Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Machineverkoop wordt beperkt door beschikbaarheid'

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
'Machineverkoop wordt beperkt door beschikbaarheid'

© zhaojiankang

De verkoop van bouwmachines heeft in 2020 geleden onder de viruspandemie, maar de cijfers vallen al bij al nog mee. Voor dit en volgend jaar ziet Sigma-voorzitter Dries Van Haut zowel positieve als negatieve factoren. Zonder de coronasteun zullen er klappen vallen in de Belgische economie in het algemeen en dus ook in de bouw. Nog ingrijpender is dat de schaarste aan staal en andere onderdelen de prijzen en levertermijnen van bouwmachines zal opdrijven.
“Dat er een daling van de verkoopcijfers in materieel zou komen na verschillende opeenvolgende recordjaren stond in de sterren geschreven. De schrik zat er echter dik in dat het door corona een steile val zoals in 2008 zou worden, omdat een onverwachte crisis wel eens een zwaar negatief sneeuwbaleffect heeft. Gelukkig zijn we daarvan gespaard gebleven. In grote lijnen kunnen we stellen dat de daling zeker duidelijk was, maar alles in acht genomen toch nog beperkt bleef en we eindigen het jaar met nog steeds relatief hoge verkoopaantallen, als we over een wat langere termijn terugkijken in de tijd. We mogen dus eigenlijk heel blij zijn, dat de materieelsector in deze rare tijden nog steeds hoge volumes aan de man kan brengen”, stelt Van Haut.
 
“Waar het in sommige andere sectoren kommer en kwel is, zijn onze sectoren goed gespaard gebleven van de impact van de covid-pandemie. Uiteraard hebben wij ook last gehad van de eerste golf en de lockdown. De algemene economische activiteit kwam bijna volledig stil te liggen gedurende bijna twee maanden. Maar daarna veerde de economie op in onze sector en werd er opnieuw duchtig geïnvesteerd. Zeker de investeringen in infrastructuur kenden een boerenjaar. Uiteraard is dit in de hand gewerkt door het eindelijk toewijzen van een aantal heel grote infrastructuurwerken, de voornaamste daarvan rond Antwerpen. Maar hoe lang kunnen we deze hoge verkoopvolumes nog aanhouden”, vraagt de Sigma-voorzitter zich af.
 
De fabrikanten van bouwmachines krijgen te maken met haperingen in hun aanvoer. Bepaalde machines, componenten of producten zijn niet in voldoende aantallen leverbaar. Daardoor lopen de levertermijnen sterk op en kunnen er minder machines verkocht worden. “Ook onze klanten lopen hier tegen aan. Bepaalde houtsoorten en isolatiematerialen zijn bijna niet meer verkrijgbaar, waardoor bouwprojecten soms helemaal stilvallen. En dan wordt er ook niet meer enthousiast in machines geïnvesteerd natuurlijk. Stijgende energieprijzen en prijzen van olie en gas zijn ook al niet bevorderlijk voor het algemene prijsniveau. De grootste impact voor onze producten komt echter ongetwijfeld van de beschikbaarheid en prijs van het staal. Begin 2021 is de prijs simpelweg geëxplodeerd en zijn de levertermijn extreem lang geworden. Fabrikanten maken gewag van prijsstijgingen van 50% en zelfs 150% voor bepaalde staalproducten. Uiteraard leidt dit tot prijsverhogingen van verschillende procenten en men verwacht zelfs dat er nog meer tussentijdse staalprijssupplementen komen.”
 
“Als we iets verder aan de horizon kijken, naar het post-corona tijdperk, zijn er twee zaken die mij grote zorgen baren. Enerzijds de golf aan falingen of bedrijven die in de problemen komen als de steunmaatregelen wegvallen. Bij onze directe klanten zal dat waarschijnlijk goed meevallen, maar in de algemene economie verwacht ik daar toch een duidelijke weerslag van. En als onze economie in zijn geheel klappen krijgt, delen wij meestal in de brokken. Anderzijds heeft de overheid massaal veel kosten gemaakt om deze crisis het hoofd te bieden. Al die uitgaven moeten ooit terugbetaald worden. Ik wil de grootte en de aard van deze uitgaven niet bekritiseren. Ik vind dat onze overheden een zeldzame blijk van redelijk bestuur gegeven hebben. Waar ik echter wel ongerust in ben, is bij wie men in de toekomst de middelen gaat halen om deze put te vullen. Al te vaak is dat het hardwerkende individu of de behoorlijk presterende kmo. Dat zijn nu net de profielen van de bedrijven en medewerkers van onze leden en klanten”, stelt Dries Van Haut, voorzitter van Sigma.

Minigravers

“Inzake machines voor burgerlijke bouwkunde kunnen we stellen dat de markt in 2020 gedaald is, in het bijzonder voor de grote machines. Maar het was een daling van ‘slechts’ 23% en geen crash. Ook zonder viruscrisis zou de daling van de markt compleet normaal beschouwd worden, na vijf jaar gestage groei sinds 2014 en met absolute recordjaren in 2018 en 2019. Evenals vorige jaren verkochten de minigravers in 2020 opnieuw merkelijk beter. Hier noteren we een daling van slechts -4%. Daarmee blijft 2020 het tweede hoogste jaar inzake verkoop, na het recordjaar 2019. Het lijkt er wel op dat elk zijn eigen minigraver wil. Er is geen categorie die hogere verkoopcijfers liet optekenen, behalve dan die van de hele kleine wielladers (-60 Hp), die met 5% steeg in 2020”, stelt David Vermeulen, voorzitter van de sectie Burgerlijke Bouwkunde bij Sigma.
 
“De daling van zowat 20% tegenover 2019 voor grote graafmachines, brengt de markt naar een eerder normaal maar nog steeds vrij hoog niveau. Minigravers zetten hun eenzame tocht naar ongekende hoogtes even niet verder in 2020, maar er volgt nog 2021. We zien een gelijkaardig beeld bij de laders, waar de grote machines veel sterker dalen dan de kleine.”
“Dit jaar ontploft de markt. De vraag is zo groot dat de producenten de bestellingen niet kunnen volgen. De markt wordt beperkt door de beschikbaarheid van zowel kleine als grote machines.” Mogelijk willen klanten en dealers anticiperen op verdere prijsstijgingen.

Generatoren

De verkoop van generatoren leed – o.m. dankzij het wegvallen van evenementen – extra in coronatijden. En de cijfers gingen al achteruit, o.m. omdat er in 2020 nog steeds geen of nauwelijks Stage V-motoren voor generatoren beschikbaar waren. Nu die er zijn, krijgt deze deelsector concurrentie van alternatieve energiebronnen: batterij-elektrisch, waterstof, …

Goederenbehandeling

De sectie van de goederenbehandeling (vorklifts, …) heeft de viruscrisis goed doorstaan. Net als voor de machines voor burgerlijke bouw is de vraag explosief gestegen en kunnen de producenten die hogere vraag niet bijbenen.
 
Al bij al zijn de vooruitzichten niet zo slecht voor de bouwsector in België en dus ook voor de materieelverkopers. Sigma wordt daarin bijgetreden door economist Steven Trypsteen van ING België. “De bouwsector doet het in ons land beter dan de economie in het algemeen. De burgerlijke bouwkunde herstelt van de viruscrisis, maar niet zo sterk als de bouw van gebouwen.” Hij verwacht dat de inflatie nog een korte periode hoog zal blijven en daarna zal wegebben, terwijl de ECB haar lage-rentebeleid zal aanhouden. “De groei van economische activiteit in China lijkt zijn piek bereikt te hebben. Hierdoor verwachten we binnenkort minder opwaartse druk op de grondstofprijzen.” Aansluitend waarschuwt hij ervoor dat – terwijl wij hier denken dat alle coronaleed al achter de rug is – de pandemie op wereldniveau nog steeds niet onder controle is en voor hinder en haperingen zorgt. Een tweede waarschuwing gaat over het wegvallen van de steunmaatregelen van de overheid, wat een aantal bedrijven de kop zal kosten.
 
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Heftruckspecialist B-Close viert 50ste verjaardag

Heftruckspecialist B-Close viert 50ste verjaardag

De Belgische verhuurder en verkoper van hef- en magazijntrucks B-Close, is een halve eeuw actief. Dankzij exclusieve samenwerking met internationale merken op de Belgische markt en de lokale aanwezigheid over het hele land, verstevigde B-Close[…]

13/07/2022 | VerhuurOndernemingen
Sigma noteert records in de verkoop van materieel

Sigma noteert records in de verkoop van materieel

Hansea koopt 25 elektrische bussen

Hansea koopt 25 elektrische bussen

Krachtenbundeling voor reiniging stedelijke gebieden

Krachtenbundeling voor reiniging stedelijke gebieden

Meer artikels