Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Lockdown: bouwsector mag volledig aan het werk blijven

Gerelateerde onderwerpen :

,
Lockdown: bouwsector mag volledig aan het werk blijven

Sinds vandaag is er een nieuwe lockdown in België. Die houdt in dat een hele reeks handelszaken en alle toonzalen moeten sluiten (de doe-het-zelfwinkels en groothandels blijven open) en dat telewerk verplicht wordt bij alle ondernemingen, tenzij dit onmogelijk is door de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening.
Behalve de doe-het-zelfzaken en de groothandels staan in het ministerieel besluit een aantal sectoren vermeld die (al dan niet met een beperking) open blijven, zoals o.m. transport, notarissen, herstellen en keuren van voertuigen, … Nieuw is ook dat een onderneming de personeelsleden die niet kunnen telewerken een attest moeten bezorgen dat de noodzaak van hun aanwezigheid op de werkplaats bevestigt. Het verlengen van de schoolvakantie (kinderopvang) en de afwezigen door het virus (quarantaine, ziekte) zullen de organisatie van het werk bemoeilijken.

Geen beperkingen

De verstrengde maatregelen tegen het coronavirus die sinds 2 november gelden, veranderen volgens de Confederatie Bouw zo goed als niets voor de bouw, behalve dat telewerk verplicht wordt voor de bedienden uit de sector. De info die twee Franstalige kranten verspreiden, als zou de bouw enkel nog mogen optreden bij urgenties, is volgens de Confederatie Bouw in ieder geval manifest fout.
De bouwsector mag haar activiteiten verder zetten, zo blijkt na het overlegcomité van gisterenavond. “Logisch”, vindt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Bouwbedrijven en ondernemingen die openbare werken verrichten zijn cruciaal voor het economische weefsel en het functioneren van het land. Zij dragen bij tot de dagelijkse noden van de 11 miljoen Belgen, onder meer op het vlak van huisvesting, energie, water, telecommunicatie en zo meer."
 
Enkele Franstalige kranten meldden dat de bouwsector zich zou moeten beperken tot de dringende werkzaamheden en tussenkomsten, maar dat is pertinent onjuist, zo verzekert de Confederatie Bouw. Vanwaar die fout dan komt? In alle opeenvolgende Ministeriële Besluiten wordt in de bijlage aangegeven wat het onderscheid is tussen essentiële en niet-essentiële sectoren, en daar staat nog vermeld dat de bouwsector een essentiële sector is, maar enkel voor de dringende werkzaamheden en tussenkomsten. Dat is ondertussen lang niet meer zo: in de bouw is dankzij de generieke gids en het sectorale protocol het onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële diensten vervaagd.

Toonzalen

Ook Bouwunie is tevreden dat alle bouwwerkzaamheden mogelijk blijven, maar betreurt dat bedrijven die beschikken over een toonzaal die ruimte verplicht moeten sluiten voor particulieren. Ook het verplichte verplaatsingsattest voor arbeiders zorgt volgens Bouwunie voor extra nutteloze administratie.
 
“Niet-essentiële winkels sluiten, maar we merken dat toch nog veel zaken kunnen openblijven”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Ondernemingen die via hun toonzaal verkopen aan particulieren moeten die verplicht sluiten. Wij vragen met aandrang om verkopen op individuele afspraak, met toegang tot de toonzaal, toch mogelijk te maken.  Denk aan verkopers van badkamers, schrijnwerkerij, interieur en afwerking. Als zij ook zes weken of langer moeten sluiten valt hun verkoop volledig stil. Dit heeft verregaande gevolgen op lange termijn. Het zijn vaak grote investeringen die klanten niet zomaar online willen of kunnen plaatsen. Door te werken op afspraak kan men perfect de veiligheidsmaatregelen respecteren, wellicht beter dan sommige winkels die wel mogen openblijven. In de vastgoedsector en voor het uitvoeren van werken, zoals het vernieuwen van een badkamer of een keuken of het vervangen van ramen en deuren, blijven bezoek op afspraak trouwens wel mogelijk, weliswaar zonder toegang tot de toonzaal.”
 
“We betreuren wel de verplichting dat voor iedereen die niet kan telewerken een attest of ander bewijsstuk moet worden voorgelegd.  Dit geldt dus ook voor arbeiders en dat betekent een extra administratieve rompslomp voor de bedrijven, zonder effectieve meerwaarde gezien iedereen zich vrij mag verplaatsen naar essentiële winkels of vakantieverblijven zonder attest. We hopen dat deze regelgeving niet wordt  misbruikt om kleine administratieve fouten zwaar te beboeten”, aldus Jean-Pierre-Waeytens.

Marshallplan

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) toont begrip voor de beslissingen en begrijpt dat drastisch ingrijpen de enige optie is om de ineenstorting van ons gezondheidssysteem te voorkomen. “We moeten nu alles op alles zetten om faillissementen en ontslagen te vermijden. Dat vereist dringend een rits structurele maatregelen om de solvabiliteit van onze bedrijven te verstevigen.” Het VBO vraagt daarover dringend overleg met de regering.
 
Het VBO vreest dat deze tweede lockdown de levensvatbaarheid van vele bedrijven bruusk onderuit zal halen. De nieuwe regels zijn immers een bijzondere harde klap voor de bedrijven, die nog aan het bekomen waren van de eerste lockdown. In het bijzonder in de handelssector, waar veel sanitaire maatregelen werden genomen, komen deze nieuwe beslissingen heel hard aan.
 
Uit cijfers die het VBO samen met het onderzoeksbureau Graydon verzamelde, blijkt dat 16% van de ondernemingen die vóór de crisis perfect gezond waren en die zowat 300.000 mensen tewerkstellen, nu zeer fragiel zijn en flirten met het faillissement. Deze tweede lockdown brengt een gigantische faillissementencrisis alleen maar dichterbij. Er is een nieuw globaal ondersteuningsplan nodig dat verder gaat dan de verlenging van de tijdelijke werkloosheid. Wat in ieder geval nu moet vermeden worden, is een golf aan extra kosten ten laste van de bedrijven.
 
“De toestand is bijzonder ernstig. Na een sanitaire crisis zullen we de komende maanden te kampen hebben met een Brexitcrisis en een faillissementencrisis. De verstrengde maatregelen komen hard aan, maar waren te verwachten.” Het VBO vraagt een Marshallplan om de faillissementencrisis en bijhorende werkloosheidscrisis te voorkomen. “We hebben nu nood aan maatregelen die de financiële ruggengraat van onze bedrijven de komende drie jaar op een duurzame wijze verstevigt. Het kan daarbij gaan om een nieuwe regeling Cooreman-De Clercq, het fiscaal mogelijk maken van wederopbouwreserves, het aanmoedigen van achtergestelde leningen, een herijking en versterking van de notionele interestaftrek, een versterking van de taxshelter voor start-ups en scale-ups en een mobilisering van spaargeld via gerichte incentives”, aldus Pieter Timmermans, CEO van het VBO.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels