Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Lommel krijgt grootste zonnepark van de Benelux

Lommel krijgt grootste zonnepark van de Benelux

© Foto: stad Lommel.

De Limburgse Investeringsmaatschappij en de stad Lommel hebben de bouwaanvraag ingediend voor de realisatie van het Kristal Solar Park. Dat zal met een piekvermogen van bijna 100 MW meteen het grootste zonnepark van de Benelux worden.

De bouw, die volgens de planning in september zou moeten beginnen, zal negen maanden duren. De Vlaamse regering heeft de voorlopige bandingfactor van 0,8 vastgelegd, wat nodig is voor het berekenen van de Vlaamse overheidssteun. Zodra het project volledig vergund is, berekent het Vlaams Energieagentschap (VEA) de definitieve bandingfactor.

Vlaanderen heeft dringend nood aan grote zonneprojecten met een vermogen groter dan 750 KW. Sinds de hervorming van het certificatensysteem in 2013 is geen enkel groot zonnepark meer gebouwd.

De Vlaamse overheid geeft financiële steun om zulke projecten rendabel te maken en besliste om die subsidie per project toe te kennen op basis van een zogenaamde bandingfactor. Dat is de variabele factor waarmee de prijs van de groenestroomcertificaten mag worden vermenigvuldigd om een project rendabel te maken.

Het systeem voorkomt tegelijk oversubsidiëring. Het VEA besliste dat het Kristal Solar Park voorlopig de maximale bandingfactor van 0,8 krijgt, wat overeenkomt met ongeveer 74 € per MWh. De  steunperiode zou 15 jaar duren.

Het Lommelse Kristalpark is een aaneengesloten reserve aan bedrijventerreinen van 258,75 ha waarvan 110 ha zal worden ingenomen door zonnepanelen. Uit een haalbaarheidsstudie blijkt dat het vlakke terrein en het onderstation met voldoende capaciteit ervoor zorgt dat het Kristalpark de ideale locatie is voor de uitrol van het zonnepark.

In het zonne-energiepark in Lommel zullen naar schatting zowat 377.000 zonnepanelen worden geplaatst. Het zonnepark zal via een dambordpatroon worden gespreid over de bedrijvenzone. De zonnepanelen in het Kristal Solar Park zullen in eerste instantie op de grond worden geplaatst. Later kunnen ze op de daken van nieuwe bedrijven terechtkomen. Het zonnepark kan 83 GWh per jaar produceren, wat overeen komt met het jaarverbruik van 24.000 gezinnen. De opgewekte elektriciteit zal volledig door het nabijgelegen zinkelektrolysebedrijf Nyrstar worden gebruikt. Nyrstar is één van de elektro-grootverbruikers in Vlaanderen.

“Vlaanderen heeft grootschalige projecten als het Kristal Solar Park nodig. Dit zonnepark produceert energie die goed is voor 6% van onze Vlaamse  energiedoelstellingen uit zon, die we nog moeten realiseren tegen 2020. De elektriciteit wordt bovendien lokaal verbruikt, wat past in het nieuwe energiemodel. We rekenen erop dat het Lommelse voorbeeld navolging krijgt”, aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe taskforce Vlaamse waterstof economie

Nieuwe taskforce Vlaamse waterstof economie

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits bundelt voor de Vlaamse waterstofvisie de krachten. Zopas is er voor het eerst overleg gepleegd met de nieuwe taskforce Vlaamse waterstofeconomie. Die werkgroep bestaat uit de[…]

07/07/2021 | groene energieWaterstof
Meer budget voor groene warmte in Vlaanderen

Meer budget voor groene warmte in Vlaanderen

Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Meer artikels