Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Limburgse FIRST LEGO League streeft naar dubbel zoveel deelnemers

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Limburgse FIRST LEGO League streeft naar dubbel zoveel deelnemers

De Limburgse FIRST LEGO League mikt dit jaar op een verdubbeling van het aantal deelnemers, zo maakten de Confederatie Bouw Limburg en Voka - Kamer van Koophandel Limburg bekend tijdens de huldiging van de bedrijven die de wedstrijd steunen. “We willen dit najaar 1.500 jongeren in contact brengen met techniek en STEM. Ondanks de medewerking van 48 partnerbedrijven kunnen we immers nog alle hulp gebruiken om de instroom in technische opleidingen te verhogen”, melden beide organisatoren.

De FIRST LEGO League is een speelse ontdekkingsreis waarin jongeren tussen 11 en 14 jaar kennismaken met techniek en STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). De leerlingen bouwen en programmeren in drie maanden tijd een LEGO-robot die zoveel mogelijk missies tot een goed einde moet brengen. Dat gebeurt tijdens een grote finale waaraan vorig jaar 750 jongeren deelnamen.

“1.500 jongeren bereiken”

In september start de zevende editie van de wedstrijd. “We willen het aantal deelnemers verdubbelen. Vorig jaar bereikten we 750 jongeren tussen 11 en 14 jaar, dit jaar willen we 1.500 Limburgse jongeren in contact brengen met techniek en de mogelijkheden van STEM-opleidingen. We zijn al de grootste FIRST LEGO League van het land, maar geloven rotsvast in onze plannen”, klinkt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg, ambitieus.

Ook voor Chris Slaets, directeur van de Confederatie Bouw Limburg, is de verdubbeling een noodzaak. “We zijn in onze sector en bij uitbreiding voor alle technische beroepen steeds vaker op zoek naar werknemers met een STEM-achtergrond. Het tekort aan technisch geschoold personeel houdt de groei van de Limburgse industrie en bouw immers tegen. Als werkgevers nemen we onze verantwoordelijkheid en proberen we het STEM-onderwijs een duwtje in de rug te geven”, signaleert hij.

48 partnerbedrijven

In de ambtswoning van de gouverneur in Hasselt werden 48 Limburgse ondernemingen gehuldigd omdat ze hun schouders onder de wedstrijd zetten. Dankzij hun steun kunnen jongeren op een laagdrempelige manier deelnemen aan de FIRST LEGO League. Ze ontvingen het Charter Techniekpromotie uit handen van gedeputeerde Bert Lambrechts.

“Zonder de hulp van al onze partnerbedrijven konden we deze wedstrijd onmogelijk realiseren. Hierbij gaat het niet alleen om financiële steun, maar ook om hun coaching en inspirerende aanmoedigingen”, verklaart Chris Slaets.

“Je creëert ook een uniek draagvlak waar onderwijs en ondernemingen nauw samenwerken. We geloven in de kracht van die samenwerking omdat het een cruciaal element is voor het aanpakken van de uitdagingen van de arbeidsmarkt van vandaag en morgen. Daarom pleiten we in ons memorandum voor een sterkere focus op duaal leren en een nieuw STEM-actieplan”, vult Johann Leten aan.

“Jongeren warm maken voor techniek is zeer belangrijk om de instroom in technische opleidingen te verhogen. Kinderen moeten de kans krijgen om hun technisch talent te ontdekken en te ontwikkelen. Enkel zo kunnen we de toekomstige uitdagingen aan want Limburg heeft nood aan technische, hoger opgeleide mensen”, beseft gedeputeerde Bert Lambrechts, die ook de ondernemingen bedankt.

De volgende bedrijven (in alfabetische volgorde) ontvingen het Charter Techniekpromotie, een certificaat als teken van bijzondere erkenning voor hun bijdrage aan techniekpromotie in Limburg: Aarixa, Alro, AMS Belgium, APK, ASAP.be, Bensar, BKM, Cats & Dogs, Chapo, CKS, Constructiv, Cooltech, De Witte Communicatie, Driesen, Ebema, Europower Generators, Flanders Make, Fluentis, Grizaco, Groep Jam, Heraeus Electro-Nite International, Impact, Imtech Belgium, Fluvius, Jong CBL, Limeparts, Loomans Plastics, LRM, Mathieu Gijbels, Multimedi, Nelissen Steenfabrieken, Ondernemersclub @hoc, P&V Elektrotechniek, Pami, Prefamac Chocolate Machines, Punch Powertrain, Rato Education, Reynders, Rezinal, Ridge Tool Europe, SD Worx, SKF Logistics Services Belgium, SWM, TRIXXO, Vandersanden Steenfabrieken, VOS technics, Willemen en Yontec.

Bedrijven gezocht

De Confederatie Bouw Limburg  en Voka - KvK Limburg zijn nog steeds op zoek naar partnerbedrijven die het potentieel van techniek willen promoten bij jongeren. Belangstellenden kunnen contact opnemen met vince.feytongs@confederatiebouw.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Circulaire leerbox voor scholen

Circulaire leerbox voor scholen

Vanaf volgend schooljaar zullen West-Vlaamse leerlingen uit het technisch secundair onderwijs voor het eerst kunnen experimenteren met de nieuwe circulaire leerbox. Die box leert hen hoe ze circulair bouwen in de praktijk kunnen toepassen. Het[…]

16/06/2022 | circulair bouwen
Introductie VR-apparatuur in scholen is goede zaak voor bouwsector

Introductie VR-apparatuur in scholen is goede zaak voor bouwsector

Unizo wil meer overheidsopdrachten voor kmo's

Unizo wil meer overheidsopdrachten voor kmo's

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën

Meer artikels