Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Mechelen start eerste fase parkeergebouw Keerdoksite

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Mechelen start eerste fase parkeergebouw Keerdoksite

(c) Stad Mechelen

De werken aan het parkeergebouw aan de Keerdoksite in Mechelen, vlakbij de N16, zijn zopas gestart. Het nieuwe parkeergebouw zal een belangrijke landmark vormen op één van de belangrijkste invalswegen van de stad. Naast de opmerkelijke architectuur, blinkt het gebouw ook uit in zijn energiezuinig, flexibel en multifunctioneel karakter.
De realisatie van het parkeergebouw is een samenwerking tussen de stad Mechelen en het consortium Kairos - Montreal. POLO Architects, Archipelago en Vogt Landscape Architect werkten het toekomstgerichte en sterke staaltje architectuur uit. De werken worden uitgevoerd door BAM Interbuild. 
 
Investeerder Triginta sluit met de stad Mechelen een erfpachtovereenkomst met betrekking tot het parkeergedeelte voor een periode van 27 jaar. De retail- en kantoorruimte zullen worden verhuurd aan private partners.
 
Op dit ogenblik wordt een funderingswand voorzien, waarna de graafwerken voor het kelderniveau van het gebouw kunnen worden gestart. De funderingswand, in technisch jargon een  secanspalenwand, is een gesloten naast elkaar liggende rij palen, die ter plaatse ingeboord en ingespoten worden met beton tot op 20 m diepte.
 
Op deze wijze wordt een continue wand gevormd die zal werken als fundering en beschoeiing en meteen ook zal helpen om de bouwput droog te houden. Dit laatste is zeker nodig omdat het parkeergebouw vlak naast de Dijle wordt gebouwd.

Archeologisch onderzoek

Daarna zal er binnen de omtrek van de secanspalenwand een bouwput van anderhalve meter diep worden uitgegraven, zodat er vanaf oktober een archeologisch onderzoek kan gebeuren. Zodra dit laatste is afgerond kunnen de werken hervat worden en zal de bouwput uitgegraven worden tot aan het kelderniveau dat twee verdiepingen onder de grond zal bevatten.
 
“Dit is de eerste stap in de ontwikkeling van het project Keerdok en daardoor een belangrijk moment voor de stad. Het parkeergebouw wordt een onmisbare schakel tussen één van de belangrijkste invalswegen ten noorden van Mechelen en het stadscentrum. Het gebouw zal in de toekomst als mobiliteitshub een belangrijke rol spelen in de bereikbaarheid van onze stad”, verklaart burgemeester Alexander Vandersmissen.
 
“Het gebouw moet een echte landmark worden als je Mechelen binnenrijdt en zal naast parkeerplaatsen ook kantoren en een afhaalpunt voor postpakketten omvatten. Het wordt bovendien een gebouw dat gemakkelijk kan inspelen op toekomstige noden. Het project is genomineerd voor de Publica Awards 2020, wat toch aantoont dat we hier niet spreken over een klassieke randparking”, vervolgt schepen van Stadsontwikkeling Greet Geypen.

Woon- en werkproject

“Een stad is nooit af, de vernieuwing mag nooit stilvallen. De start van de werken is goed nieuws voor Mechelen. Op termijn wordt deze plek één van onze pareltjes. Een plek waar wonen en werken samenkomen, met aandacht voor bereikbaarheid en gedurfde architectuur”, aldus Bart Somers, titelvoerend burgemeester en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur.
 
Aansluitend op de realisatie van het project Keerdok, zal de ontwikkelaarsgroep Kairos-Montreal een woon- en werkproject voorzien aan het Rode Kruisplein aan het Keerdok om te helpen een antwoord te bieden op de groeiende bevolkingsprognoses in Mechelen.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

De provincie Vlaams-Brabant maakt sinds enkele jaren werk van renovatieleningen die door de aanvragers pas terugbetaald moeten worden als de woning van eigenaar verandert of verhuurd wordt. Provinciale renovatiebegeleiders ontzorgen de[…]

06/12/2022 | Renovatie
Zestig nieuwe woningen in Gent

Zestig nieuwe woningen in Gent

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Meer artikels