Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Machiels Building Solutions bouwt 401 vakantiewoningen in Duitsland

Gerelateerde onderwerpen :

 Machiels Building Solutions bouwt 401 vakantiewoningen in Duitsland

“We zijn in augustus gestart en moeten het project eind juli 2018 opleveren”, meldt Filip Vercauteren, general manager van Machiels Building Systems.

Genkse houtskeletbouwspecialist rijft grootste order ooit binnen

De Genkse houtskeletbouwspecialist Machiels Building Solutions heeft een contract ondertekend met Center Parcs Duitsland, onderdeel van de groep Pierre et Vacances/Center Parcs, voor de productie en montage van 401 vakantiehuizen in het vakantiepark Park Allgäu dichtbij de Zuid-Duitse stad Leutkirch (op de grens van Beieren en Baden-Württemberg) dat eind 2018 zijn deuren opent. Hiermee heeft het bedrijf de grootste bestelling uit zijn geschiedenis binnengehaald.

Filip Vercauteren, general manager van Machiels Building Solutions (MBS), is erg fier dat zijn onderneming mag meebouwen aan de grootste Center Parcs en het grootste vakantiepark van Duitsland waarmee een totale investering van 320 miljoen € voor Center Parcs is gemoeid. “Begin juni produceerden we de eerste twee demo-bungalows in onze hal in Genk. De vakantiewoningen zijn casco, inclusief pvc buitenschrijnwerk en gevelafwerking in thermisch gemodificeerd hout. Intussen werden ze tegen een tempo van één woning per dag gemonteerd in Park Allgäu, waar we de prefab badkamers, trappen, open haarden en dakelementen ter plekke gemonteerd hebben. Zo kunnen we de look & feel van de woningen live beoordelen in hun groene omgeving”, stelt hij.

In augustus startte de bouw van de 401 vakantiewoningen officieel. Hierbij worden twee bungalows per dag geproduceerd en gemonteerd. Dat hoge ritme is noodzakelijk, want Center Parcs wil het park in het laatste kwartaal van 2018 openen.
“Dit project is met ongeveer 100.000 m2 wanden en daken het grootste in de jonge geschiedenis van Machiels Building Solutions. Met dit order onderschrijven we onze ambitie om de referentie te worden in de bouw van o.a. recreatiewoningen”, meldt Louis Machiels, voorzitter van de raad van bestuur.

De bouw van het Zuid-Duitse vakantiepark heeft ook positieve gevolgen voor de tewerkstelling bij Machiels Building Solutions. “We beschikken al over de grootste industriële productiecapaciteit voor houtskeletbouw in de Benelux. Onze productielijnen kunnen in korte tijd een groot aantal houtskeletbouwelementen produceren, met een gegarandeerde kwaliteit. Daarom zijn we in staat om dergelijke grootschalige opdrachten tot een goed eind te brengen. We versterken bovendien het huidige personeelsbestand gevoelig met de aanwerving en training van vijftig extra productiearbeiders. We hebben dus meer dan voldoende productiecapaciteit gereserveerd voor lopende en toekomstige projecten van onze andere klanten”, beklemtoont Filip Vercauteren.

Machiels Building Solutions, dat in 2010 werd opgericht en na investeringen in een heel groot productieapparaat in 2012 effectief werd opgestart, is de grootste Belgische industriële producent van houten bouwelementen (muren, vloeren, daken) voor de renovatie of bouw van gevels, kantoren, woningen of publieke gebouwen in de Benelux en de grootste producent van HSB (houtskeletbouw)-elementen in de Benelux. Het nog steeds familiale bedrijf telt twee aandeelhouders: hoofdaandeelhouder Group Machiels, dat de operationele leiding heeft, en de Limburgse investeringsmaatschappij LRM (13%). Vóór dit contract had het een twintigtal bedienden (vooral met een engineering-, architecten- en tekenachtergrond) en twintig arbeiders in dienst, maar het is de bedoeling om dit aantal op te trekken naar zeventig. Dit dubbele bedrijf, het productiebedrijf HSB en de aannemer klasse 5 (omdat heel veel klanten vragen om HSB-elementen te monteren en zelfs sleutelklaar op te leveren), voert projecten uit in België, Nederland en Duitsland: grote gevelprojecten, “building kits” (prefab dragende gebouwen tot vijf verdiepingen hoog in houtskeletbouw met alleen een betonnen funderingsplaat) en sleutelklare projecten, scholenbouw, projecten voor projectontwikkelaars, …

“Center Parcs is onder die naam actief in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Pierre & Vacances Group is één van de grootste exploitanten van vakantieparken in Duitsland. Park Allgäu bevindt zich op 640 km van Genk richting Oostenrijk, aan de voet van de Alpen en op 120 km van een haven zodat vervoer over het water geen optie is. Het is het eerste grote vakantiepark in deze regio, waar dit concept veel minder bekend is dan bij ons. Omdat het in deze regio bitter koud kan zijn in de winter besteden we bovendien extra aandacht aan de isolatie”, legt Filip Vercauteren uit.

Vier comfortniveaus

In het nieuwe Park Allgäu worden duizend cottages gebouwd; behalve de 401 van MBS bouwt het Franse bedrijf Ossabois er ook 349. Van deze duizend worden er 750 opgetrokken in de bekende comfortniveaus van Center Parcs: Comfort, Premium en VIP. De overige 250 cottages krijgen het nieuwe comfortniveau Exclusive. Ieder luxeniveau heeft zijn eigen inrichting: de Comfort-cottages pronken met een meer speelse, kleurrijke inrichting terwijl de Premium- en VIP-cottages een natuurlijke uitstraling krijgen en een open haard bezitten. De VIP-cottages beschikken ook nog over een jacuzzi, regendouche en infraroodsauna. Er zijn cottages voor twee, vier, zes, acht tot twaalf gasten; de kleinste omvat 60 tot 65 m², de grootste 100 tot 120 m². Alle cottages krijgen een digitale deurtoegang met badge. Dankzij een speciaal systeem kan je bepaalde activiteiten reserveren en in de restaurants van de Market Dome betalen. Daarnaast zullen vele cottages over een soort binnenplaats beschikken, waardoor het terras slechts aan één kant open is. Zo hebben de gasten meer privacy in de cottage en op het terras.

“De engineering en productie van onze 401 woningen gebeurt in onze engineering- en tekenafdeling in Genk (onze engineeringafdeling, tekenafdeling, kennis en gecertificeerde producten zijn onze rijkdom), het transport naar en de montage in Zuid-Duitsland. Eén woning kan op anderhalve vrachtwagen; elke dag vertrekken drie vrachtwagens en komen er drie terug. We werken de buitenzijde volledig af (gevel in Thermowood, ramen en deuren) inclusief het buitenschrijnwerk en de dakbekleding en doen grote delen van de binnenzijde: plaatsing van de trap, de houtcassette en de badkamers. Aan een ritme van twee gemonteerde woningen per dag zijn we 200 werkdagen aan de slag. We zijn in augustus gestart en moeten het project eind juli 2018 opleveren. Center Parcs begint immers een jaar vooraf te verhuren, waardoor het in zijn contracten zeer strikte deadlines oplegt met boetes als die deadlines niet gehaald worden. Dit soort spelers wil heel kort bouwen; op een klassieke manier had dit project zeker een jaar langer geduurd. Sleutelklare woningen vertegenwoordigen trouwens vandaag al 35% van de woningmarkt”, licht Filip Vercauteren toe.

Hij beschouwt dit grootste contract uit de geschiedenis van MBS, waarover de eerste gesprekken dateren van juni 2016 en dat ondertekend werd in juli dit jaar, als een belangrijke stap in de groei van zijn onderneming (MBS verwacht een omzetstijging van 8 tot 9 miljoen € vorig jaar naar meer dan 20 miljoen € dit jaar) en een relevante referentie, een mooi visitekaartje en een sterke trigger om door te breken op de internationale markt van recreatiewoningen. In Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk zijn immers heel wat gelijkaardige projecten op komst; Center Parcs heeft de jongste jaren immers prachtige resultaten en hoge bezettingsgraden laten optekenen.

“Alles wordt in 3D uitgetekend in een BIM-omgeving, wat een voordeel is tegenover onze internationale concurrenten. Onze productiehal bestrijkt zowat 10.000 m². We bouwen voor dit project maar vijf verschillende types van bungalows, leveren zoals gezegd zowat 100.000 m² elementen en voorzien 600 trajecten naar Zuid-Duitsland. Verticale elementen worden verticaal geladen, horizontale elementen horizontaal. De elementen worden tevens in de juiste volgorde geladen, zodat het bovenste element ook het eerst gebruikt wordt. Een paar uur na de aankomst van de vrachtwagens is alles afgeladen en gemonteerd. Prefab trappen, schouwen en open haarden worden onmiddellijk gemonteerd. We voorzien ook zoveel mogelijk retourvluchten. We produceren tot 11 m brede elementen (binnenwanden). Vier tot vijf personen monteren een woning (in zes uur is ze geplaatst) en we werken met twee parallelle montageploegen. De montage gebeurt ook door Zuid-Duitse collega’s en we gebruiken 80% Duitse materialen, waaronder ramen van Schüco. Van de vijftig extra productiearbeiders die voor dit project zijn vereist, hadden we er begin september al 35 aangetrokken. Het is de bedoeling dat we hen behouden wanneer deze opdracht is afgerond. Met onze deelname aan dit project hebben we immers duidelijk de interesse van de sector van vakantie- en recreatiewoningen gewekt”, signaleert de general manager van MBS.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Zonnige Kempen renoveert gevel in Vinkenhof Berlaar

Zonnige Kempen renoveert gevel in Vinkenhof Berlaar

De sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in de wijk Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de[…]

Robbrecht en Daem ontwerpen Huis aan de Kade

Robbrecht en Daem ontwerpen Huis aan de Kade

Sweco ontwerpt twee waterstoffabrieken voor North Sea Port

Sweco ontwerpt twee waterstoffabrieken voor North Sea Port

Jan Snel bouwt vaccin-labo in Merelbeke

Jan Snel bouwt vaccin-labo in Merelbeke

Meer artikels