Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Mecalac toont op Intermat eerste 100% elektrische graafmachine

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Mecalac toont op Intermat eerste 100% elektrische graafmachine

Mecalac brengt in de loop van dit jaar de eerste volledig elektrische graafmachine op de markt. Deze e12 is gebaseerd op de recent compleet vernieuwde 12MTX en voldoet aan drie essentiële vereisten voor stedelijke bouwlocaties: uptime, prestaties en compactheid.

Met de volledig door accu’s aangedreven bandenkraan begint voor de Franse producent een nieuw hoofdstuk, waarbij de letter E in de modelnaam staat voor: elektrisch, ecosysteem, emissievrij en emblematisch (betekenisvol). De e12 belichaamt de logische evolutie van een aanpak die sinds midden jaren ‘70 van vorige eeuw het werk in de bouw heeft vergemakkelijkt, met steeds veelzijdigere machines, waardoor het aantal machines op een bouwwerf is verminderd, de levensduur wordt verbeterd en de bedrijfsvoering winstgevender is gemaakt.

Innovatie betekent voor Mecalac een ontwikkeling ten gunste van mens en milieu. Het O&O-beleid van de groep is gericht op het bouwen van machines met zo weinig mogelijk gevolgen voor de omgeving. De elektrische versie van de 12MTX voldoet perfect aan Macalac’s streven naar steeds efficiëntere, milieuvriendelijkere en compactere producten voor stedelijke bouwplaatsen. Omdat de 12MTX al vanaf het ontwerp is voorbestemd voor een elektrische versie, is de e12 uitgerust met een LiFePO4-batterijpakket in plaats van een dieselmotor. De accu’s met een inhoud van zowat 1 m³ zijn gevuld met ijzer-lithiumfosfaat voor driemaal langere laadcycli. Dit koppelt een aanzienlijk langere levensduur dan conventionele batterijen aan absolute zekerheid: geen risico op brand en geen lekkage van accuvloeistof.

 

Zonder compromis

“Elk elektrisch voertuig wordt op drie manieren uitgedaagd; inzake inzettijd, prestaties en compactheid. De e12 is de eerste 100% elektrisch aangedreven graafmachine die zonder compromis aan deze drie eisen voldoet. De sleutel tot zelfvoorziening en prestaties ligt in het ontwerp van de machine. De batterij, die los van de bovenwagen staat, levert een recordvermogen van 146 kWh, wat een ongeëvenaarde bedrijfsduur van 8 uur aaneengesloten garandeert”, legt Patrick Brehmer, hoofd productdesign en -management uit. De Mecalac kan hierdoor de volledige werkdag autonoom draaien, zonder aan prestaties in te boeten. Dat wil zeggen dat de elektrische variant van de 9-tons grondverzetmachine nog altijd moeiteloos 5 ton tilt, een waarde die doorgaans is voorbehouden aan 14- of 15-tons bandenkranen. De batterij moet tussentijds niet worden bijgeladen en kan na een volledige werkdag eenvoudig in 6 tot 7 uur op locatie weer geheel worden opgeladen.

Behalve met een accupakket is de e12 uiteraard ook uitgerust met een elektromotor. Of eigenlijk twee elektromotoren; één voor het rijgedeelte en eentje voor de verstelgiek mét offsetfunctie. Naast optimale prestaties en levensduur biedt de 100% elektrische aandrijving ongeëvenaarde tractie bij het wegrijden dankzij het vlakke koppelverloop en energieterugwinning bij het remmen. Door een zeer hoge vermogensdichtheid zijn beide elektromotoren extreem compact en bovendien onderhoudsvrij. De e12 staat voor minder trillingen, minder lawaai, minder onderhoud (geen motorolie en -filters meer), lagere operationele kosten plus geen uitstoot van CO2 en roetdeeltjes. Met zijn gelede chassis en lage zwaartepunt is deze Mecalac extreem stabiel en mobiel, een voordeel dat tevens bijdraagt aan de algehele prestaties. Met de plannen om op termijn dieselmotoren te gaan weren uit grote steden biedt het merk met de e12 een volwaardig alternatief. Een Greenjob-uitvoering biedt ongekende mogelijkheden voor het onderhoud aan bermen en sloten.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Volvo breidt gamma hybride graafmachines uit

Volvo breidt gamma hybride graafmachines uit

Volvo introduceert een nieuwe aandrijflijn voor de EC300E Hybrid graafmachine waardoor deze tot 17% zuiniger is t.o.v. conventionele machines. Deze hybride technologie wordt eveneens toegepast in twee nieuwe machines: de EC250E Hybrid en de[…]

05/06/2021 | MaterieelVerhuur
Caterpillar: wielladers met meer productiviteit en minder onderhoudskosten

Caterpillar: wielladers met meer productiviteit en minder onderhoudskosten

Nieuwe High Drive Cat D7 dozer verbetert prestaties

Nieuwe High Drive Cat D7 dozer verbetert prestaties

Matexpo rekent op een 'normale' editie

Matexpo rekent op een 'normale' editie

Meer artikels