Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Mechelen koopt leegstaand ziekenhuis aan de Keizerstraat

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Mechelen koopt leegstaand ziekenhuis aan de Keizerstraat

Foto: Onroerend Erfgoed Vlaanderen / Ann Slaghmeulen.

Er is een nieuwe bestemming in de maak voor het voormalige Onze-Lieve-Vrouweziekenhuis aan de Keizerstraat in Mechelen. Het leegstaande complex uit de negentiende eeuw werd eind 2005 beschermd als monument.
Het Mechelse stadsbestuur maakt gebruik van het voorkooprecht en koopt het imposante pand van de Regie der Gebouwen. De stad wil het gebouw nadien opnieuw verkopen met als voorwaarde er een kwalitatieve ontwikkeling te realiseren die in de omgeving past.
 
De Regie der Gebouwen kocht het gebouw destijds aan met het oog op de uitbreiding van het gerechtshof, maar uiteindelijk werd dat plan opgeborgen. Wel werden er in de loop der jaren een aantal dringende werken uitgevoerd om de veiligheid en het behoud van het pand te garanderen. Nu de initiële plannen niet doorgaan, nam de Regie der Gebouwen contact op met het Mechelse stadsbestuur, met de vraag of er interesse was om het over te kopen.
 
“Wij gaan op dit aanbod in en zullen hiervoor ongeveer 1,3 miljoen € vrijmaken. We staan open voor de creativiteit van de nieuwe ontwikkelaar. Het zou bijvoorbeeld ook een publiek toegankelijk project kunnen worden. Het bedrag dat we ontvangen voor de verkoop zetten we in voor het realiseren van onze speerpunten”, zegt Koen Anciaux, schepen van Financiën en Monumenten.
 
De akte zal dit jaar verleden worden. Nadien zal de stad het gebouw verkopen met als voorwaarde er een ontwikkeling te realiseren die past in de structuur van het stadsvernieuwingsproject in deze zone. De leegstand van het monumentale pand is al langer een doorn in het oog van de stad. Door het nu zelf te verwerven, kan het stadsbestuur het herbestemmingsproject in goede banen leiden.
 
“Er is eindelijk een toekomst voor dit stukje Mechels verleden. Bij de verkoop zullen we voorwaarden stellen zodat hier een kwalitatief project gerealiseerd wordt dat in overeenstemming is met de herontwikkeling op de achterliggende site. Over hoe de nieuwe invulling er concreet zal uitzien, zal de komende maanden duidelijker moeten worden. Het staat wel vast dat het project een positieve impact moet hebben op de buurt”, verklaart schepen van Stadsontwikkeling, Greet Geypen.
 
Het Onze-Lieve-Vrouweziekenhuis werd tussen 1854 en 1857 gebouwd. en verving het Onze-Lieve-Vrouwegasthuis aan het Mechelse Onze-Lieve-Vrouwekerkhof. Het oorspronkelijke gebouw is inmiddels grotendeels verdwenen, maar enkele interieurelementen werden geïntegreerd in het ziekenhuis aan de Keizerstraat. Een groot gedeelte van het ziekenhuis moest tussen 1996 en 2000 plaats ruimen voor de nieuwe ziekenhuisvleugels aan de Zwartzustersvest.
 
Aangezien de bedaking, de gevels en de kapel beschermd zijn sinds 2005, zal ook het Agentschap Onroerend Erfgoed de nodige eisen stellen in verband met de toekomstige restauratie- en de herbestemmingsopties voor het gebouw.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

De Damiaansite, gelegen voorbij de Sint-Antoniuskapel op het Pater Damiaanplein ligt enigszins verborgen in hartje Leuven. Achter de historische gevels langs het Damiaanplein, de Ramberg en de Sint-Antoniusberg gaan een klooster met een[…]

Renovatie Leuvense poort in Tervuren start in 2024

Renovatie Leuvense poort in Tervuren start in 2024

Brussel koopt art-nouveaukantoor Hotel van Eetvelde

Brussel koopt art-nouveaukantoor Hotel van Eetvelde

Ringoven van Ninove: één van de laatste getuigen van de baksteennijverheid Vlaamse leemstreek

Ringoven van Ninove: één van de laatste getuigen van de baksteennijverheid Vlaamse leemstreek

Meer artikels