Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Mechelen plaatst zonnepanelen op dak Predikherenkerk

Gerelateerde onderwerpen :

,
Mechelen plaatst zonnepanelen op dak Predikherenkerk

Koen Anciaux, de Mechelse schepen van Monumenten bij de nieuwe zonnepanelen op het dak van de Predikherenkerk.

Vlaanderen wil de voorwaarden voor het beoordelen van aanvragen voor zonnepanelen op erfgoed aanpassen. Hierdoor zal het gemakkelijker worden om zonnepanelen te plaatsen op historische gebouwen. Nog vóór deze versoepelingen er komen, nam de stad Mechelen al het initiatief om het nieuwe dak van de Predikherenkerk te voorzien van zonnepanelen. Mechelen screent momenteel ook de daken van andere beschermde stedelijke monumenten als potentiële locatie voor fotovoltaïsche panelen. 

Voor de Predikherenkerk werd gekozen voor sobere, esthetisch verantwoorde zonnepanelen. Het geheel is mooi afgewerkt met respect voor het monument. Door hun vorm en de zeer geringe dikte passen de fotovoltaïsche stroken perfect tussen de banen van de nieuwe dakbedekking en zijn ze amper zichtbaar, zeker niet vanop de straat. Ze brengen geen schade toe, staan het onderhoud van het dak niet in de weg en hebben nauwelijks impact op de beleving van het monument.
 
De panelen zullen worden gebruikt om ‘Het Predikheren’ van elektrische stroom te voorzien. Ze zijn momenteel ruim berekend op het verbruik van de bibliotheek. Er kan nog wel onderzocht worden om ook het andere dakvlak van de kerk met panelen te bekleden en het teveel aan opgewekte energie dan te delen met andere stadsgebouwen. Het gaat om een dakoppervlak van 250 m² dat 20.000 kWh aan stroom per jaar gaat opleveren. Hiermee wordt er een kleine 10 ton CO2 uitstoot vermeden. Het project heeft de stad in totaal 56.071 euro gekost.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Tijdens de uitreiking van de driejaarlijkse Gentse Monumentenprijs hebben zowel de vakjury als het publiek het Wintercircus tot winnaar verkozen in de categorie publieke gebouwen. Bij de particuliere gebouwen koos de jury voor Eethuis De Fobie,[…]

07/12/2022 | Monumentenzorg
Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Het Steen wint de Vlaamse Erfgoedprijs

Het Steen wint de Vlaamse Erfgoedprijs

Meer artikels