Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Matexi pakt uit met goede cijfers

Gerelateerde onderwerpen :

,
Matexi pakt uit met goede cijfers

© ©sdecoret - stock.adobe.com

Na het recordjaar 2018 zet vastgoedontwikkelaar Matexi ook de eerste maanden van dit jaar veelbelovend in. De groeicijfers van 2018 werden gepresenteerd tijdens de voorbije algemene vergadering. Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar werden reeds 624 woningen en appartementen verkocht, wat een stijging inhoudt met 5% bovenop de recordgroei van vorig jaar. De groei manifesteert zich ook in het aantal vacatures bij de buurtontwikkelaar.

De totale omzet bedroeg 406 miljoen €, een stijging met 16% (of 57 miljoen €) ten opzichte van 2017. Matexi leverde vorig jaar 1.559 woonunits op (waarvan 673 woningen en 886 appartementen) en verkocht daarnaast ook 130 percelen bouwgrond. De operationele winstgevendheid (ebitda) verbeterde sterk van 38,3 miljoen € in 2017 naar 56,4 miljoen € en de ebit groeide van 33,8 miljoen € naar 54,4 miljoen €.

De netto bancaire schuld daalde tot 302,8 miljoen €, wat overeenkomt met een gezonde bancaire schuldratio van 42,9%. In de periode 2007 tot 2014 evolueerde de omzet van Matexi van 200 tot 250 miljoen € en in 2015 oversteeg die voor het eerst 300 miljoen €. Ook in 2017 en 2018 zette de groei zich voort met respectievelijk 12% en 16%.

De aanhoudende groeicijfers illustreren de strategische omschakeling die Matexi in 1995 inzette. Sindsdien focust de buurtontwikkelaar zich in toenemende mate op binnenstedelijke herontwikkelingen. Een hoogtepunt uit 2018 was de vliegende start voor de verkoop van de Antwerp Tower, het ambitieuze binnenstedelijke reconversieproject van een uitgeleefde kantoortoren tot een iconisch gebouw van de gerenommeerde architect Wiel Arets.

De pps-herontwikkeling van de Leopoldskazerne in Gent tot stadsbuurt werd in januari 2018 toegekend aan het samenwerkingsverband Matexi-DMI. In oktober vorig jaar werd hiervoor de vergunning verkregen. Leopold Views in Evere, het resultaat van de integrale reconversie van een verouderd kantoorgebouw tot een hedendaags en ecologisch geheel van appartementen en studio’s, werd in oktober 2018 ingehuldigd. Andere succesvolle projecten zijn Quartier Bleu in Hasselt (aanleg van een nieuw stadsdeel aan het water), Béton Lemaire in Ottignies (reconversie van een industriële site) en de ontwikkeling van het appartementencomplex Kolska od Nowa in Warschau.

Ook voor de komende jaren beschikt Matexi over een goed gevuld lijstje met toekomstige projecten, voldoende voor de ontwikkeling van ruim meer dan 20.000 wooneenheden en nog vele jaren werkzekerheid.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

De meeste dossierstukken die te maken hebben met het openbaar onderzoek over een omgevingsvergunning zullen vanaf half mei online te vinden zijn. Die ingreep gebeurt om zoveel mogelijk te vermijden dat documenten die al digitaal beschikbaar[…]

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Meer artikels