Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

LOW tekent nieuw Antwerps erfgoeddepot

Gerelateerde onderwerpen :

LOW tekent nieuw Antwerps erfgoeddepot

De provincie Antwerpen selecteerde het ontwerp van LOW Architecten voor de bouw van een duurzame en gedeelde erfgoedloods op Campus Vesta in Ranst. De loods zal onderdak bieden aan eigen collecties en 'erfgoed in nood'. De realisatie is gepland voor 2017.

Onder de titel 'Duurzaam Delen' stelde de provincie Antwerpen vorig jaar haar innovatieve visie op een centrale bewaarplaats aan de erfgoedsector voor. Ondertussen werd de volgende stap voor de realisatie van een erfgoeddepot voor de gehele provincie gezet.

Ontwerpteam LOW Architecten kwam als laureaat uit de bus na een onderhandelingsprocedure met bekendmaking. In samenwerking met ingenieursbureau Ingenium en Stabicom ontwikkelt het architectenbureau uit Antwerpen de erfgoedloods.

Een oude militaire loods op Campus Vesta in Ranst (foto) krijgt een tweede leven. Het depot zal zowel op het vlak van duurzaamheid als het bewaren van erfgoed werken met innovatieve technieken en methodieken. Zo wordt niet enkel de infrastructuur maar ook technische en nieuwe kennis gedeeld met de erfgoedsector.

De eerste fase van dit infrastructuurproject moet in 2017 klaar zijn. Na een testfase zullen er behalve provinciale collecties ook erfgoed van andere erfgoedhouders en -beheerders uit de provincie veilig onderdak kunnen vinden. Zo speelt de provincie onder meer in op de vraag naar 'noodopvang' voor erfgoed dat tijdelijke opslag nodig heeft door bijvoorbeeld brand, verbouwingen of een verhuis.

Met de realisatie van het masterplan komt de provincie tegemoet aan vele noden van de erfgoedsector en maakt daarmee ook haar regierol waar, die ze op vraag van de Vlaamse overheid opneemt voor de (nog) betere bewaring van het erfgoed in de provincie. ' LVDB

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

POM West-Vlaanderen bouwt wetenschapshub in Kortrijk

POM West-Vlaanderen bouwt wetenschapshub in Kortrijk

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen wil aan de Doorniksesteenweg in Kortrijk een wetenschapshub bouwen. Ze schrijft daarvoor samen met het Team Vlaamse Bouwmeester een ontwerpopdracht uit. Kandidaten kunnen zich aanmelden[…]

07/07/2022 | ProjectenOntwerp
Dentergem herbestemt brouwerij tot woon- en kmo-zone

Dentergem herbestemt brouwerij tot woon- en kmo-zone

Masterplan Droogdokkensite Antwerpen goedgekeurd

Masterplan Droogdokkensite Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerpen noordelijke Ringparken Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerpen noordelijke Ringparken Antwerpen goedgekeurd

Meer artikels