Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Machiels Building Solutions betrokken bij twee grote gevelprojecten in Nederland

Gerelateerde onderwerpen :

Machiels Building Solutions betrokken bij twee grote gevelprojecten in Nederland

© Foto’s: Wauben Architects / Schmidt Hammer Lassen.

De Belgische industriële producent van houten bouwelementen (muren, vloeren, daken) Machiels Building Solutions uit Genk werkt in Nederland aan twee grote gevelprojecten. Het gaat om het Maankwartier, een nieuwe hippe wijk in Heerlen en een nieuw gebouw voor de Hogeschool Utrecht. De houten bouwelementen van het bedrijf bieden architecten, studiebureaus, bouwbedrijven, overheden en projectontwikkelaars een uitstekende oplossing om gevels, kantoren, woningen of publieke gebouwen te renoveren of te bouwen.

Op de plek van het huidige station in Heerlen wordt een compleet nieuwe wijk gebouwd, het Maankwartier. Het gaat om een nieuwbouw van ruim 90.000 m², als het ware een kleine stad in een stad met winkels en cafés, een hotel, een parkeergarage, kantoren, terrassen en woningen op verschillende bouwlagen. ProRail bouwt ook een nieuw station. Naar het ontwerp van kunstenaar Michel Huisman wordt een nieuw stadsdeel als verbindend element over het spooremplacement gebouwd. Wauben Architects uit Geleen is verantwoordelijk voor de vertaling van het ruimtelijke concept in een bouwkundig en technisch uitvoerbaar plan.

De bouw van het Maankwartier is in handen van bv Bouwontwikkeling Jongen. Machiels Building Solutions is vanaf de beginfase betrokken bij het ontwerp van de nieuwe wijk. Bij de bouw ging veel aandacht naar duurzaamheid, rekening houdend met het treinverkeer, het geluid, de trillingen en de isolatie. De overspanning van het spoor, waarmee het zuiden  en  noorden van Heerlen met elkaar verbonden worden, vroeg naast de reguliere ontwerpeisen extra aandacht voor de geluids- en trillingsisolatie, maar ook voor de sterkte van de gevel door bv. het incalculeren van een ontploffingsrisico tijdens het goederentransport.

Er werd gekozen voor een ‘lichte’ gevel gebaseerd op de duurzaam geproduceerde houten gevelpanelen van Machiels Building Solutions. De gevelpanelen worden prefab just in time aangeleverd en gemonteerd zonder overlast voor het trein- en busverkeer. De unieke binnenstedelijke locatie bovenop de spoorinfrastructuur is zeer complex en heeft hoge prestatie-eisen wat de logistiek, de veiligheid en de geluidsisolatie betreft. Het gigantische complex kent talrijke gebruiksfuncties, waarvan vele casco worden opgeleverd. Een nauwkeurige inpassing van vluchtwegen en installaties zorgt voor een maximale flexibiliteit en aanpasbaarheid.

Machiels Building Solutions levert ook de houtskeletbouwelementen (hsb) voor het nieuwe gebouw van de Hogeschool Utrecht, dat wordt gerealiseerd door het consortium Spark, een combinatie van Besix en Strukton Worksphere. Het efficiënte, flexibele en duurzame gebouw van 22.000 m² is ontworpen door het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen. Deze zomer levert Machiels Building Solutions de volledige gevel in hsb-elementen en het reeds in de productiehal ingebouwde schrijnwerk. Nadien zal een afwerking in geanodiseerd aluminium tegen de hsb-elementen worden geplaatst.

Door het ontwerp in BIM is een efficiënte samenwerking tussen alle partijen gegarandeerd. Het nieuwe gebouw zal namelijk niet alleen bij de oplevering maar ook in de exploitatiefase een ‘excellent’ niveau behalen op de Breeam-schaal. Breeam is een internationaal instrument om integraal de duurzaamheid van nieuwe en bestaande gebouwen, gebieden en sloopprojecten te meten en te beoordelen.

Vanaf dit jaar wordt het Utrechtse onderwijs en onderzoek van Hogeschool Utrecht (HU) geconcentreerd in het Utrecht Science Park (USP) De Uithof. Daarvoor werden sinds 2013 de bestaande gebouwen gerenoveerd en komt er nu nog een nieuw gebouw bij. Het nieuwe gebouw wordt gerealiseerd op het parkeerterrein aan de Heidelberglaan.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Woningen, kinderopvang en openbaar park in Sint-Gillis

Woningen, kinderopvang en openbaar park in Sint-Gillis

Het vastgoedproject Mairesse Garden aan de Munthofstraat 137-139 in Sint-Gillis zal worden gerealiseerd door aannemer  Louis De Waele. Voor het project sloeg de gemeente Sint-Gillis de handen in elkaar met citydev.brussels. Er komen negen[…]

Zonnige Kempen renoveert gevel in Vinkenhof Berlaar

Zonnige Kempen renoveert gevel in Vinkenhof Berlaar

Robbrecht en Daem ontwerpen Huis aan de Kade

Robbrecht en Daem ontwerpen Huis aan de Kade

Sweco ontwerpt twee waterstoffabrieken voor North Sea Port

Sweco ontwerpt twee waterstoffabrieken voor North Sea Port

Meer artikels