Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Maaslands Huis renoveert 86 woningen in Lanaken

Maaslands Huis renoveert 86 woningen in Lanaken

De 86 woongelegenheden van sociale huisvestingsmaatschappij Maaslands Huis in de wijk Kersenweide in Smeermaas-Lanaken krijgen een energetische renovatie. Twee jaar geleden werd reeds het buitenschrijnwerk van deze woningen vernieuwd. In het voorjaar begint Maaslands Huis aan de volgende stap die het wooncomfort van de bewoners van Kersenweide aanzienlijk zal verbeteren en heel wat energie zal besparen.

Het ontwerp van de renovatie werd opgemaakt door Equilibrium Architecten uit Maasmechelen. Bouwbedrijf Driessen nv uit Maasmechelen kwam als laagste reglementaire inschrijver uit de bus met een rangschikkingsbedrag en tevens bestelbedrag van 3.597.748,35 ', excl. btw. De werkzaamheden worden aangepakt per woningblok en zullen in totaal ongeveer twee jaar duren.

De woningen in Kersenweide werden gebouwd in 1979. De ingrepen van deze renovatie zullen het isolatiepeil sterk verbeteren. Aan de Smeermaasstraat 23 gebeurde reeds een testrenovatie. Vóór de ingreep bedroeg de epc-waarde van de proefwoning 485 en na de renovatie 167, wat dus een grote energetische verbetering betekent. Door het renoveren van deze testwoning kon Maaslands Huis aanpassingen doen om mogelijke ongemakken tot een minimum te beperken. Een goede voorbereiding is zeker nodig indien men werkt aan de woning terwijl de huurders kunnen blijven wonen.

Bij de renovatie wordt de vrije gevel waterafstotend gemaakt en de spouwmuur geïsoleerd met minerale wol. De dakdichting wordt vervangen en krijgt bovendien een aanvullende dakisolatie van 20 cm, bovenop de reeds bestaande dakisolatie. De aannemer staat ervoor in dat het dak in één dag wind- en waterdicht is.

De woningen krijgen een geïsoleerde sectionale garagepoort, een nieuwe voordeur en een degelijke moderne brievenbus. Bij de appartementen werden de voordeuren en de brievenbussen reeds vervangen. Voorts wordt de oude cv-ketel vervangen door een condenserende gaswandketel. Ook hier zal de aannemer ervoor zorgen dat de gaswandketel in één dag geplaatst wordt en gebruiksklaar is.

Isoleren betekent ook ventileren. Daarom voorziet Maaslands Huis ventilatoren in de badkamer en waar mogelijk ook in de toiletruimte, die het vocht en ongewenste geuren sneller laten verdwijnen. In de ramen werden in het verleden reeds verluchtingsroosters voorzien zodat een gezond binnenklimaat mogelijk is.

Uit vragen van bewoners blijkt dat de bel-etagewoningen graag een trap hadden die rechtstreeks naar de achtertuin leidt. Nu moeten de bewoners via hun garage naar de tuin. Tijdens de komende renovatieronde zullen deze trappen worden geplaatst. Voorts wordt ook het balkon, met uitzicht op de achtertuin, geherwaardeerd, worden nieuwe balkonleuningen geplaatst en is een afdak voorzien boven het balkon.

Maaslands Huis is een sociale huisvestingsmaatschappij die sociale woningen verhuurt in de gemeenten Maasmechelen en Lanaken en de stad Dilsen-Stokkem (Lanklaar). De maatschappij beheert ongeveer 1.950 woongelegenheden. De voorzitter van de raad van bestuur van Maaslands Huis is Jean Donders, de directeur is Johan Vandekerckhove.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Leuven asfalteert dit jaar een dertigtal straten

Leuven asfalteert dit jaar een dertigtal straten

De stad Leuven investeert ieder jaar 2,5 miljoen € in de vernieuwing van asfaltlagen. Dat is nodig om ernstige schade op korte en middellange termijn te vermijden. In de loop van dit jaar zullen in Leuven een dertigtal straten nieuwe asfalt[…]

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam