Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Maatregelen tegen wateroverlast in Merchtem, Asse en Opwijk

Gerelateerde onderwerpen :

De provincie Vlaams-Brabant stelt een aannemer aan om in Merchtem een bestaand overstromingsgebied uit te breiden en een bijkomend overstromingsgebied aan te leggen. Enkele jaren geleden heeft de provincie drie overstromingsgebieden ingericht langs de Grote Molenbeek, op de grens van Asse en Merchtem. De werken zullen uitgevoerd worden door Cocquyt bvba uit Lochristi, die ook de andere overstromingsgebieden langs de Grote Molenbeek in opdracht van de provincie heeft aangepakt.

'Dankzij de goede werking daarvan hebben we al verschillende overstromingen aan het knelpunt van de Maurits Sacréstraat in Merchtem kunnen voorkomen. Bij de felle regenbuien van 15 januari hebben we echter gezien dat de drie overstromingsgebieden met een totale buffercapaciteit van 40.000 m³ volledig gevuld waren zodat de school in de Maurits Sacréstraat ondanks de investeringen van de voorbije jaren toch nog schade leed', aldus Monique Swinnen, gedeputeerde bevoegd voor waterlopen.

Het overstromingsgebied langs de Smidsestraat in Mollem, waar nu zo'n 12.000 m³ gebufferd kan worden, wordt dubbel zo groot.

Tegelijk gaat de provincie een nieuw overstromingsgebied van 16.000 m³ inrichten langs de Puttenbeek in Opwijk, waarmee de kans op wateroverlast ter hoogte van Klei in Opwijk en de wijk Gasthuis in Merchtem sterk verminderd wordt.

'Door deze twee projecten samen uit te voeren, houden we de kostprijs beperkt. Voor de uitbreiding van het overstromingsgebied Smidsestraat moet immers vooral grond uitgegraven en afgevoerd worden. Voor de inrichting van het nieuwe overstromingsgebied in Opwijk, op een afstand van ongeveer 6 km, moet grond aangevoerd worden. We creëren zo 28.000 m³ bijkomende buffering voor 290.000 ' of 10,35 ' per m³', besluit Monique Swinnen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Baksteenfabrikant Vandersanden lanceerde zopas zijn rapport Collectief Welzijn 2021. Met dit rapport wil Vandersanden op jaarlijkse basis zijn inspanningen en resultaten in kaart brengen op vlak van duurzaamheid over vier werkterreinen: het[…]

11/05/2022 | MilieuOndernemingen
Sweco verwerft AB Soil Remediation Experts uit Erpe-Mere

Sweco verwerft AB Soil Remediation Experts uit Erpe-Mere

Eerste Industrial Water Innovation Award is voor Xylem

Eerste Industrial Water Innovation Award is voor Xylem

Leuven integreert circulaire principes in overheidsopdrachten

Leuven integreert circulaire principes in overheidsopdrachten

Meer artikels