Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

MBG, Democo en AG Real Estate leveren werfwater aan brouwerij

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
MBG, Democo en AG Real Estate leveren werfwater aan brouwerij

De bouwbedrijven MBG en Democo gaan het werfwater van de residentiële projecten Vivid en Lucid van vastgoedontwikkelaar AG Real Estate in Leuven via ondergrondse leidingen naar de naburige Stella Artois-brouwerij pompen. Normaal belandt dat water in de Dijle, maar nu zal het dienen voor de technische verwerkingsprocessen van de brouwerij.
Vanop de bouwwerf lopen leidingen via een container rechtstreeks naar de brouwerij. Het water wordt in de container gepompt, waarna het met leidingen die onder het kruispunt van het Artoisplein zijn aangelegd naar de brouwerij wordt getransporteerd. In de brouwerij wordt het water gezuiverd en opnieuw gebruikt als proceswater. Na een tweede keer gezuiverd te zijn wordt het gedeeltelijk aan de Dijle teruggeven. Aan de container is een overstort voorzien. Deze overloop is er om het water dat AB InBev niet afneemt gecontroleerd naar de Dijle af te voeren.
 
Zonder water kan je geen bier brouwen. Voor AB InBev is waterefficiëntie dan ook een cruciaal en intrinsiek thema. Tijdens het brouwproces houdt de brouwer het waterverbruik voortdurend zo laag mogelijk en geeft het gebruikte water ook een tweede leven. Zo wordt het gezuiverde afvalwater van de brouwerij bv. geschonken aan de stad Leuven die het gebruikt voor het onderhoud van hun openbaar groen.
 
Door met verschillende partners samen te werken zoals het Leuvense stadsbestuur, de Boerenbond en plaatselijke bouwbedrijven, probeert de brouwer op creatieve wijze circulair watergebruik te stimuleren. “De bouwwerf naast ons hoofdkwartier bood ons de mogelijkheid om het water in een container naast de werf op te vangen en zo door te pompen naar onze verwerkingsprocessen aan de overkant. Het opgepompte werfwater krijgt op die manier een tweede leven”, verklaart brouwerijdirecteur Alexander Soenen.
 
Op vrijwel elke bouwwerf moet men tijdelijk het grondwater oppompen om werken te kunnen starten. Dat is nodig om de bouwput stabiel te houden tijdens de werkzaamheden. “Telkens we grondwater moeten wegpompen, gaan we op zoek naar een duurzame en creatieve oplossing voor het gebruik ervan. De meeste van onze bouwwerven bieden water aan de omwonenden voor privégebruik. Hier zijn we op zoek gegaan naar een partner die nog beter gebruik kan maken van het water. AB Inbev deelt onze visie op het efficiënt omgaan met natuurlijke rijkdommen. Deze samenwerking is dus een logische keuze”, klinkt het bij de bouwbedrijven MBG en Democo.
 
Ook vastgoedgroep AG Real Estate onderschrijft met dit gezamenlijk initiatief volledig haar engagement voor duurzame ontwikkeling. “Als gediversifieerde vastgoedontwikkelaar en -investeerder hebben we permanent aandacht voor de ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) van de Verenigde Naties, en dit zowel tijdens de ontwerpfase en de bouw als in het beheer van onze portfolio”, zegt Philippe Monserez, chief design & build officer van AG Real Estate.
 
In een inspanning om het milieu te beschermen, ontwikkelt AG Real Estate ook lokale en gerichte acties rond specifieke thema’s, in het bijzonder om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken en het restafval tot een minimum te beperken. Ook de stad Leuven moedigt de zoektocht naar innoverende, duurzame oplossingen en initiatieven volop aan.
 
"We zijn erg blij met dit initiatief dat MBG, Democo en AG Real Estate samen met AB InBev nemen en hopen dat het veel bouwheren zal inspireren om hetzelfde te doen. Het hergebruiken van grondwater is voor ons immers prioritair. We streven naar waterneutrale projecten waarbij opgepompt grondwater zoveel mogelijk op het terrein zelf wordt gebruikt of infiltreert. In een stad is dat echter vaak niet mogelijk. In dat geval stimuleren we bouwheren om het grondwater ter beschikking te stellen van bedrijven in de buurt of van de inwoners. Zo vermijden we dat kostbaar drinkwater wordt gebruikt voor toepassingen waarvoor ook grondwater geschikt is”, aldus David Dessers, de Leuvense schepen van Klimaat en Duurzaamheid.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Antwerpen koopt tweede deel Ferrarisbos in Wilrijk

Antwerpen koopt tweede deel Ferrarisbos in Wilrijk

Antwerpen koopt het resterende stuk (1,2 ha) van het Ferrarisbos in Wilrijk van ING België. De creatie van een ecologische waterbuffer op eveneens aangekocht braakliggend terrein (0,9 ha) levert een belangrijke bijdrage aan een robuuste[…]

24/11/2022 |
Vlaanderen en Aquafin investeren in vijf afvalwaterzuiveringsprojecten

Vlaanderen en Aquafin investeren in vijf afvalwaterzuiveringsprojecten

Antwerpen haalt ruimschoots CO2-doelstellingen 2020

Antwerpen haalt ruimschoots CO2-doelstellingen 2020

Europa wil tegen 2024 om de 60 km een laadpaal

Europa wil tegen 2024 om de 60 km een laadpaal

Meer artikels