Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Materieelverhuur gaat in stijgende lijn

Gerelateerde onderwerpen :

Materieelverhuur gaat in stijgende lijn

Verhuurgids 2017

De Belgische markt voor materieelverhuur is vorig jaar gegroeid met ongeveer 2,4%. Dat verklaart de European Rental Association (ERA), de koepelorganisatie van de materieelverhuursector. De ERA raamt de omzet in de Belgische sector van materieelverhuur in 2016 op ongeveer 683 miljoen €. Voor 2017 wordt een verdere groei met 0,9% verwacht.

Het ERA Market Report 2016 bevat de meest gedetailleerde gegevens die beschikbaar zijn voor de Europese sector van het materieelverhuur en wordt opgesteld in samenwerking met het onafhankelijke onderzoeksbureau IHS Markit uit Londen.

Versnippering

Er wordt vooral een sterke versnippering van de markt vastgesteld. Bijna 75% van de omzet in de verhuursector wordt immers gehaald door bedrijven met minder dan 50 werknemers, dus overwegend kleine, onafhankelijke verhuurbedrijven. Het rapport toont op welke manier dit een rechtstreekse invloed heeft op de prijzen, die stilaan opnieuw stijgen sinds ze hun laagste niveau bereikten in 2010. Daardoor zetten klanten druk op de onderhandelingen en sporen ze verhuurbedrijven ertoe aan om op zoek te gaan naar productiewinsten.

Groeimarkt

“De Belgische economie groeit al enkele jaren en die groei zien we terug in de Belgische materieelverhuursector. We zien een toenemende erkenning van de voordelen die huren met zich brengt voor bedrijven. Die bestaan uit het efficiëntere gebruik van kapitaal, toegang tot een bredere keuze in materieel, professioneel onderhoud, overeenstemming met de regelgevingen en een verbeterde duurzaamheidsprestatie. Materieel dat op vraag beschikbaar is en intensief wordt gebruikt, met zorg wordt gekozen en goed wordt onderhouden, kan reële voordelen met zich brengen voor bedrijven in het hele continent”, zegt Michel Petit­jean, secretaris-generaal bij de ERA.

Risico’s

Ondanks de groeiverwachting blijven er volgens de ERA risico’s, zoals de aanhoudende onrust in de eurozone en de relatief hoge werkloosheidscijfers en overheidsschulden die het economische herstel afremmen.

Vijftien landen

Het rapport bevat een analyse van vijftien  Europese landen en geeft gedetailleerde informatie over de omvang van de markt voor de periode 2013-2018, samen met een aantal kerncijfers, waaronder vlootgrootte en investeringen. Het bevat tevens penetratieratio’s ten opzichte van het bbp, de grootte van de bouwproductie en de bevolkingsgrootte van de vijftien landen. De cijfers in het rapport zijn gebaseerd op de officiële statistieken voor NACE rev. 2 code 77.32: ‘Verhuur en lease van machines en installaties voor de bouwnijverheid en de weg- en waterbouw’. Dit is het classificatiesysteem dat wordt gebruikt in de Europese Unie.

ERA

De European Rental Association werd in 2006 opgericht als vertegenwoordigend orgaan van de nationale brancheorganisaties en materieelverhuurbedrijven in Europa. Op dit moment zijn meer dan 5.000 verhuurbedrijven aangesloten, ofwel direct ofwel via één van de veertien nationale sectorverenigingen. De werkgroepen van de ERA zijn actief in de volgende gebieden: Promotie, Veiligheid en duurzaamheid, Statistiek, Technisch en diefstal en Algemene verhuurvoorwaarden. Het rapport kost 300 € voor ERA-leden; de prijs voor niet-leden bedraagt 900 €.
Informatie: era@erarental.org.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

France Elévateur werkt samen met Van Hove Garages

France Elévateur werkt samen met Van Hove Garages

De Franse hoogwerkerfabrikant France Elévateur heeft een akkoord gesloten met Van Hove Garages. Voortaan kan iedereen bij de vier vestigingen van Van Hove Garages terecht voor de verkoop, verhuur en het onderhoud van bestelwagens met[…]

08/11/2021 | MaterieelVerhuur
TVH Equipment bouwt rond gebouw met bijna 40 poorten

TVH Equipment bouwt rond gebouw met bijna 40 poorten

Verhuurplatform Bullswap versnelt uitrol in de Benelux

Verhuurplatform Bullswap versnelt uitrol in de Benelux

e-power heeft een generator op waterstof

e-power heeft een generator op waterstof

Meer artikels