Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Limburgse bouwondernemers verwachten een goed jaar

Gerelateerde onderwerpen :

,
Limburgse bouwondernemers verwachten een goed jaar

De Limburgse bouwbarometer van Bouwunie daalde in het vierde kwartaal van 2018, maar blijft met 100,2 wel nog boven de gezonde grens van 100. Dat betekent dat er meer optimisten zijn dan pessimisten. De verwachtingen voor 2019 zijn positief: 92% denkt dat 2019 minstens even goed wordt als 2018, 38% ziet een verbetering. Eén op de drie verwacht meer werk en één op de vijf wil ook extra mensen aantrekken., al wordt dat niet makkelijk in deze krappe arbeidsmarkt waarin vooral technisch geschoolden erg gegeerd zijn. De grootste ontevredenheid is er over de concurrentiedruk, die volgens 46% is toegenomen. De regering heeft een lastenverlaging beloofd en ingevoerd, maar niet correct. Het federale parlement zou dit volgens Bouwunie Limburg snel moeten rechtzetten, want deze lastenverlaging is nodig om de strijd aan te gaan met de goedkopere buitenlanders.

Het werkvolume zit goed: 23% van de Limburgse bouwbedrijven had in het vierde kwartaal meer werk dan in het derde kwartaal van 2018 en bijna evenveel minder. Voor de toekomst verwacht 31% meer werk, terwijl slechts 8% vreest voor minder werk. De orderboekjes zijn goed gevuld: vier op de tien heeft tot zes maanden werk, de helft zes tot negen maanden en 10% voor meer dan negen maanden.

Eén op de vijf wil aanwerven, maar de zoektocht verloopt moeizaam. 12% van de Limburgse bouwkmo’s heeft in de laatste weken van 2018 extra mensen aangeworven en in de eerste drie maanden van 2019 denkt 21% met meer personeelsleden te werken. Niemand wil inkrimpen. De bouwbedrijven verwachten wel ernstige moeilijkheden in hun zoektocht naar geschikt personeel; ze vinden dit allemaal zeer problematisch tot quasi onmogelijk. De arbeidsmarkt blijft krap. Technisch geschoolde werknemers zijn erg gegeerd, ook in de bouw.

Ondanks de goede werkvooruitzichten ervaren bouwbedrijven nog steeds een minstens even hoog concurrentieniveau. 46% spreekt zelfs van een verzwaring. Vooral de concurrentie van en met goedkope buitenlanders is hard.

2018 was voor 77% van de bouwondernemers een positief economisch jaar, 23% blikt er negatief op terug. 2019 kondigt zich beter aan; daarover is 92% positief gestemd. Slechts 8% schat het economische klimaat somber in.

De score van 100,2 voor het vierde kwartaal brengt het bouwbarometer-jaargemiddelde van 2018 op een mooie 100,8. Dat is hoger dan de gemiddelden van de voorbije jaren.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Inge Simons is directeur HR bij SPIE Belgium

Inge Simons is directeur HR bij SPIE Belgium

SPIE Belgium, de Belgische dochteronderneming van SPIE, één van de Europese marktleiders in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie, stelde Inge Simons aan als directeur human resources. Inge[…]

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Bouwprofessionals welkom in virtuele stad van de toekomst

Bouwprofessionals welkom in virtuele stad van de toekomst

Nieuwe directeur en strategie voor Willemen Construct

Nieuwe directeur en strategie voor Willemen Construct

Meer artikels