Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Lommel United kiest voor renovatie of nieuwbouw

Gerelateerde onderwerpen :

Lommel United kiest voor renovatie of nieuwbouw

Voetbalclub Lommel United heeft nog twee opties voor zijn stadion: de renovatie van het bestaande Soevereinstadion of een nieuwbouw aan de Duinenstraat/Vlasstraat. Het huidige Soevereinstadion vertoont ouderdomsverschijnselen en is dringend aan renovatie toe. De locatiestudie die het stadsbestuur afgelopen maanden door Grontmij liet uitvoeren, is afgerond.

Lommel United is een ambitieuze voetbalclub in tweede nationale. Ongeveer twee jaar geleden maakten de bestuursleden van de club hun droom van een nieuw stadion met alle moderne faciliteiten kenbaar.

'Van het stadion moeten zowel de club als het bedrijfsleven en zelfs de inwoners kunnen genieten', zeggen Greet Vanbrabant en Frans Luyckx van Lommel United. Het nieuwe voetbalstadion moet een groot project worden met een aantal belangrijke nevenfuncties zoals horeca en kantoren, eventueel een fitnesszaal en een dancing.

Locatiestudie

De club startte haar zoektocht naar investeerders om hun schouders mee onder de club te zetten en mee te investeren in het stadion. Aan het stadsbestuur werd gevraagd om te onderzoeken op welke plek dit nieuwe stadion best gebouwd zou worden. Want de inplanting van een voetbalstadion met belangrijke nevenactiviteiten heeft uiteraard een impact op Lommel. Grontmij legde in een studie verschillende locaties langs elkaar. Die werden op gelijke basis afgewogen. Onder andere de ontsluiting, bereikbaarheid, ruimtelijke inpassing en de haalbaarheid van nevenfuncties kwamen aan bod.

Van 22 naar 5

De studie vertrok van 22 locaties. Na trechtering werd dat aantal vrij snel herleid tot 13 en later 5 locaties: Buitensingel fase II, Duinenstraat/Vlasstraat, Kristalpark II, De Soeverein en Kristalpark III. Na nog meer onderzoek vielen Kristalpark II en III, de oorspronkelijke voorkeurlocaties van Lommel United af, omdat de vergunningsprocedure voor nevenfuncties hier bijzonder moeilijk zou verlopen.

Dat bleek duidelijk uit de gesprekken met Ruimte Vlaanderen dat uiteindelijk bij zou meebeslissen over de vergunningen. Het terrein aan Buitensingel fase II is niet groot genoeg om op korte termijn een stadion te realiseren.

Gefaseerd renoveren

In samenspraak met het stadsbestuur bracht Lommel United de mogelijke locaties terug tot twee. 'Ofwel bouwen we een gloednieuw complex aan de Duinenstraat/Vlasstraat, ofwel kiezen we voor een gefaseerde renovatie en uitbreiding van het huidige Soevereinstadion. Beide opties zijn interessant en bieden opportuniteiten. De gesprekken met onze investeerders zijn lopende. Het zal van hen afhangen voor welke optie we gaan', zeggen Greet Vanbrabant en Frans Luyckx.

Verkeer

Voor welke locatie Lommel United ook kiest, in ieder geval zal nog heel wat studiewerk verricht moeten worden. Want zowel de club als de stad ambiëren een slimme inplanting van het stadion met aandacht voor de omgeving. Daarbij willen ze goed nadenken over de bereikbaarheid en de zichtbaarheid, maar uiteraard ook over de verkeersimpact en 'afwikkeling bij topwedstrijden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

De teams van Valens (Eiffage) haalden het contract binnen voor de bouw van het psychiatrisch centrum voor het Saint-Luc ziekenhuis en Valisana in Sint-Lambrechts-Woluwe, op de campus van de UCLouvain. De werken starten deze maand. Het gaat om[…]

17/09/2021 | Projectenoverheidsopdracht
UGent wil twee studentenhomes bouwen

UGent wil twee studentenhomes bouwen

Leuven opent kinderdagverblijf DoRemy

Leuven opent kinderdagverblijf DoRemy

Merelbeke start met aanleg sportpark Molenkouter

Merelbeke start met aanleg sportpark Molenkouter

Meer artikels