Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Mechelse stadsfeestzaal wordt stadsbioscoop

Gerelateerde onderwerpen :

Mechelse stadsfeestzaal wordt stadsbioscoop

De als monument beschermde, leegstaande Oude Stadsfeestzaal in Mechelen wordt een bioscoop. Het stadsbestuur besliste via een marktbevraging om het pand in de Frederik de Merodestraat in erfpacht te geven aan Lumière. Er komen drie filmzalen en horeca. Eerst moet gestart worden met de restauratie van het gebouw. Mechelen zal de restauratie van het gebouw op zich nemen, de privé-investeerder zal daarna het gebouw inrichten tot bioscoop. Het restauratiedossier staat in de startblokken en wacht o.m. nog op subsidies. De aanbesteding is voorzien tegen eind dit jaar.

'Het project heeft veel respect voor de waardevolle aankleding en de totaalbeleving van de stadsfeestzaal. Bovendien hebben de toekomstige uitbaters ervaring in de filmwereld en kennen ze het klappen van de zweep, dit geeft het nodige surplus. Voor Mechelen is een stadsbioscoop een mooie aanwinst om het bruisende cultureel leven in onze binnenstad te versterken', motiveert de Mechelse schepen van Vastgoedbeleid Greet Geypen de keuze. Er waren slechts twee indieners om in de Oude Stadsfeestzaal een stadsbioscoop te ontwikkelen.

Lumière

Lumière is een distribiteur van kwaliteitsvolle Europese films en ook sterke Vlaamse producties (Le Tout Nouveau Testament, Carol, Youth, The Revenant of Problemski Hotel). Lumière baat momenteel een stadsbioscoop uit in Antwerpen en Brugge. Daarnaast verdelen ze kwaliteitsvolle films in België en Nederland.

De stadsfeestzaal is qua gebouw en locatie ideaal voor Lumière om er drie filmzalen in onder te brengen. Het project laat bovendien ruimte voor horeca, al valt het momenteel nog af te wachten of ze die zelf zullen uitbaten of een concessie voor uitgeschreven wordt.

Merodestraat

'Met de stadsbioscoop zit de Merodestraat echt wel in de lift. Niet alleen is de Oude stadsfeestzaal het tweede belangrijk historische monument, na het Hof van Busleyden, dat de stad in de Merodestraat onder handen neemt. Daarnaast wordt ook het openbaar domein tussen de Sint-Janskerk en de stadsfeestzaal kwalitatief heraangelegd, net als de Sint-Jansstraat zelf. De oude stadsfeestzaal was tot voor kort het nijpendste leegstandsdossier van de Merodestraat, na het hoekpand aan de Scheerstraat waar het Huis van Lorreinen wordt opgetrokken. In de zomer openen we ook nog eens het nieuwe politiecommissariaat in de Merodestraat. Bovendien zal een filmzaal in de Merodestraat ongetwijfeld ook de beweging en sociale controle in de Merodestraat en rond De Grote Markt 's avonds ten goede komen', zegt burgemeester van Mechelen Bart Somers.

Kostenplaatje

De raming van de kosten van de totale werkzaamheden bedraagt 3.536.923 ' die te verdelen is tussen de stad en de uitbater. Daarvan is 1.685.915 ' subsidieerbaar. Het stadsaandeel bedraagt na het aftrek van de premie van Onroerend Erfgoed nog 1.843.743 '.

2017

De toekenning van de opdracht wordt verwacht tegen het voorjaar van 2017, waarna de renovatiewerken in het midden van dat jaar kunnen starten. Het einde van de werken wordt tegen de zomer van 2018 verwacht.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Heraanleg Scheldekaaien Nieuw Zuid Antwerpen in 2022

Heraanleg Scheldekaaien Nieuw Zuid Antwerpen in 2022

Het schetsontwerp voor de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid in Antwerpen is klaar. Het ontwerpteam Sweco – PROAP - WIT architecten tekende een park van 5 ha voor voetgangers en fietsers met ruimte voor ontspanning. Eind dit jaar[…]

Drie ontwerpteams voor herontwikkeling Arenawijk in Deurne

Drie ontwerpteams voor herontwikkeling Arenawijk in Deurne

Bouwkroniek neemt een zomerbreak

Bouwkroniek neemt een zomerbreak

Herbestemming voor Leuvense Silo's en Molens van Orshoven

Herbestemming voor Leuvense Silo's en Molens van Orshoven

Meer artikels