Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Lvt is een snel groeiende markt

Lvt is een snel groeiende markt

In het kielzog van de lvt (luxury vinyl tiles)-vloeren zijn heel wat nieuwe vloerbedekkingsproducten op de markt gekomen als alternatief voor de houtachtige (laminaatvloer en parket). Hun troeven zijn meestal een hoge slijtvastheid, vochtwerendheid, een sterk gestructureerd oppervlak en een aangenaam loopgevoel. In de eerste plaats werden zij opgenomen door de projectmarkt, maar ook de particulier is er inmiddels mee vertrouwd. Zij worden immers vlot geplaatst dankzij de click-verbinding van de vloerdelen.

Om de marktontwikkeling van deze nieuwe productgeneratie in goede banen te leiden is einde 2012 de Europese beroepsorganisatie MMFA ervoor in het leven geroepen. Zij telt inmiddels 15 leden-producenten, voornamelijk uit Duitstalig Europa, maar ook de Beaulieu groep en Unilin zijn toegetreden. MMFA staat voor Multilayer Modular Flooring Association. Zij wil alle meerlaags opgebouwde modulaire vloeren die geen laminaatvloer zijn onder haar vleugels. Maar aangezien nog steeds nieuwe producten in deze familie het licht zien, heeft zij de definities van haar drie productgroepen in oktober vorig jaar nog lichtjes aangepast.

De eerste en omvangrijkste groep zijn zwevend geplaatste meerlaagse vloeren met als drager een hdf-plaat en een polymere toplaag (pvc, pp, pur, acrylaten, ' maar niet enkel een laksysteem). Zij maken de MMFA-klasse 1 uit. De tweede groep (MMFA-klasse 2) heeft als drager een polymeer of een polymeercomposiet en als toplaag een polymeer en/of een polymeerlaksysteem. Deze groep omvat vnl. de lvt-vloeren. Alle meerlaagse vloerproducten met een andere opbouw worden ondergebracht in MMFA-klasse 3. Hiertoe behoren bv. vloerdelen met clicksysteem en een textieloppervlak of vloerdelen met een minerale dragerplaat.

Op basis van deze indeling kan de beroepsorganisatie nu voor het eerst een afzetstatistiek voorleggen. Vorig jaar zouden de MMFA-leden van meerlaagse vloeren klasse 1 in totaal 6,3 miljoen m² verkocht hebben, waarvan 77% in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Naar schatting vertegenwoordigen de MMFA-leden 90% van deze markt.

Hun afzet van meerlaagse vloeren van klasse 2 beliep vorig jaar 6 miljoen m², waarvan 56% in Duitstalig Europa en 39% in de rest van West-Europa. Hun marktaandeel is echter veel kleiner. De Europese markt van lvt-vloeren wordt immers geraamd op 48 miljoen m². Andere Europese producenten dan de MMFA-leden zouden goed zijn voor 8 miljoen m² clickvinyl.

Daarnaast werden nog eens 7 miljoen m² clickvinyl ingevoerd en ten slotte wordt de grotere helft (27 miljoen m²) van deze markt ingenomen door zgn. dry back-producten (vinyltegels die opgelijmd worden).

De MMFA heeft zich verdienstelijk gemaakt door haar normaliseringswerk. Sinds augustus vorig jaar heeft deze sector een Europese norm (EN16511: Losgelegde panelen ' niet-flexibele gelamineerde vloerpanelen (MSF) met slijtbestendige toplaag), die ongetwijfeld nog verder aangevuld en verfijnd zal moeten worden, gezien de productinnovaties die hier aan de orde zijn.

Daarom houdt de technische werkgroep van de MMFA zich bezig met het ontwikkelen van correcte testmethodes. Belangrijk is dat deze lente bekend wordt in welke werkgroepen van de Europese en internationale normaliseringsinstituten de verschillende technische aspecten van multilayer vloeren behandeld zullen worden. MMFA is voorstander van een overkoepelende thematische in plaats van productspecifieke aanpak.

Ondervloermaterialen

Net zoals de collega's laminaatvloerproducenten van EPLF hebben de MMFA-leden een omvangrijke technische fiche opgesteld over ondervloeren, gezien het belang hiervan voor de levensduur van het vloersysteem. Op basis daarvan zal de beroepsorganisatie nu een brochure publiceren die als praktische handleiding in bedrijf en handel gebruikt kan worden. Het is ook de bedoeling dit document in verschillende talen beschikbaar te stellen op de website van de MMFA (www.mmfa.eu). Voorts heeft de MMFA technische handleidingen in voorbereiding over plaatsing (ook op vloerverwarming) en onderhoud van multilayer vloerbekledingen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

De beursgenoteerde metaalverwerkende groep Nyrstar, een onderdeel van Trafigura, sluit vanaf 1 september tijdelijk zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel. Het bedrijf legt de productie voorlopig stil door de hoge energiekosten.[…]

19/08/2022 | Ondernemingen
Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt