Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Manitou gaat de ecologische weg op

Manitou gaat de ecologische weg op

Een omzet van 1,2 miljard ' omzet waarvan 80% uit de export, vijf merken, aanwezig in 120 landen, 1.400 dealers, 19 dochterondernemingen, acht productie-eenheden, 1.600 leveranciers, 3.300 loontrekkenden en ongeveer 400 modellen: de cijfers die het Franse Manitou voorlegt, laten niemand onberoerd.

Om het plaatje compleet te maken, ziet deze specialist in all-terrain goederenbehandeling sedert meer dan zestig jaar de zaken graag in drievoud: drie markten, drie divisies en drie beroepen. Bouw, landbouw en industrie voor de eerste groep, ‘material handling & access’ (MHA), ‘services & solutions’ (S&S) en 'compact equipment products' (CE) voor de tweede en ontwerp, productie en distributie voor de laatste.

Wie ontwerp zegt, zegt ook vernieuwing; dat verklaart waarom de groep die de magere jaren - met dank aan de crisis - dapper doorstond met een serie nieuwe machines op de proppen komt. Zo wijzen we op de M 26/30/42/50-2 vorkheftruck op banden (met hydrostatische transmissie in optie) die speciaal ontwikkeld werd voor all-terrain toepassingen. De machine onderscheidt zich zowel door haar wielbasis en breedte als door haar bodemvrijheid en draaicirkel. Ze is uitgerust met de zuinige Perkins Stage IV-motor van 75 pk/55,5 kW. Haar maximale hefhoogte bedraagt 7 m en ze bezit een laadcapaciteit van 5 ton over 600 mm.

Een andere nieuwigheid is de MT 625 Easy die zich met groot gemak in de bouwwereld beweegt. Belangrijk zijn het schakelen op de JSM, de verklikker voor uitlijning van voor/achterwielen, de automatische parkeerrem, de nieuwe uitlaat diffuser voor een beter zicht achteraan en vooral de nieuwe Kubota Stage 3A-motor met beperkt vermogen (49 pk/36 kW) voor verhuur. Zijn grote broer MT 625 H ontwikkelt 75 pk en biedt een eenvoudige en compacte machine (lengte 3,9 m, breedte 1,8 m en hoogte 1,9 m) voor dagelijkse toepassingen op de werf.

Capaciteit en eenvoud kenmerken ook de roterende verreikers. Nieuwkomer MRT 3255 levert daar het bewijs van. Een lastdetectiesysteem analyseert permanent de lading en beperkt de bewegingszone, terwijl het E-Reco-systeem het hulpstuk herkent en een werkconfiguratie voorstelt. Wat motor en transmissie aangaat, is de MRT 3255 voorzien van een CVT (Continuously Variable Transmission) en geoptimaliseerd koppel ongeacht de snelheid en ophangingen. De hellingcorrectie zorgt ervoor dat de lading horizontaal blijft en het laaddiagram is aanpasbaar. Daarnaast is nog sprake van een intuïtieve bediening met twee standaard hendels, memorisering van de maximale bewegingssnelheden, een elektrisch kantelbare zetel, camera's achteraan of op de kop van de giek' We geven zijn prestaties in enkele cijfers weer: nominale capaciteit 5,5 ton, maar tot 7,2 ton laadcapaciteit met lier op de kop van de giek en 12 ton op de voet van de giek; hefhoogte 31,6 m; 40 km/u; Mercedes Tier 4 Final-motor van 231 pk.

Manitou verdeelt eveneens de Mustang-laders. Drie nieuwe schrankladermodellen vullen hier de R-serie aan; het betreft de middenmoters 1350R, 1500R en 1650R.

Al deze machines zijn o.m. te zien op de stand van Manitou tijdens de Intermat-beurs die dezer dagen loopt in Parijs.

Reduce

Nieuwe modellen of verbeterde versies van bestaande modellen lanceren is één ding, een globale strategie herdenken en verfijnen echter een ander. Manitou heeft daar ervaring mee en ontwikkelde in die zin het 'Reduce'-programma dat, zoals de naam al doet vermoeden, streeft naar een verkleining van zijn ecologische voetafdruk. Het programma werd eind 2013 op de Duitse Agritechnica-beurs gelanceerd en begon met de berekening van het verbruik van de Manitou-verreikers voor landbouw en milieu. De werking ervan werd sindsdien ook uitgebreid tot de verreikers voor de bouw en kan in detail worden geraadpleegd op reduce.manitou.com.

'Reduce' dankt zijn bestaan aan volgende vaststelling: ongeveer 90% van de uitstoot van broeikasgassen door de machines van de groep gebeurt tijdens het gebruik ervan door de klanten. Dat is op zich niet ongewoon, maar aangezien Manitou zich wil profileren als duurzame ondernemer heeft de groep dus beslist haar klanten te helpen om hun energieverbruik en op die manier ook hun ecologische voetafdruk en hun fameuze TCO te drukken. Dit beleid gaat gepaard met betrouwbare, heldere en transparante informatie over de reële verbruiksgegevens van de machines, met downsizing of een lager motorvermogen bij gelijke prestaties en met een verlichting van de machinestructuur door een goed afgestelde ventilatie om 'overconsumptie' van de motor te vermijden. Zonder het Stop&Go-systeem en de Eco-mode (elektrisch management van het hydraulische debiet) te vergeten, evenals de hybride machines, zoals de MRT 2150 verreiker of de AEJT 150 en 170 hoogwerkers.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dentergem herbestemt brouwerij tot woon- en kmo-zone

Dentergem herbestemt brouwerij tot woon- en kmo-zone

In de West-Vlaamse gemeente Dentergem gaf burgemeester Koenraad Degroote het officiële startsein voor de ontwikkeling van een nieuwe woon- en kmo-zone met bijhorende verbindingsweg. Het gaat om de herbestemming van de voormalige brouwerij[…]

06/07/2022 |
Masterplan Droogdokkensite Antwerpen goedgekeurd

Masterplan Droogdokkensite Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerpen noordelijke Ringparken Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerpen noordelijke Ringparken Antwerpen goedgekeurd

APK Group breidt uit in Nederland

APK Group breidt uit in Nederland