Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Video

Mamout, Havana, Dial Architects en Steven Beckers winnen BBA’s

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Mamout, Havana, Dial Architects en Steven Beckers winnen BBA’s

©

Mamout Architecten, Havana, Dial Architects en Steven Beckers wonnen op de openingsdag van Batibouw elk een Belgian Building Award. Behalve deze architectenawards werd ook een Product Innovation Award uitgereikt aan Quick Step voor de service Ready Fit.

Voor de Architectuurawards werd een nieuw concept ontwikkeld waarbij prijzen werden toegekend in vier categorieën. De nieuwe categorie New Way of Living bekroont projecten die op innovatieve wijze inspelen op nieuwe trends in wonen en leven en zo een antwoord bieden op de vraag naar een efficiënter en duurzamer ruimtegebruik. De nieuwe categorie New Way of Working bekroont projecten die op originele wijze een invulling geven aan een kantooromgeving. Met Rookie of the year was er ook een afzonderlijke categorie voor jonge architectenbureaus en ten slotte was er nog de Pioneer Award, een bekroning voor een persoon of organisatie die pionierswerk verricht met een grote maatschappelijke relevantie. Voor deze laatste categorie kon men zich niet kandidaat stellen, maar ging de jury zelf op zoek naar een winnaar.

New Way of Living

In de categorie New Way of Living won het cohousingproject De Schilders uit Sint-Amandsberg, van Havana. Volgens de jury is dit project één van de eerste voorbeelden van ‘vertical cohousing’ in Vlaanderen. “Acht gestapelde wooneenheden zijn aangevuld met een aantal ‘wisselruimtes’ op het gelijkvloers die onderdeel uitmaken van de collectieve ruimtes voor de bewoners, maar ook afgesloten kunnen worden zodat ze extern gebruik toelaten. Het project zoekt de grenzen op van compact wonen, zonder evenwel aan woonkwaliteit in te boeten. De bestaande typologie van het appartementsgebouw laat zich hier door een intelligent ontwerp kneden tot een vernieuwend cohousingproject.” In deze categorie ging de eervolle vermelding naar de site Apostolinnen in Mechelen (dmvA). De andere genomineerden waren Wetteren aan de Schelde (awg architecten), Cohousing Waasland in Sint-Niklaas (DENC! Studio en Blaf) en Huize Walden in Malle (LAVA Architecten).

New Way of Working

In de categorie New Way of Working ging het goud naar Kustencentrum Vooruit: renovatie/uitbreiding van het Coop-gebouw in Gent, een project van Dial Architects uit Zwalm. De jury was onder de indruk van de manier waarop de verdiepingen van dit kantoorgebouw met elkaar verbonden zijn. “De restauratie en renovatie van Kunstencentrum Vooruit in Gent is een langlopend project, dat voortvloeide uit het masterplan van Dial Architects. In een eerste fase stond de realisatie van een terras en extra evacuatietrappen op het programma. Fase 2 omvatte de transformatie van het voormalige COOP-warenhuis tot kantoorruimte, inclusief de inrichting van een fraai dakterras. Het pand is ingesloten en had nood aan een uitgekiend concept om de ruimtelijkheid te behouden.”

De eervolle vermelding ging ook al naar een Gents project: Ryhove Urban Factory van Trans architectuur | stedenbouw. De  andere genomineerden waren het bestuurs- en dienstencentrum in Sint-Gillis-Waas (Architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche) en Kruul in Leuven (DMOA architecten).Mamout architects werd aangeduid als  Rookie of the Year. “Matthieu Busana en Sébastien Dachy van Mamout staan voor een architectuur die in de eerste plaats uitgaat van ruimtelijkheid en lichtinval. De ruimtes die ze ontwerpen, getuigen dan ook van een subtiele, ‘gevoelige’ omgang met de gebruikte materialen en een verregaande verfijning van de details. Recyclingmaterialen geven hun projecten een unieke toegevoegde waarde, zowel door hun specifieke patina als door de bijdrage die ze leveren aan (het ontstaan van) een circulaire economie. De ingrepen van de architecten, die geënt zijn op het behoud van en het respect voor de bestaande context, willen de aanwezige elementen (opnieuw) leesbaar maken en in ere herstellen”, meent de jury. De eervolle vermelding gaat naar Specimen Architects. De andere genomineerden waren Marge Architecten, Overal Architectuur en OM/AR architecten

Pionier

Steven Beckers van Lateral Thinking Factory en BIGH werd bekroond als Pioneer. De jury heeft gekozen voor iemand die reeds heel zijn loopbaan in binnen- en buitenland aandacht heeft voor ecologische vraagstukken, duurzame ontwikkeling en eco-design.  Steven Beckers, die als architect, lesgever en ondernemer de vastgoed- en architectuurwereld al jaren tracht te overtuigen om ecologische en circulaire economieprojecten te realiseren. Hij wordt omschreven als een man met een visie, die gericht naar oplossingen zoekt. Maar ook een van de belangrijkste voorstanders van circulaire economie en een voorloper van de stadslandbouw in België.

Als cradle-to-cradle geaccrediteerd architect sedert 2007 heeft hij een brede kennis van het biometrisch ontwerpen. Tevens richtte hij in 2011 Lateral Thinking Factory op om de principes van duurzame ontwikkeling te promoten. Toen hij in 2013 een studie uitvoerde om de dakoppervlakte van Brussel in kaart te brengen, werd zijn interesse in stadslandbouw aangewakkerd. In 2015 richtte hij Building Integrated Greenhouses company (BIGH) op.

Hiermee kon hij in 2018 – na jaren voorbereiding - de eerste aquaponische stadsboerderij van Brussel inhuldigen op de daken van het slachthuis van Anderlecht. Dit is de grootste stadsboerderij in Europa, met een oppervlakte van 4.000 m². En daar stopt zijn ambitie niet. Hij heeft nog plannen om twee nieuwe stadsboerderijen te openen, één in Vlaanderen en één in Wallonië.

Met deze Pioneer Award wil de jury Steven Beckers belonen voor zijn innovatieve werk op het vlak van integrale duurzaamheid en voor zijn blijvende inzet om deze duurzame principes te laten doordringen in de wereld van architectuur en vastgoed.

De jury bestond uit negen architecten, journalisten en publicisten: Rita Agneessens (Linklab), Laure Bertrand (LRarchitectes), Eric Cloes (Ik ga Bouwen), Marc Dubois (architectuurrecensent), Lionel Lhoir (Focus Archi), Rik Neven (architectura.be), Philippe Selke (architectura.be), Arnaud Tandt (NAV en Febelcem) en Marnik Dehaen (waarnemend jurylid namens de Orde van Architecten).

Exposantenprijs

Dit jaar presenteert het magazine Ik ga Bouwen & Renoveren voor het eerst een eigen topselectie van nieuwigheden van Batibouw-exposanten in zijn stand Innovation House met een twintigtal producten en diensten, geselecteerd door een onafhankelijke jury.

Eén van die nieuwigheden, ReadyFit van Quick-Step, werd bekroond met de Product Innovation Award. Met ReadyFit bewijst Quick-Step dat prefabricage en industrialisatie hand in hand kunnen gaan met maatwerk. ReadyFit is een technologie die de plaatser en de eindklant  een echte meerwaarde biedt en dat overtuigde ook de jury (zie ook de Bouwkroniek van 2 november 2018, blz. 22).

De eervolle vermelding ging naar MOOV Lighting. De andere genomineerden waren eSafe, Argent Alu, Xinnix Door Systems en Stroomop.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Batibouw: mooi resultaat ondanks coronacrisis

Batibouw: mooi resultaat ondanks coronacrisis

Batibouw sloot zondagavond de deuren met afgerond 187.000 bezoekers op de teller. De vernieuwde editie kon op heel wat enthousiasme rekenen van zowel bezoekers als exposanten. De beurs lag volgens de organisatoren zelfs op koers voor een lichte[…]

Belg is klaar voor nieuwe woonvormen en slimme technieken

Belg is klaar voor nieuwe woonvormen en slimme technieken

Bouwsector in België groeit vier keer sneller dan de rest van de economie

Bouwsector in België groeit vier keer sneller dan de rest van de economie

Reeks vakbeurzen uitgesteld door Covid19

Reeks vakbeurzen uitgesteld door Covid19

Meer artikels