Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Maatregelen tegen wateroverlast in Merchtem, Asse en Opwijk

Gerelateerde onderwerpen :

De provincie Vlaams-Brabant stelt een aannemer aan om in Merchtem een bestaand overstromingsgebied uit te breiden en een bijkomend overstromingsgebied aan te leggen. Enkele jaren geleden heeft de provincie drie overstromingsgebieden ingericht langs de Grote Molenbeek, op de grens van Asse en Merchtem. De werken zullen uitgevoerd worden door Cocquyt bvba uit Lochristi, die ook de andere overstromingsgebieden langs de Grote Molenbeek in opdracht van de provincie heeft aangepakt.

'Dankzij de goede werking daarvan hebben we al verschillende overstromingen aan het knelpunt van de Maurits Sacréstraat in Merchtem kunnen voorkomen. Bij de felle regenbuien van 15 januari hebben we echter gezien dat de drie overstromingsgebieden met een totale buffercapaciteit van 40.000 m³ volledig gevuld waren zodat de school in de Maurits Sacréstraat ondanks de investeringen van de voorbije jaren toch nog schade leed', aldus Monique Swinnen, gedeputeerde bevoegd voor waterlopen.

Het overstromingsgebied langs de Smidsestraat in Mollem, waar nu zo'n 12.000 m³ gebufferd kan worden, wordt dubbel zo groot.

Tegelijk gaat de provincie een nieuw overstromingsgebied van 16.000 m³ inrichten langs de Puttenbeek in Opwijk, waarmee de kans op wateroverlast ter hoogte van Klei in Opwijk en de wijk Gasthuis in Merchtem sterk verminderd wordt.

'Door deze twee projecten samen uit te voeren, houden we de kostprijs beperkt. Voor de uitbreiding van het overstromingsgebied Smidsestraat moet immers vooral grond uitgegraven en afgevoerd worden. Voor de inrichting van het nieuwe overstromingsgebied in Opwijk, op een afstand van ongeveer 6 km, moet grond aangevoerd worden. We creëren zo 28.000 m³ bijkomende buffering voor 290.000 ' of 10,35 ' per m³', besluit Monique Swinnen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Jan De Nul installeert fysiochemische grondwasinstallatie

Jan De Nul installeert fysiochemische grondwasinstallatie

Jan De Nul en milieudochter Envisan bieden als eerste speler op de Waalse markt een fysicochemische reiniging van vervuilde gronden aan. Beiden staan voor 100% circulaire oplossingen voor licht tot zwaar vervuilde gronden en sedimenten. Envisan[…]

MBG, Democo en AG Real Estate leveren werfwater aan brouwerij

MBG, Democo en AG Real Estate leveren werfwater aan brouwerij

CFA wil jaarlijks 2 miljoen paar oude werkschoenen inzamelen

CFA wil jaarlijks 2 miljoen paar oude werkschoenen inzamelen

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Meer artikels