Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Materiaalverhuur in stijgende lijn

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Materiaalverhuur in stijgende lijn

© Bouwkroniek

De Belgische markt voor materiaalverhuur is vorig jaar gegroeid met ongeveer 2,4%. Dat verklaart de European Rental Association (ERA), de koepelorganisatie van de sector. De ERA raamt de omzet in de Belgische sector van materiaalverhuur in 2016 op ongeveer 683 miljoen €. Voor 2017 wordt een verdere groei met 0,9% verwacht. Het ERA Market Report 2016 bevat de meest gedetailleerde gegevens die beschikbaar zijn voor de Europese sector van materiaalverhuur en wordt opgesteld in samenwerking met het onafhankelijke onderzoeksbureau IHS Markit uit Londen.

Er wordt vooral een sterke versnippering van de markt vastgesteld. Bijna 75% van de omzet in de verhuursector wordt immers gehaald door bedrijven met minder dan 50 werknemers, dus overwegend kleine, onafhankelijke verhuurbedrijven. Het rapport toont op welke manier dit een rechtstreekse invloed heeft op de prijzen, die stilaan opnieuw stijgen sinds ze hun laagste niveau bereikten in 2010. Daardoor zetten klanten druk op de onderhandelingen en sporen ze verhuurbedrijven ertoe aan om op zoek te gaan naar productiewinsten.

“De Belgische economie groeit nu al enkele jaren en die groei zien we terug in de Belgische materiaalverhuursector. We zien een toenemende erkenning van de voordelen die huren met zich brengt voor bedrijven. Die bestaan uit het efficiëntere gebruik van kapitaal, toegang tot een bredere keuze in materiaal, professioneel onderhoud, overeenstemming met de regelgevingen en een verbeterde duurzaamheidsprestatie. Materiaal dat op vraag beschikbaar is en intensief wordt gebruikt, met zorg wordt gekozen en goed wordt onderhouden, kan reële voordelen met zich brengen voor bedrijven in het hele continent”, zegt Michel Petitjean, secretaris-generaal bij de ERA.

Ondanks de groeiverwachting blijven er volgens de ERA risico’s, namelijk de aanhoudende onrust in de eurozone en de relatief hoge werkloosheidscijfers en overheidsschulden die het economische herstel afremmen. Het rapport bevat een analyse van vijftien  Europese landen en geeft gedetailleerde informatie over de omvang van de markt voor de periode 2013-2018, samen met een aantal kerncijfers, waaronder vlootgrootte en investeringen. Het bevat tevens penetratieratio’s ten opzichte van het bbp, de grootte van de bouwproductie en de bevolkingsgrootte van de betreffende landen. De cijfers in het rapport zijn gebaseerd op de officiële statistieken voor NACE rev. 2 code 77.32: ‘Verhuur en lease van machines en installaties voor de bouwnijverheid en de weg- en waterbouw’. Dit is het classificatiesysteem dat wordt gebruikt in de Europese Unie.

De European Rental Association werd in 2006 opgericht als vertegenwoordigend orgaan van de nationale brancheorganisaties en materieelverhuurbedrijven in Europa. Op dit moment zijn meer dan 5.000 verhuurbedrijven aangesloten, ofwel direct ofwel via één van de veertien nationale sectorverenigingen. De werkgroepen van de ERA zijn actief in de volgende gebieden: Promotie, Veiligheid en duurzaamheid, Statistiek, Technisch en diefstal en Algemene verhuurvoorwaarden. Het rapport kost 300 € voor ERA-leden; de prijs voor niet-leden bedraagt 900 €. Informatie: era@erarental.org.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaamse bouwsector krijgt goede punten voor materialen- en bodembeheer

Vlaamse bouwsector krijgt goede punten voor materialen- en bodembeheer

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft haar ‘Environmental Performance Review’ voor ons land gepubliceerd. Daaruit blijkt dat vooral Vlaanderen bijzonder goede punten krijgt voor afval-, materialen-[…]

20/04/2021 | MilieuSynthetisch
Wienerberger breidt Eco-brick-gamma uit

Wienerberger breidt Eco-brick-gamma uit

Prijzen voor pur/pir-isolatie stijgen fors

Prijzen voor pur/pir-isolatie stijgen fors

Vangt metselrobot straks tekort aan metselaars op?

Vangt metselrobot straks tekort aan metselaars op?

Meer artikels