Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Matexi versnelt groei in Polen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Matexi versnelt groei in Polen

In Polen zette Matexi de verkoop van zijn allereerste project in de Poolse stad Krakau, het Apartamenty Rogalskiego (34 appartementen), succesvol in.

Met de plaatsing van een eerste obligatielening ter waarde van ongeveer 17,5 miljoen € zet vastgoedontwikkelaar Matexi een belangrijke stap in zijn verdere ontwikkeling op de Poolse markt. De obligaties hebben een looptijd van vier jaar.

“Met deze obligatielening kan Matexi zijn groei in Polen versnellen en de ontwikkeling van zijn portfolio in Warschau en Krakau voort uitbouwen. Het doel is op lange termijn een duurzaam omzetniveau van 500 tot 600 eenheden per jaar te bereiken op de Poolse markt", zegt Philip Goris, CFO van Matexi.

Dit is de eerste obligatie-uitgifte van Matexi Polska die tot nog toe volledig gefinancierd werd vanuit België. Omdat Matexi de voorbije tien jaar in Polen een mooie reputatie heeft opgebouwd, kan het nu ook lokale financiering aantrekken. Dankzij lokale financiering zal Matexi zijn positie op de Poolse markt nog versterken en de wisselkoersrisico’s minimaliseren", zegt Zofia Szymonska, financieel directeur van Matexi Polska.

In België plaatste Matexi in het verleden reeds driemaal succesvol een obligatielening (40 miljoen € in 2013, 90 miljoen € in 2014 en 50 miljoen € in 2016). Ook op de Poolse markt is de uitgifte van obligaties niet de eerste belangrijke financiële transactie voor Matexi. Het bedrijf staat lokaal reeds bekend omwille van de eerste transactie in de privé-huursector in Polen, waarbij het 193 volledig ingerichte eenheden verkocht aan het beleggingsfonds van de Catella-groep.

Het management van Matexi Polska is erg tevreden met de uitgifte en met de efficiënte organisatie ervan. Beursmakelaar Michael/Ström is de organisator en agent van de uitgifte. De emittent kreeg juridisch advies van Baker McKenzie Krzyzowski i Wspólnicy en de investeerder van Clifford Chance, Janicka, Krózewski, Namiotkiewicz i Wspólnicy. De obligaties ter waarde van 75 miljoen Poolse zloty (ongeveer 17,5 miljoen €) hebben een looptijd van vier jaar. De rente is gebaseerd op WIBOR 6M vermeerderd met een spread. Een onderdeel van de Poolse financiële PZU-groep verwerft de volledige uitgifte.

Uitstekend jaar

Matexi kan terugblikken op een uitstekend 2019. Nooit eerder boekte de buurtontwikkelaar zo’n hoge cijfers. Met een totale omzet van 486 miljoen € realiseerde Matexi het voorbije jaar opnieuw een forse omzetgroei van 20% tegenover het voorgaande jaar. In de voorbije vijf jaar is de omzet van de onderneming meer dan verdubbeld.

Vorig jaar leverde Matexi 1.423 wooneenheden op, waarvan 697 woningen en 726 appartementen. Daarnaast werden ook 164 percelen bouwgrond verkocht. De projectontwikkelingsactiviteiten in België, Luxemburg en Polen maken het gros uit van de activiteiten. De activiteiten in houtskeletbouw blijven stabiel op 30 miljoen €. Ten slotte werden voor meer dan 1,1 miljoen m² reconversie-projecten gerealiseerd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Quentin de Hemptinne naar Arcadis Belgium

Quentin de Hemptinne naar Arcadis Belgium

Quentin de Hemptinne (foto) is sinds 1 maart account leader voor Wallonië bij ontwerp- en consultancybureau Arcadis. Als industrieel ingenieur bouwkunde startte Quentin zijn loopbaan bij het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in[…]

10/04/2021 | ArcadisAWV
Gentse ondernemer ontwikkelt unieke datatool voor vastgoedsector

Gentse ondernemer ontwikkelt unieke datatool voor vastgoedsector

DUCO steunt De Rozenkrans met computers

DUCO steunt De Rozenkrans met computers

Vigotec viert 40-jarig jubileum

Vigotec viert 40-jarig jubileum

Meer artikels