bediend door slechts één man, terwijl een vorkheftruckchauffeur voortdurend af en aan rijdt met pakken hout. Hout De Groote is klaar voor een nieuwe sprong voorwaarts.