Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Mechelen zet onthardingsteam aan het werk

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Mechelen zet onthardingsteam aan het werk

Schepenen Greet Geypen en Patrick Princen aan het werk met het gloednieuwe onthardingsteam in de Emmaüsdreef in Walem.

© Stad Mechelen

Na een testperiode van zes maanden is bij de Mechelse uitvoeringsdiensten een onthardingsteam definitief gestart. De filosofie achter het nieuwe team is dezelfde als die van het eerder in het geroepen fiets- en voetpadenteam: snel op de bal kunnen spelen. De ploeg bestaat uit vier voltijdse medewerkers, waarvan er drie via sociale tewerkstelling zijn aangeworven. 

Ze voeren kleinschalige onthardingen uit op het openbaar domein. Concreet betekent dat: asfalt en beton uitbreken voor meer groen in de Mechelse straten en pleinen. Dit geeft een verkoelend effect, vergroot de biodiversiteit in de stad en zorgt ervoor dat regenwater in de bodem dringt. “Dit project past in het aanbod lokale diensteneconomie van de stad. De kleinschalige projecten die we in dit kader willen uitvoeren zijn voor grotere economische spelers vaak niet rendabel genoeg om te doen”, aldus schepen van Economie Greet Geypen.
 
Aanvragen voor potentiële projecten – die via verschillende kanalen kunnen binnenkomen – worden voortaan besproken op de plangroep ontharding. Er wordt o.a. gekeken naar de impact op mobiliteit, de technische randvoorwaarden, de link met hemelwaterinfiltratie, plantenkeuze, onderhoudslast, enz. De plangroep volgt projecten op, stelt een timing voor, maakt praktische afspraken en zorgt voor de communicatie en in sommige gevallen ook participatie met omwonenden.
 
Naast het creëren van nieuwe plantvakken – bijvoorbeeld ter vervanging van paaltjes die dienden als tijdelijke opstellingen en die bewezen hebben dat ze definitief kunnen worden – of het vergroten van bestaande plantvakken, kan het onthardingsteam bijvoorbeeld ook boomspiegels vergroten om de bomen meer ruimte en levensvatbaarheid te geven. Ook de plaatsing van geveltuinen of groenslingers of de ondersteuning van bewoners hierbij, behoort tot het takenpakket.
 
“We werken op grote schaal aan heel wat onthardingsprojecten en nieuwe groene infrastructuur, maar we voeren ook heel gericht kleinere projecten uit. Zo kunnen we snel inspelen op vragen van bewoners die meer groen in hun straat willen of rond bijvoorbeeld tijdelijke weginrichtingen met plantvakken in plaats van paaltjes”, zegt schepen van Klimaat Patrick Princen.
 
De eerste opdracht sinds de officiële start van het voltallige onthardingsteam was het uitbreken van 60 m² verharding op het kruispunt van de Emmaüsdreef met de Oude Baan in Walem. In de plaats komen er planten. Die werken zijn net klaar. Op dit moment zijn er onthardingswerken in uitvoering aan de Centjesmuur in Mechelen. Daar gaat het om een strook van 70 m².
 
In de testperiode van de voorbije maanden werden er ook al op verschillende plaatsen tegels uitgebroken voor meer groen: in de Jodenstraat, het Klein Begijnhof (De Rooster), het Vlietje, de Willem Geetstraat, Borchtstraat, Paviljoenstraat, Wilgenstraat en op het Douaneplein, samen nog eens goed voor 220 m² minder verharding. Mechelen is ook pilootstad van het project RE-MOVE, waarbij een aantal onthardingsprojecten worden uitgevoerd in verschillende straattypes om lessen te trekken die bruikbaar zijn voor de rest van Vlaanderen. 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Eerste onderneming in de vloerenindustrie CO2-neutraal gecertificeerd

Eerste onderneming in de vloerenindustrie CO2-neutraal gecertificeerd

Het internationale vloerenbedrijf Interface, gespecialiseerd in CO2-neutrale tapijttegels en veerkrachtige vloeren, werd zopas onafhankelijk gecertificeerd als CO2-neutrale onderneming voor alle activiteiten, producten en de waardeketen[…]

30/09/2022 | Ondernemingen
Haalbaarheidsstudie voor decarbonisering in België

Haalbaarheidsstudie voor decarbonisering in België

Striktere regels voor werfwater definitief goedgekeurd

Striktere regels voor werfwater definitief goedgekeurd

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer artikels