Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Los Angeles verft straten voor koelere omgeving

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Los Angeles verft straten voor koelere omgeving

Foto’s: Bureau of Street Services / City of Los Angeles.

De jongste jaren stijgen de temperaturen in Zuid-Californië, vermoedelijk als gevolg van de klimaatverandering. Het Bureau of Street Services van het departement Openbare Werken in Los Angeles pakte recent uit met een testproject om de strijd tegen de hitte aan te gaan. De stad heeft een aantal openbare wegen lichtgrijs geverfd nadat uit een test op parkeerterreinen was gebleken dat deze ingreep de grond- en omgevingstemperatuur verlaagt.

Het lichtgrijze oppervlak absorbeert minder warmte dan het donkerkleurige asfalt, dat 80 tot 95% zonnewarmte opslorpt.  De lichtgrijze tinten daarentegen reflecteren de zonnestralen waardoor de temperatuur daalt. Uit de eerste voorlopige testresultaten blijkt dat de verkoelende verf de omgevingstemperatuur met 8 tot 10° C vermindert.  Een bijkomend voordeel is dat mensen in de omliggende gebouwen minder snel hun airconditioning moeten inschakelen waardoor heel wat energie wordt bespaard. Ook het aantal hitte-gerelateerde sterfgevallen gaat naar beneden.

Los Angeles aan de westkust van de Verenigde Staten telt ongeveer 3,8 miljoen inwoners en op een gemiddelde zomerdag loopt de temperatuur in de stad vlotjes op tot bijna 40° C. Airconditioning wordt intensief gebruikt en kost veel energie, wat leidt tot meer CO2-uitstoot en tot de afgifte van nog meer hitte. Het Bureau of Street Services van Los Angeles probeert daar met het testproject iets aan te doen.

De initiatiefnemers beseffen wel dat het drukke verkeer in Los Angeles het wegdek relatief snel zal vervuilen, waardoor het koeleffect weer zal afnemen. Toch hoopt het Bureau of Street Services dat het project andere steden kan inspireren en dat fabrikanten hierdoor worden aangespoord om te investeren in meer onderzoek en de ontwikkeling van hoogtechnologische verkoelende verf die geschikt is voor het gebruik op wegen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatiedoelstelling 2050 heeft 162 miljard nodig

Renovatiedoelstelling 2050 heeft 162 miljard nodig

Om de klimaatdoelstellingen tegen 2050 te halen moeten ongeveer 2,7 miljoen Vlaamse woningen grondig gerenoveerd worden, waarvan 500.000 bewoond door kwetsbare groepen volgens een SERV-studie. Om deze woningen om te vormen tot echte[…]

Gezuiverd afvalwater kan alternatieve waterbron zijn

Gezuiverd afvalwater kan alternatieve waterbron zijn

Congres ‘De gezonde en veerkrachtige stad’

Congres ‘De gezonde en veerkrachtige stad’

Grote Laak wacht op integrale sanering

Grote Laak wacht op integrale sanering

Meer artikels