Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Mechelen legt eerste steen van nieuwe Komet-wijk

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Mechelen legt eerste steen van nieuwe Komet-wijk

(c) Revive

Aan de Komet-site in Mechelen hebben burgemeester Alexander Vandersmissen en schepen van Stadsvernieuwing, Ruimtelijke Ordening en Wonen Greet Geypen de symbolische eerste steen van een nieuwe woonwijk gelegd. Daarmee trapt de stad het enorme bouwproject nu ook officieel in gang. Op de 40.000 m² grote site komen er in totaal 320 wooneenheden, waarvan er in deze eerste fase reeds 128 gebouwd worden.

 

Komet moet één van de groenste en meest duurzame wijken van de stad worden. Zo worden op de site bijna 2.000 m² zonnepanelen voorzien, gecombineerd met warmtepompen. Er zullen geen fossiele brandstoffen worden gebruikt. Er komt ook ongeveer 15.000 m² groen. De eerste bewoners van de nieuwe wijk zullen ten laatste tegen eind 2022 kunnen verhuizen.
 
De grondwerken en de aanleg van de ondergrondse parkeerplaatsen van de nieuwe woonwijk tussen de Vaart en de Koningin Astridlaan zijn intussen al volop aan de gang, waardoor aannemer Democo nu echt kan beginnen met de eigenlijke bouw van de woningen.
 
“Het is uiteraard fijn om te zien dat de plannen voor deze grote, nieuwe Mechelse wijk nu fysiek vorm krijgen. Het is de eerste stap richting 2026, wanneer de Komet-site volledig klaar moet zijn. Al zal het niet meer zo lang duren voor het Mechelse leven hier op gang komt, want tegen eind 2022 zullen de eerste nieuwe bewoners al kunnen verhuizen. Het belooft alvast één van de voorbeeldprojecten van onze stad te worden, met een gevarieerde sociale mix, alsook een sterke focus op groen en duurzaamheid”, zegt burgemeester Vandersmissen.

Metaalfabriek

“Vergeet niet dat hier acht jaar geleden nog een vervuilende metaalfabriek stond. Het gaat dus om een echte metamorfose: van een oude industriële site naar een nieuwe, groene en duurzame woonwijk. We willen er een aangename woonbuurt van maken, die ook een meerwaarde is voor de omgeving. Het zijn dit soort stadsontwikkelingen waar we met het stadsbestuur steeds meer op willen inzetten”, zegt schepen Geypen.
 
In deze eerste bouwfase zijn reeds 128 woonunits voorzien, verdeeld over zes gebouwen. De gebouwen zijn ontworpen door de Antwerpse bureaus Areal Architecten en Binst Architects. Deze laatste tekende ook het masterplan van de site uit. De woonunits bestaan uit zowel appartementen en penthouses, als woningen en assistentieflats. Dankzij de ondergrondse parkings zal de hele wijk volledig autovrij kunnen blijven.
 
“Onze ontwikkeling op de Komet-site zet maximaal in op duurzame energie en ademt het DNA van Revive. De toegepaste state of the art energievoorziening bestaat uit een combinatie van technologie die zijn waarde reeds bewezen heeft. Daarbovenop komen een reeks diensten, gestoeld op de principes ontzorging, collectief beheer en efficiëntie zonder comfortverlies voor onze klanten”, besluit Alexandre Huyghe, de CEO van projectontwikkelaar Revive.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

In Waregem hebben burgemeester Kurt Vanryckeghem en een vertegenwoordiging van het schepencollege samen met directeur Bart Verschelde van het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling en de projectontwikkelaars Steenoven en Eribo, de[…]

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Ontwerpteam BDR-Carton 123 Architecten realiseert Kappaertsite

Ontwerpteam BDR-Carton 123 Architecten realiseert Kappaertsite

Mechelen renoveert leegstaande panden tot sociale huurwoningen

Mechelen renoveert leegstaande panden tot sociale huurwoningen

Meer artikels