Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Luchtzuiverende verf voor Brugs woonzorgcentrum

Luchtzuiverende verf voor Brugs woonzorgcentrum

Het OCMW Brugge zorgt voor een primeur in Vlaanderen door een luchtreinigende verf te gebruiken voor de renovatie van woonzorgcentrum Minnewater. De verf vangt vervuilde lucht op en zet die om in propere lucht. De luchtzuiverende verf werd gebruikt voor kamers, gangen en leefruimtes van het woonzorgcentrum.

'Tollens, de Franse producent van de verf, heeft vijf jaar onderzoek gedaan om een verf te ontwikkelen die de binnenlucht zuivert. In Frankrijk wordt de verf al enkele maanden gebruikt, maar in Vlaanderen zijn wij de allereerste', vertelt de Brugse OCMW-voorzitter Dirk De fauw trots.

Een woonzorgcentrum is de ideale omgeving om deze verf te gebruiken. De binnenlucht in woningen, kantoren of collectieve zorginstellingen zoals woonzorgcentra, ziekenhuizen en kinderdagverblijven is vaak vervuild. Soms is de binnenluchtkwaliteit minder goed dan de buitenlucht. De vervuiling ontstaat door bv. de lijmen in het plaatmateriaal van meubelen, onderhoudsproducten, kaarsen, ontsmettingsmiddelen, ontgeurders, verf, vloerbekleding, sigaretten, ' Doordat sommige ruimtes onvoldoende verlucht worden, krijgen steeds meer mensen last van ademhalingsproblemen en irritaties van de slijmvliezen. Vooral in woonzorgcentra kan dit een probleem zijn, omdat sommige bewoners zelden het gebouw verlaten. Eén van de grote boosdoeners is de formaldehyde die uit de lucht vrijkomt en op lange termijn kankerverwekkend is.

De verf die in woonzorgcentrum Minnewater gebruikt werd, biedt een oplossing voor dat probleem. De verf vangt de aldehydemoleculen uit de lucht op en zet deze om in waterstofmoleculen. Dat chemisch proces is bewezen bij verschillende labotesten. De tests tonen aan dat er gedurende 7 tot 20 jaar tot 80% minder vervuilende stoffen in de lucht aanwezig zijn (30% bij geschilderde plafonds, 60% bij geschilderde muren en 80% bij geschilderde plafonds en muren). 'Maar uiteraard heeft ook onze eigen Technische Dienst deze verf getest. Een opvallend feit dat onze medewerkers vastgesteld hebben, is dat de verf geen hinderlijke geur afgeeft. Er werd ook onmiddellijk een verbetering van de luchtkwaliteit vastgesteld door de schilders, bezoekers en directie van het woonzorgcentrum Minnewater. Doordat er geen geurhinder is, is het niet nodig om de bewoners tijdelijk te verhuizen naar een andere kamer. De dag dat hun kamer geschilderd is, kunnen zij 's avonds gewoon terug in hun eigen vertrouwde omgeving slapen. Dat is veel comfortabeler voor onze bewoners', legt de voorzitter uit.

Het OCMW van Brugge is met deze speciale verf niet aan haar proefstuk. Voor al haar schilderwerken wil het Brugse OCMW de meest milieuvriendelijke materialen en technieken toepassen. 'We maken dan ook zo veel mogelijk gebruik van watergedragen verven, om de uitstoot van vluchtige organische stoffen te beperken. Dat is beter voor de schilder, maar ook voor de omgeving. Het gebruikte materiaal kan dan ook gereinigd worden met water in plaats van solventen. Al jaren geleden heeft ons OCMW een machine gekocht om de verfrollen en borstels te reinigen waarbij het afvalwater gereinigd wordt. Een ander mooi voorbeeld is het jongerenpaviljoen De Joert in Assebroek. Voor de schilderwerken werd daar gewerkt met bio-verf, waarvan het bindmiddel bestaat uit zetmeel', vertelt voorzitter De fauw.

De luchtzuiverende Capteo-verf van fabrikant Tollens die voor woonzorgcentrum Minnewater gebruikt werd, werd gekocht bij de firma Flanders Color. De kostprijs ervan is vergelijkbaar met die van andere professionele kwaliteitsverf. Het prijskaartje voor het schilderen van dit woonzorgcentrum met luchtzuiverende verf bedraagt 17.000 ' voor het schilderen van 6.300 m² in twee lagen. De werken werden volledig uitgevoerd door de eigen Technische Dienst.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

De beursgenoteerde metaalverwerkende groep Nyrstar, een onderdeel van Trafigura, sluit vanaf 1 september tijdelijk zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel. Het bedrijf legt de productie voorlopig stil door de hoge energiekosten.[…]

19/08/2022 | Ondernemingen
Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt