Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Make-over stationsbuurt Herne komt in stroomversnelling

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Make-over stationsbuurt Herne komt in stroomversnelling

Foto's: (c) Dyls

Op de gesaneerde site van de voormalige ijzergieterij Fondatel in Herne verrijzen de komende jaren in verschillende fases 76 woningen. De Leuvense projectontwikkelaar Dyls heeft zopas een vergunning gevraagd voor de eerste fase, die 34 bijna-energieneutrale gezinswoningen en 20 appartementen omvat. Dyls hoopt nog dit jaar te kunnen starten met de bouwwerken. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners in de loop van 2022 hun intrek nemen. Het volledige project moet klaar zijn tegen 2024.
De realisatie van de nieuwe woonbuurt Fondatel vormt het sluitstuk van de heropwaardering van de volledige stationsomgeving in Herne. De gemeente Herne, de NMBS en De Werkvennootschap steken de komende maanden ook het stationsplein en de pendelparking in een nieuw kleedje.
 
De geschiedenis van Herne, een Brabantse gemeente aan de taalgrens,  is onlosmakelijk verbonden met de voormalige ijzergieterij Fondatel. De fabriek, die vooral bekend is vanwege de riooldeksels en wegroosters die je vandaag nog altijd in heel wat Belgische en Franse straten vindt, was meer dan honderd jaar één van de belangrijkste werkgevers in de streek. Na klachten over geur, geluid en roetuitstoot stopte Fondatel de activiteiten in januari 2010. De ijzergieterij verhuisde na een overname naar Andenne.

Finse piste

Meer dan elf jaar na de beslissing om de fabriek te sluiten, krijgt de site eindelijk een nieuwe toekomst. De Leuvense projectontwikkelaar Dyls heeft plannen om 76 eengezinswoningen - open, halfopen en gesloten woningen - te bouwen op de bijna 5 ha grote site. Daarnaast komen er ook nog een twintigtal appartementen bij, verspreid over twee gebouwen.
 
Al even opmerkelijk is dat de ontwikkelaar resoluut kiest voor leefbaarheid. Zo kunnen de toekomstige en de huidige bewoners op adem komen in een nieuw buurtpark van zowat 7.200 m² of zich sportief uitleven op een verlichte Finse piste. De verkoop is al gestart.
 
“We ontwikkelen deze site met respect voor de omgeving en met een knipoog naar de rijke geschiedenis van de streek. De woonbuurt biedt een gezellige mix van open, halfopen en gesloten bebouwingen in een eigentijdse, landelijke stijl. We vinden als projectontwikkelaar duurzaamheid zeer belangrijk. Daarom zullen alle woningen bijna-energieneutraal zijn, wat betekent dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt zoveel als mogelijk uit groene energiebronnen gehaald”, vertelt Dominique Van Etterijk, managing director Dyls.
 
Het gemeentebestuur van Herne is blij dat de voormalige fabrieksterreinen een nieuwe invulling krijgen. De gemeente hoopt met deze nieuwe woonbuurt alvast meer jonge gezinnen te overtuigen om in Herne te komen wonen.
 
“Omdat het gaat om een project met sloop en heropbouw, betalen de kandidaat-kopers voor bepaalde woningen slechts 6% btw in plaats van 21%, mits voldaan aan de voorwaarden. Dat drukt de aankoopprijs aanzienlijk en zo is een huis in deze woonwijk betaalbaar. Wat natuurlijk een leuk extraatje is", stelt Van Etterijk.
 
Dyls nam het Limburgse architectenbureau Buntinx-Pyncket Architecten onder de arm voor het ontwerp. Zij hebben de stijl van de nieuwe woonbuurt volledig afgestemd op de omgeving. De architecten kozen voor een elegante, eigentijdse landelijke stijl en kwalitatieve, natuurlijke materialen. De stijl van de woningen varieert ook lichtjes, zodat de woonbuurt een mooi geheel vormt en elke woning toch een eigen karakter heeft. De kroonlijsthoogte van de woningen schommelt tussen 4,5 en 6,5 m.
 
De wijk wordt ingericht als een woonerf, wat betekent dat er weinig verkeer komt. Auto’s kunnen de woonbuurt enkel bereiken via de Lorengstraat. Er komen wel extra toegangen voor fietsers en voetgangers langs de Hernekouter, die direct aansluit op de sportvelden en de sporthal, en de Lorengstraat.
 
De ontwikkeling van de Fondatel-site is het sluitstuk van de heraanleg van de volledige stationsomgeving. De Werkvennootschap, de gemeente Herne en de NMBS zorgen samen voor een volledige heraanleg van het stationsplein, meer groen, verhoogde fietspaden, een overdekte fietsenstalling met 112 plaatsen en een uitbreiding van het aantal autoparkeerplaatsen voor pendelaars van 104 naar 152 plaatsen. Eind juli moeten die werken afgerond zijn.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuw stadhuis Beringen geopend

Nieuw stadhuis Beringen geopend

De stad Beringen heeft haar nieuwe stadhuis, de vernieuwde bibliotheek, de ondergrondse parking en het nieuwe binnenplein officieel geopend. Alle diensten van de stad en het OCMW werden gecentraliseerd op deze locatie. De bouw van het nieuwe[…]

23/10/2021 | overheidsopdracht
Genk en Energyville/VITO mogen Europese testsite realiseren

Genk en Energyville/VITO mogen Europese testsite realiseren

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

Meer artikels