Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Meer bouwvergunningen in eerste maanden van dit jaar

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Meer bouwvergunningen in eerste maanden van dit jaar

(c) Archief Bouwkroniek

Het aantal vergunde nieuwe residentiële gebouwen is in de eerste vijf maanden van dit jaar met 9% toegenomen tegenover dezelfde periode vorig jaar tot 12.111 gebouwen.
De toename is het sterkst in het Vlaamse Gewest, waar deze 9,4% bedroeg. In het Waalse Gewest lag het aantal vergunde nieuwe residentiële gebouwen 8% hoger en in het Brusselse Gewest was er een daling met 3,7%. De cijfers zijn afkomstig van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Maandbasis

Voor de recentste beschikbare maand mei 2020 werden bouwvergunningen uitgereikt voor 1.753 nieuwe residentiële gebouwen. Vergeleken met april, een maand eerder, is dat echter een afname met 20,2%.
 
In het Vlaamse Gewest bedroeg de afname 15,4%. Het aantal vergunde nieuwe gebouwen kende in het Waalse Gewest een daling met 30,5%. In het Brusselse Gewest werden slechts vijf nieuwe residentiële gebouwen vergund.

Langere termijn

Sinds 2007 ligt het niveau van de vergunde residentiële renovaties over het algemeen hoger dan de vergunde residentiële nieuwbouw. Hierin komt kort verandering vanaf het tweede kwartaal van 2018. Vanaf februari 2019 ligt het aantal vergunde residentiële renovaties opnieuw boven het niveau van de vergunde residentiële nieuwbouw, maar het verschil blijft klein.
 
Vanaf 2003 worden er meer nieuwe appartementen vergund dan ééngezinswoningen. Tijdens de jaren 2010-2011 liggen beiden ongeveer op hetzelfde niveau, maar de jongste jaren wordt het verschil steeds groter ten voordele van de flats.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Corona veroorzaakt veel meer afwezigheden

Corona veroorzaakt veel meer afwezigheden

Driekwart van de bouwbedrijven geeft aan dat het aantal afwezigheden op de werkvloer de afgelopen maand is toegenomen door de tweede coronagolf. Daaruit volgt dat 6 op de 10 bouwondernemingen het momenteel niet makkelijk hebben met het[…]

13/11/2020 | Corona
Bouwbarometer bereikt de alarmfase

Bouwbarometer bereikt de alarmfase

Corona stimuleert creativiteit rond openbaar groen

Corona stimuleert creativiteit rond openbaar groen

Fedustria vraagt crisispakket voor alle bedrijven

Fedustria vraagt crisispakket voor alle bedrijven

Meer artikels