Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

MATEXPO: ‘Politici moeten flexi-jobs in de bouw mogelijk maken’

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
MATEXPO: ‘Politici moeten flexi-jobs in de bouw mogelijk maken’

 “Zorg voor flexi-jobs in de bouwsector”. Dat was de duidelijke boodschap voor politici van Peter Vyncke bij de opening van materieelvakbeurs Matexpo in Kortrijk. De ceo van onderneming Vyncke, Onderneming van het Jaar in 2016, had ook een boodschap voor alle aannemers. “De bouwsector leeft op. Dit is dus het moment bij uitstek voor jullie om te investeren in nieuwe, innoverende machines.” Matexpo wist dit jaar liefst 41.414 bezoekers te overtuigen om de beurs te bezoeken. Dat zijn er zowat 2.000 meer dan in 2015.

Het weglaten van de grote demozone op Matexpo en de regen hebben zoals verwacht niet geleid tot minder bezoekers. Maar niet alleen inzake bezoekersaantallen was Matexpo een succes. Heel wat exposanten kijken tevreden terug op deze materieelbeurs en geven aan dat de bestellingen en interessante contacten veel sneller binnenliepen dan bij de vorige editie. De volgende editie van Matexpo wordt georganiseerd van 11 tot 15 september 2019.

 

Matexpo-voorzitter Johan Verhelst voorzag bij de opening reeds dat Matexpo dit jaar opnieuw een topeditie zou worden.

Meer met minder

Bij de opening van Matexpo werden nochtans enkele kanttekeningen geplaatst bij het opleven van de bouwsector in België. “Er is een tekort aan beschikbaar personeel voor de bouwsector. In vergelijking met andere sectoren die een gelijkaardige geschiedenis hebben, is de bouwsector minder sterk geautomatiseerd. Zowat alle machines die op Matexpo staan, vereisen nog de inzet van een persoon, waardoor het soms heel druk is op sommige bouwplaatsen. De producenten van bouwmachines moeten nu snel met oplossingen komen om meer te doen met minder mensen. Maar met het robotiseren en digitaliseren alleen zullen we  het personeelstekort in de bouwsector niet wegwerken. Tegenover die krapte staat een nog steeds grote groep van werklozen. De Belgische politici moeten zorgen voor de juiste fiscale context, zodat er ook in de bouw meer flexi-jobs kunnen komen”, stelt Peter Vyncke.

Overheidsinvesteringen

Ook Matexpo-voorzitter Johan Verhelst had bij de opening van de beurs een boodschap voor de aanwezige politici. “De bouwsector kruipt uit het dal, maar we zijn er nog niet. De investeringen van met name overheden liggen in België nog steeds een stuk lager dan in onze buurlanden. De bouwactiviteit wordt op peil gehouden door de particulieren en de bedrijven, maar ook de verschillende overheden moeten durven investeren. En dan liefst niet op het ritme van de verkiezingen”, bezwoer Johan Verhelst.

“Producenten van bouwmaterieel moeten gerichter innoveren en zorgen dat aannemers meer kunnen doen met minder mensen”, stelt Peter Vyncke.

Bellot

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot kondigde in Kortrijk aan dat alvast hij zijn budgetten niet afbouwt en dat ook zijn collega’s in de federale regering een extra inspanning doen via de bouw van o.m. gerechtsgebouwen en gevangenissen. De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne kondigde aan dat zijn stad de komende jaren de grootste transformatie ondergaat sinds WO II. De kost van publieke en private projecten zoals Kortrijk Weide, de nieuwe stationsomgeving en het verlagen van de Leieboorden worden samen begroot op een half miljard euro. Hij becijferde voorts dat Matexpo 13,5 ha beslaat en daarmee net iets groter is dan Batibouw, die andere hoogmis van de Belgische bouwsector.

Rene Wetzels (tweede van r.) en Fiona Dewaele (r.) van JCB Belgium ontvingen hun Innovation Award uit handen van o.m. juryvoorzitter Leo Van Hoorick (l.).

Achteroverleunen

Peter Vyncke gaf bij de opening van Matexpo ook nog aan hoe zijn bedrijf Onderneming van het Jaar geworden is. “Wij zijn een familiebedrijf van meer dan 100 jaar oud. Ons verhaal is er een van pieken en dalen, maar misschien vooral van volharding. Wat ik daaruit geleerd heb, is dat je als ondernemer twee belangrijke fouten kan maken. De eerste is te traag innoveren. De tweede is dat je bij een hoogconjunctuur te lang achteroverleunt en niets doet”, stelt Vyncke.

Johan Verhelst (m.)en commercieel directeur Rudi Ver Eecke (tweede van r.) van Verhelst Machines waren blij verrast dat ze de Green Award mee naar Oostende mogen nemen.

Awards

De openingsavond van Matexpo is traditioneel het toneel voor het uitreiken van de Matexpo Awards. Die werden al voor de tweede keer ontworpen door kunstenaars van vzw De Branding. De jury bestond opnieuw uit de materieeldirecteurs van de grote Belgische aannemers, verenigd in Comatko, en met Leo Van Hoorick als juryvoorzitter. De Innovation Award werd uitgereikt aan JCB Belgium voor de Hydradig. Deze mobiele graafmachine stelt nieuwe normen inzake zichtbaarheid, stabiliteit, mobiliteit, behendigheid en onderhoudsvriendelijkheid. Geen van de oplossingen waarmee JCB komt aandragen zijn echt nieuw, maar ze werden nog nooit verenigd in één machine.

Geen grote demozone op Matexpo? Daar weten ze bij Ahlmann, overigens niet voor het eerst, wel raad mee. Toch raden we niet aan dit te proberen op uw eigen bouwwerf.

Green Award

De Green Award ging naar Verhelst Machines voor de Recogeno, een water/lucht-warmtewisselaar voor vloeistofgekoelde generatoren. Deze warmtewisselaar wordt gemonteerd vóór de koelingsradiator van de generator.

Het systeem recupereert op een uiterst eenvoudige manier de stralingswarmte die anders verloren gaat. Die gerecupereerde warmte wordt gebruikt voor de productie van warm water of warme lucht voor werfketen.

Marketing Awards

Op de laatste beursdag werden traditiegetrouw de Matexpo Marketing Awards uitgereikt aan de exposanten die de meeste bezoekers hebben aangebracht. De awards gingen deze keer naar Intermat, Cebeko, Man Truck & Bus en Ficos.

Meer sfeerbeelden van Matexpo vind je op onze website.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Demo Days pas in 2022

Demo Days pas in 2022

The Fair Experts, de organisator van de materieeldemonstratiebeurs Demo Days, heeft beslist om dat evenement af te gelasten. De volgende editie van Demo Days is voorzien op 3 en 4 september 2022. Het is één maand voor het evenement[…]

Acteurs op bezoek bij BM Rent

Acteurs op bezoek bij BM Rent

Twin Trading vaart 
zijn eigen koers

Twin Trading vaart 
zijn eigen koers

Stalenrijplaten.be 
bewandelt nationale en 
internationale wegen

Stalenrijplaten.be 
bewandelt nationale en 
internationale wegen

Meer artikels