Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

MAD Architects

 MAD Architects

MAD, ook bekend als MAD Studio of MAD Architects, bouwt futuristische architectuur op basis van een hedendaagse interpretatie van de natuur. De kantoren bevinden zich in Beijing (China) en Los Angeles (Verenigde Staten). MAD liet voor het eerst van zich spreken in 2006, toen het veel internationale aandacht kreeg bij de voorstelling van zijn ontwerp voor de Absolute Towers, in Missisauga (Canada).

Daarna begon het snel te gaan voor MAD Architects, al bleven de projecten aanvankelijk vooral beperkt tot China. Projecten zoals de Fake Hills (Beihei), het Urban Forest (Chongqing), het City & Art Museum (Ordos), het China Wood Sculpture Museum (Harbin) en de Hutong Bubble (Beijing) leverden ook interesse uit het buitenland op.

In 2011 werkte MAD Architects in Rome mee aan de realisatie van het Chinese Architectural Landscape in het Museo nazionale delle Arti del XXI secolo (MAXXI), het gloednieuwe museum voor moderne kunst dat toen pas was gerealiseerd volgens een ontwerp van architecte Zaha Hadid. Andere projecten en biënnales volgden in o.m. Kopenhagen, Duitsland, New York, Venetië en Londen.

MAD wordt geleid door Dang Qun, Yosuke Hayano en Ma Yansong, de oprichter van MAD Architects. Ma Yansong (foto), is geboren in 1975 in Peking en studeerde Civiele Techniek en Bouwkunde aan de universiteit van Peking waar hij nu professor is. In de nadagen van zijn Master's degree aan Yale University richtte hij in 2004 een architectenkantoor op.

MAD werkt graag in toekomstgerichte omgevingen waarin futuristische architectuur wordt ontwikkeld waar de natuur nooit ver weg is. Alle projecten van MAD Architects, van wooncomplexen over kantoren tot cultuurtempels, versterken het gemeenschapsgevoel en dwingen na te denken over de natuur, zonder te raken aan de vrijheid van de bewoners of de gebruikers.

'Toekomstige ontwikkelingen in steden zullen worden verschoven van het nastreven van materiële beschaving naar meer natuur. Mensen wonen nu vaak in een industriële beschaving ten koste van de natuurlijke omgeving. De emotionele harmonieuze relatie tussen de natuur en de mens moet worden hersteld. Het idee om architectuur te laten samenleven met de natuur fascineert me. Veel hedendaagse architectuur is verworden tot een in massa geproduceerd consumentenproduct. Zo'n ontwerpen hebben geen geest, je gebruikt ze en gooit ze nadien weg. Ik wil tijdloze ontwerpen die mensen inspireren en doen nadenken', aldus Ma Yansong. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bus- en fietstunnel van 1.500 ton op zijn plaats geschoven in Kortrijk

Bus- en fietstunnel van 1.500 ton op zijn plaats geschoven in Kortrijk

Jan De Nul heeft in opdracht van Wegen en Verkeer West-Vlaanderen een nieuwe fiets- en bustunnel in de Kortrijkse stationsbuurt op zijn plaats geschoven. De voorbije weken bouwde Jan De Nul deze tunnel van 35 m en 1.500 ton prefab naast de[…]

Vorsselmans als eerste gevelbouwer op derde trede van de Veiligheidsladder

Vorsselmans als eerste gevelbouwer op derde trede van de Veiligheidsladder

Zonnige Kempen renoveert gevel in Vinkenhof Berlaar

Zonnige Kempen renoveert gevel in Vinkenhof Berlaar

Voorontwerp Scheldekaaien Nieuw Zuid Antwerpen is klaar

Voorontwerp Scheldekaaien Nieuw Zuid Antwerpen is klaar