Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Marie Thumas-site aan Leuvense Vaart krijgt nieuwe bestemming

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Marie Thumas-site aan Leuvense Vaart krijgt nieuwe bestemming

De toekomst van de 32.000 m² grote Marie Thumas-site aan de Vaart in de Leuvense deelgemeente Wilsele wordt concreter. De oude conservenfabriek wordt grotendeels gerenoveerd en krijgt binnenin een volledig nieuwe indeling met plaats voor wonen, werken en amusement.
Er komen werkplaatsen en kantoren, aangevuld met horeca, winkels, sport en cultuur. Op die manier moet de site opnieuw een belangrijke economische functie gaan vervullen. Daarnaast kan je binnenkort opnieuw wonen op Marie Thumas, zowel op het dak van het voormalige fabrieksgebouw, als in twee nieuwe woongebouwen. Inzake duurzaamheid moet de nieuwe werk- en woonwijk alvast niet onderdoen: de hele site blijft vrij van fossiele brandstoffen door het gebruik van geothermie.
 
Projectontwikkelaar Revive uit Gent lichtte een tipje van de sluier over de toekomst van de Marie Thumas-site in Wilsele. De voormalige conservenfabriek gaat in ieder geval niet tegen de grond. De projectontwikkelaar en de stad beslisten om het gebouw te renoveren vanwege de erfgoedwaarde.
 
Het fabrieksgebouw dateert uit 1886: toen was het de allereerste conservenfabriek van ons land. De ingenieur die het bouwde, Edmond Thumas, vernoemde zijn bedrijf naar zijn vrouw Marie. Een kleine eeuw later kwam het bedrijf echter in financiële problemen, waardoor het in 1977 de deuren moest sluiten. Nu krijgt de site, na enkele jaren gebruikt te zijn voor uiteenlopende activiteiten, een nieuw leven.
 
“We verwijderen de metalen gevelbekleding van de voormalige fabriek, om zo het gebouw in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. De oude bakstenen gevel wordt dus terug zichtbaar en wordt gerestaureerd. Daarnaast nemen we uiteraard ook de binnenkant van het gebouw stevig onder handen: die krijgt een volledig nieuwe indeling”, legt Philip Rubbens van Revive uit.
 
Het ontwerp van de site is uitgetekend door de architecten van KRAS, in overleg met de stad Leuven en Revive. Het nieuwe project op de grens tussen Wilsele en Leuven voorziet atelierruimtes voor productie-activiteiten en kantoorruimtes, maar krijgt ook plaats voor horeca, winkels en sport en cultuur. De bouwwerken zullen gebeuren in twee fases. Daardoor kunnen verenigingen zoals de kayakclub en de dansschool hun activiteiten voortzetten tijdens de werken van de eerste fase.
 
“Leuven is ongeveer een jaar geleden uitgeroepen tot meest innovatieve stad van Europa. Daar zal een bedrijvensite zoals Marie Thumas enkel toe bijdragen. Het moet namelijk echt de werkplek van de toekomst worden. Dankzij de schaal van de gebouwen kunnen we bovendien een grote diversiteit aan werkplekken creëren: van casco-ruimtes over afgewerkte kantoren tot grote werkplaatsen, die toegankelijk zijn met een cargo-bike, maar ook met een bestelwagen. Daarbuiten wordt het vooral een site vol leven, daar zorgen de winkels, horeca, sport en cultuur voor”, vervolgt Philip Rubbens.
 
Daarnaast voorzien de plannen – in mindere mate – ook ruimte voor wonen. Er komen twee nieuwe woongebouwen en woningen bovenop de voormalige fabriek. De bedoeling is om er een heel open, toegankelijke wijk van te maken. Ook dat is een contrast met het verleden: het fabriekgebouw is jarenlang vrij gesloten geweest, met slechts één toegangspoort en langs alle kanten muren er omheen.
“In de toekomst zullen er verschillende doorsteken zijn, die allemaal zicht hebben op de achterliggende groene heuvel. Bovendien wordt dezelfde openheid doorgetrokken binnenin het gebouw: de verschillende ruimtes zullen allemaal met elkaar in verbinding staan. Zo kunnen de ondernemers elkaar gemakkelijk ontmoeten in deze gemeenschappelijke ruimtes. Dat past helemaal in de moderne filosofie van de ‘open netwerk economie’: uitvinders, makers en denkers, samen op één plek”, aldus Philip Rubbens.
 
Geothermie
 
De Gentse vastgoedontwikkelaar wil alvast duidelijk zijn stempel drukken wat de duurzaamheid betreft: de site zal volledig vrij zijn van fossiele brandstoffen. Alle ruimtes worden namelijk verwarmd via geothermie. Verder krijgt de Marie Thumas-site heel wat zonnepanelen en worden de gevels volgens de strengst mogelijke normen geïsoleerd.
 
“Ook inzake mobiliteit geven we voorrang aan duurzame alternatieven: de fiets komt op de eerste plaats. Fietsers zullen zelfs rechtstreeks het gebouw kunnen binnenrijden op verschillende niveaus, van het gelijkvloers tot de bovenste verdieping. Dat is een logische keuze: de site ligt namelijk langs de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel. Wie met de auto komt, kan ondergronds parkeren”, besluit Philip Rubbens.
Philip Rubbens van Revive, de projectontwikkelaar die de Marie Thumas-site in Leuven zal transformeren tot een volledig nieuwe en gevarieerde bestemming.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

De stad Antwerpen keurde het definitieve ontwerp goed voor de eerste fase van de publieke ruimte van de Slachthuiswijk. Autoluwe speel-, sport- en ontmoetingsruimtes zullen de nieuwe en bestaande delen van de wijk aan Antwerpen-Dam[…]

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

Nieuwe schoolcampus in Laken

Nieuwe schoolcampus in Laken

Meer artikels