Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Luxehotel en 100 woningen gepland op Panquinsite in Tervuren

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Luxehotel en 100 woningen gepland op Panquinsite in Tervuren

Vanaf l.: Davy Demuynck (ION), Jan Spooren (voormalig burgemeester van Tervuren, vandaag gouverneur van Vlaams-Brabant), John Martin (Martin’s Hotels), Christophe Voet (Martin’s Hotels) en Steven Adons (PMV) bij de voorstelling van het project.

© W&F

Projectontwikkelaar ION uit Waregem begint volgend voorjaar met de bouw- en restauratiewerken van de Panquinsite in Tervuren. De historische gebouwen worden gerestaureerd en krijgen een nieuwe bestemming. Er komt een luxehotel, er wordt een grote parktuin aangelegd en er zullen ongeveer 100 nieuwe woonentiteiten worden gebouwd, verdeeld over vier vleugels. De eerste bewoners kunnen er in 2023 hun intrek nemen. Het hotel opent omstreeks dezelfde tijd. Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV.

 

Het projectgebied omvat ongeveer 3,7 ha, terwijl de totale oppervlakte van de gebouwen uit 13.300 m² nieuwbouw en 7.900 m² erfgoed bestaat. Panquin creëert een nieuwe verbinding tussen het dorpscentrum van Tervuren, het Warandepark en de Robianovijvers en vormt een mooie synergie tussen historisch erfgoed en hedendaagse architectuur. De site onderscheidt zich door een rijke verscheidenheid aan gebouwen. Het ontwerp is in handen van een multidisciplinair team van internationale en lokale architecten.
 
Het innovatieve conceptontwerp is van C+S Architects uit Treviso. De internationale expertise van het Italiaanse architectenkantoor C+S wordt versterkt met de lokale kennis van D E Architecten uit Tervuren, A33 Architecten uit Leuven en Koplamp Architecten uit Roeselare. Binnen het ontwerpteam van het masterplan zorgt landschapsarchitect Omgeving voor de invulling van de natuurlijke verbinding tussen de dorpskern, het achterliggende Warandepark en het Zoniënwoud.
 
“In Panquin staat vooral de wisselwerking tussen oud en nieuw centraal. Zo zullen nieuwe, hedendaagse gebouwen naadloos geïntegreerd worden in bestaande gebouwen met een grote historische waarde. De herdefinitie van de site zal er bovendien voor zorgen dat een stuk van de gemeente dat lange tijd ontoegankelijk was, nu teruggegeven wordt aan de bewoners van Tervuren”, vertelt Maria Alessandra Segantini van C+S.

Hotel

In het indrukwekkende Hoefijzercomplex en de voormalige Orangerie, beiden sinds 2004 erkend als monument, zal een luxehotel worden ondergebracht. ION bereikte hiervoor in augustus een overeenkomst met de bekende hotelketen Martin’s Hotels. Naast de 108 kamers voorziet het boetiekhotel ook polyvalente ruimtes, een aantal vergaderzalen, een wellness, een lobby,  een bar en een restaurant met ruim terras, in totaal goed voor ongeveer 9.500 m².
 
Het complex heeft tal van troeven zoals het unieke karakter van het gebouw, het idyllische groene kader en de centrale ligging. Het Hoefijzercomplex, de Orangerie en de nieuwbouwvolumes zullen ook omgeven worden door een parkdomein, als een soort van subtiele hommage aan het kasteeldomein van weleer.

Restauratie

Koplamp Architecten en A33 Architecten combineren grondige restauratiewerken met nieuwe, hedendaagse aanvullingen. “Wij streven naar een mooie wisselwerking tussen hedendaagse elementen en historisch erfgoed. De nieuwe volumes krijgen een hedendaagse vormgeving, zodat men gemakkelijk de authentieke delen van de nieuwe elementen kan onderscheiden”, verklaart Kim Straetemans van Koplamp Architecten.
 
De restauratiewerken focussen zich op de buitenschil van het Hoefijzercomplex en de Orangerie, met name de gevels, de daken en de goten. De raam- en deuropeningen die toegevoegd of juist gedicht werden toen het complex in handen van Defensie was, worden nu respectievelijk opnieuw dichtgemaakt of opengewerkt. Er wordt maximaal gestreefd naar het herstel in de oorspronkelijke staat.
 
Naast het behoud van het authentieke Hoefijzercomplex en de Orangerie wordt ook een nieuwe verbinding gecreëerd die deze twee gebouwen met elkaar verbindt. Dit nieuwe element wordt geconstrueerd met een combinatie van aluminium en glas om zo een lichte maar herkenbare verbinding te bekomen tussen de gebouwen en de omgeving. Deze verbinding zorgt ervoor dat de combinatie van de verschillende gebouwen bruikbaar wordt en dus duurzaam kan herbestemd worden.

Nieuwbouw

De site krijgt ook nieuwe bouwvolumes. “De historische kwaliteit van het Hoefijzercomplex en de Orangerie is onmiskenbaar. Het behoud van deze authentieke elementen is evident, maar we willen hier nog een stapje verder in gaan: de site, het gebouw en de rijke geschiedenis vormen dan ook de basis en de verantwoording voor de ontwikkeling van de nieuwe volumes”, licht Gert Standaert van A33 Architecten toe.
 
De gevels van deze vier nieuwe vrijstaande volumes (Poort, Toren, Plein en Park) zijn op een eenduidige en uniforme manier afgewerkt, met een horizontale geleding. De dynamische gevelopbouw met inpandige terrassen en teruggetrokken dakverdieping zorgt voor een uniforme look tussen de nieuwe gebouwen en onderscheidt zich zo zichtbaar van de statische architectuur van het Hoefijzercomplex. Onderling verschillen de volumes enkel in de kleurkeuze en het type gevelmateriaal. Met behulp van deze elementen krijgt elk gebouw een eigen identiteit, steeds met respect voor de bestaande vormentaal en architectuur.
 
Er wordt ook volop ingezet op integrale duurzaamheid. Verschillende thema’s worden hiervoor behandeld: het ontwerp, energie, water, materialen, welzijn en welvaart, mobiliteit, groen en natuur. Op het vlak van ontwerp en energie wordt een gunstige inplanting van de appartementen voorzien. Er wordt een lokaal warmtenet aangelegd op de volledige site dat zal worden gevoed door een geothermische warmtepomp, die de CO2 uitstoot tot 80% reduceert. Er worden tevens pv-panelen voorzien op de daken waar ook het regenwater wordt opgevangen voor recuperatie. Ten slotte zal zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van materialen en grondstoffen met een beperkte milieubelasting.
 
“Duurzaamheid beperkt zich echter niet enkel tot de energetische efficiëntie van een gebouw, maar vertaalt zich ook naar het landschap dat de gebouwen omringt. Daarom voorzien we de aanleg van verschillende soorten inheemse bomen en struiken om de biotoop van de site te optimaliseren”, vertelt Maria Alessandra Segantini van C+S.

Poort

“Het eerste nieuwe gebouw draagt de naam ‘Poort’ en profileert zich als een nieuw wooncomplex langs de Duisburgsesteenweg. Voor de gevel werd gekozen voor een zacht spel tussen witte en zwarte geometrie, om zo een dialoog te creëren met de bestaande historische gebouwen. Ook hier staat respect voor het erfgoed dus centraal”, vervolgt Segantini.
 
“Het gebouw plooit zich letterlijk naar het Hoefijzercomplex: de volumes worden afgeschuind waardoor smallere kopgevels ontstaan die perfect afgestemd zijn op de bestaande, historische gebouwen. Het historisch erfgoed, de nieuwe gebouwen, de open ruimtes en onderlinge verbindingen vormen zo één groot samenhangend, kwalitatief en versterkt geheel tussen het centrum van Tervuren en het Warandepark”, bevestigt Gert Standaert van A33 Architecten.

Poort bestaat met 33 appartementen uit een perfecte mix van startersappartementen, integraal rolstoeltoegankelijke appartementen en residentiële appartementen. Op het gelijkvloers is er plaats voor enkele commerciële ruimtes, waaronder een ruimte met een prachtig terras met zicht op de orangerietuin.

Plein

Plein werd ontworpen als tegenhanger van het historische gebouw de Orangerie, die zich aan de andere kant van de nieuwe vijver bevindt. De positionering en architectuur van Plein gaat de relatie aan met de Orangerie en brengt zo eenheid in de Panquin-site. Oud en nieuw aan weerszijden van het water, duidelijk verschillend maar toch volledig afgestemd op elkaar: Plein geeft namelijk een nieuwe en eigentijdse interpretatie aan enkele elementen van de architectuur van de Orangerie, zoals de grote onderdoorgang, de gevelbekleding in natuursteen en de gelaagdheid van de gevelvlakken.
 
“Ook hier wordt het volume van het gebouw afgeschuind op de koppen, om zo perfect te passen binnen het grotere geheel. De grote troef van de appartementen in Plein is zonder twijfel de ligging aan de rand van het park in combinatie met het uitzicht over de nieuwe orangerietuin, de vijver en de historische gebouwen”, legt Tom Eckelmans van D E Architecten uit.

Toren

Net zoals Plein de tegenhanger vormt van de Orangerie, aligneert Toren met Poort. De uitzonderlijke vorm van Toren is het resultaat van een onderzoek naar de optimale zichtassen vanaf de randparking en de Hertenbergstraat naar het achterliggende park van Tervuren. Het gebouw vormt een opvallend accent, een soort van toren, zoals al uit de naam af te leiden valt.
 
Dankzij de compacte vorm van het gebouw geniet elk appartement van een maximaal uitzicht over de omgeving, wat het geheel een exclusief en uniek karakter geeft. Toren krijgt een verhoogde inplanting langs de Rijkunstdreef en grenst zowel aan de bestaande vijvers van het park als aan de nieuwe vijver van de orangerietuin.
 
“Hoewel Toren dezelfde afwerking en uitstraling heeft als Plein, is Toren het meest exclusieve gebouw dankzij de unieke ligging op de grens tussen de bestaande en nieuwe vijvers, in combinatie met de compacte en vrijstaande inplanting. Deze exclusiviteit vertaalt zich in een beperkt aantal grote wooneenheden met een hoge afwerkingsgraad. De absolute kers op de taart is het duplexappartement op de hoogste verdieping, met een totale oppervlakte van 350 m² en een buitenruimte van 92 m²”, aldus Tom Eckelmans.

Park

De derde woonvleugel heeft zijn naam te danken aan het aangrenzende Warandepark van Tervuren. Het gebouw verheft zich boven een groene talud en vloeit zo moeiteloos over in het groen. Tegelijkertijd zorgt de verheffing voor meer privacy, meer licht en een prachtig uitzicht over de Panquin-site en dde omringende natuur.
 
“Het Warandepark vormt een uniek woondecor en garandeert een buitengewoon hoog wooncomfort dankzij de rustige en lichtrijke appartementen. Ook Park bestaat uit een interessante mix van appartementen met een, twee of drie slaapkamers, waaronder rolstoeltoegankelijke woningen”, besluit Gert Standaert.
 
Naast de publieke randparking, komen er op de Panquinsite ook twee ondergrondse parkings voor de bewoners en het hotel, inclusief een aantal laadpalen voor elektrische wagens.
Foto’s en simulatiebeelden: ION/PMV - C+S Architects - D E Architecten - A33 Architecten - Koplamp Architecten - Omgeving.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Revive zoekt met Nederlandse partner naar nieuwe projecten

Revive zoekt met Nederlandse partner naar nieuwe projecten

De Gentse projectontwikkelaar Revive en het Nederlandse ontwerp- en onderzoeksbureau Except uit Utrecht gaan samenwerken en willen samen de pionier worden op het vlak van doorgedreven duurzaamheid in de vastgoedsector. Concreet zijn ze in heel[…]

KV Kortrijk kan voetbalstadion bouwen aan Evolis

KV Kortrijk kan voetbalstadion bouwen aan Evolis

Gent: make-over voor Citadelpark en compacter ICC

Gent: make-over voor Citadelpark en compacter ICC

EStor-Lux bouwt lithiumionbatterijpark in Bastenaken

EStor-Lux bouwt lithiumionbatterijpark in Bastenaken

Meer artikels