Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Matexi en Ciril ontwikkelen Leopoldskazerne in Gent

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Matexi en Ciril ontwikkelen Leopoldskazerne in Gent

Foto’s: Matexi / Ciril – De Kazerne

De transformatie van de Leopoldskazerne aan de Charles de Kerchovelaan in Gent schiet flink op. Tegen eind 2023 zullen alle werken, zowel aan het residentiële gedeelte, het Provinciehuis, de ondergrondse parking als het plein erboven, volledig klaar zijn.

 

In Gent transformeren de buurt- en vastgoedontwikkelaars Matexi en Ciril de historische Leopoldskazerne van een verouderd en gesloten, voormalig militair complex naar een multifunctionele en levendige stadsbuurt. De voormalige kazerne krijgt een nieuwe invulling, maar aan het karakter van dit Gentse erfgoed wordt zo weinig mogelijk geraakt.
 
In deze nieuwe buurt komen 82 appartementen en tien woningen, maar ook het nieuwe provinciehuis, leslokalen, een hotel, een restaurant en een kinderdagverblijf. De binnentuin, het Paradeplein, wordt een levendig groen plein in het midden van de Gentse museumwijk.
 
Matexi streeft er steeds naar om inclusieve en bruisende buurten te ontwikkelen. “Heel wat geïnteresseerden kwamen al bij ons aankloppen en we merken dat dit project, onder meer door de unieke locatie en de diverse woontypologieën, zowel jongere als oudere mensen aantrekt. Een intergenerationele mix van bewoners zal het sociaal contact versterken en zal de nieuwe buurt alleen maar ten goede komen”, vertelt Trui Tydgat, business manager Oost-Vlaanderen bij Matexi.
 
“Heel wat Gentenaars zoeken naar een kwaliteitsvolle, duurzame thuis in de stad. Met dit project, gelegen op een bijzondere locatie met een sterk historisch karakter en pal op de zogeheten ‘kunstenkilometer’, bieden we hen die kans. Door op de site ook plaats te bieden aan het provinciehuis, een hotel en een groen publiek toegankelijk plein,

creëren we bovendien een dynamiek. Hier ontstaat als het ware een nieuwe wijk als aanvulling op het bestaande stadsweefsel”, aldus Werner Wouters, development director van projectontwikkelaar Ciril, een onderdeel van de Democo Group.
 
De pandemie heeft het belang van een goede woning in een aangename buurt met groen en buurtvoorzieningen in de onmiddellijke nabijheid nogmaals aangetoond. Ook De Kazerne wordt een sterke aantrekkingspool midden in het Gentse stadsleven, en vlakbij culturele sites zoals het SMAK, MSK, KASK en STAM.
 
“Dit unieke transformatieproject in de stad Gent past bovendien perfect in de tijdsgeest om zorgvuldig om te springen met de beschikbare ruimte en ligt volledig in lijn met onze strategische focus. Bij Matexi zetten we al meer dan 20 jaar in op dergelijke ‘city transforming projects’ en de herontwikkeling van verlaten sites. We saneren ze, integreren ze in het bestaande stadsweefsel en herontwikkelen ze tot nieuwe, bruisende buurten die ook een meerwaarde betekenen voor de ruimere omgeving,” verduidelijkt Gaëtan Hannecart, de CEO van Matexi.
 
Zowel de gebouwen als de buurt in zijn totaliteit zullen een ‘Breeam Very Good Certificaat’ toegekend krijgen, een erkend duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met een minimale milieu-impact.
 
“Voor ons is de Leopoldskazerne een schoolvoorbeeld van hoe je een diverse en moderne invulling kan geven aan een verloren gewaande site. Al drie decennia lang is dat onze voornaamste doelstelling: onderbenut potentieel beter ontwikkelen, zodanig dat een stad op een leefbare en aangename manier kan groeien. Dat doen we altijd door eerst met mensen te praten en te vragen wat er ontbreekt. Dat hebben we ook hier in Gent gedaan. We zijn er dan ook zeker van dat al de toekomstige bewoners maar tevens alle bezoekers van de site, hier een leuke tijd zullen beleven”, besluit Pieter Vanhout, managing director van Ciril.

Foto’s: Matexi / Ciril – De Kazerne

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe installatie in Gent recupereert energie en grondstoffen uit afvalwater

Nieuwe installatie in Gent recupereert energie en grondstoffen uit afvalwater

Waterzuiveringsbedrijf Aquafin zal op de site van ArcelorMittal in de haven van Gent tegen 2026 een installatie bouwen die zuiveringsslib verwerkt. Aquafin plant ook een grootschalige recuperatie van fosfor. De opdracht voor het ontwerp, de[…]

03/07/2022 | Haven Gentwaterzuivering
Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

Meer artikels