Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Limburgse bouwbedrijven lanceren totaloplossing voor woonuitbreiding

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Limburgse bouwbedrijven lanceren totaloplossing voor woonuitbreiding

Enkele Limburgse bouwbedrijven, verenigd in het consortium Warsco Units & Habenu-van de Kreeke, presenteren samen een toegankelijke en flexibele totaaloplossing voor het uitbreiden van woningen. Het gaat om kant-en-klare woonunits die in enkele dagen tijd vervaardigd en aangesloten kunnen worden op de woning. Hiervoor wordt samengewerkt met de Antwerpse firma Thermad-Brink.

 

Het uitbreiden van een bestaande woning gaat meestal gepaard met een zware verbouwing of een grote renovatie. Twee Limburgse bedrijven zochten naar een snelle en makkelijke manier om een bestaande woning uit te breiden met een extra slaapkamer, kantoor of hobbykamer.
 
Bas van de Kreeke, bestuurder van het gelijknamige bouwbedrijf, kwam op het idee tijdens de renovatie van enkele sociale woningen in Genk. “Dat was uiteindelijk een complex proces. Dat moest sneller, eenvoudiger en efficiënter kunnen. Aan ideeën en dromen is er meestal geen gebrek, maar effectief beginnen aan de uitbreiding is door de omvang van de werkzaamheden niet altijd evident”, zegt van de Kreeke.
 
De Limburgse unitbouwer Warsco Units, bouwbedrijf Habenu van de Kreeke en Thermad-Brink introduceren nu met steun van de provincie Limburg het bFLEX concept dat een totale woningrenovatie inclusief een woninguitbreiding in tien dagen mogelijk maakt. Aanbouw- of uitbreidingswerken krijgen met deze modules een nieuwe dimensie.
 
Het overgrote deel van ons woningbestand is sterk verouderd. Eén op de zes woningen verkeert zelfs in slechte staat. Naast de verfraaiingswerken en uitvoerige aandacht voor het verbeteren van de energieprestaties, komt het er tegenwoordig vooral op aan ‘beter’ te renoveren dan gebruikelijk is. Steeds vaker wordt bij het zogenaamde ‘benoveren’ een integrale aanpak overwogen met totaalrenovaties om het onderhoud, het algemeen comfort en de esthetische meerwaarde te verbeteren.

Meegroeien

“Het financiële plaatje en de lange renovatietijden die hier tegenover staan, maken dat het benoveren niet voor iedereen haalbaar is. Met bFLEX kan dat wel. De basis hiervoor zijn modulaire units die aan de bestaande woonst gekoppeld kunnen worden. Het resultaat is een energiezuinige comfortabele woning, die mee kan groeien met de behoeften van de bewoner”, vertelt Anneleen Van Bosch, CEO van Warsco Units. 
 
De multifunctionele units die in de markt worden gezet onder de naam bFLEX worden als casco modules gebouwd door Warsco Units. Thermad Brink installeert de hvac-voorzieningen en Habenu van de Kreeke zorgt voor de binnen- en buitenafwerking en de aansluiting aan de bestaande woning. “De drie bedrijven vullen elkaar perfect aan. De onderlinge samenwerking mondt uit in een interessant product dat veel kansen biedt”, zegt gedeputeerde van Economie Tom Vandeput.
 
De bFLEX-modules werden ontwikkeld binnen het innovatieproject Beno’Lim. Zoals de naam onthult, zijn de modules flexibel inzetbaar. Dankzij de input van Limburgse 65-plussers gaan design en levenslang comfort hierbij hand in hand. Gebruik makend van een digitale catalogus kan je je woninguitbreiding bedenken en realiseren in slechts twee maanden tijd.
 
Zo zijn ze een ideale oplossing voor 65-plussers die zo lang mogelijk thuis willen wonen. “Vaak bevinden de badkamer en slaapkamer zich nog op de bovenverdieping en wordt de toegang tot deze ruimtes moeilijker door fysieke beperkingen. Met onze nieuwe woonoplossingen kunnen we extra ruimte op het gelijkvloers creëren om te slapen en zichzelf te verzorgen. Ook voor andere woonbehoeften kan dit concept uitkomst bieden”, vervolgt Anneleen Van Bosch.

Huisvestingsmaatschappijen

Ook voor huisvestingsmaatschappijen is bFLEX een interessant product. “Gezinnen op zoek naar een woning moeten vaak lang wachten omdat de beschikbare woningen niet matchen met de grootte van het gezin. De nieuwe units maken snelle woningaanpassingen haalbaar en betaalbaar”, aldus projectpartner Bas van de Kreeke.
 
Met de innovatiepremie van de provincie Limburg, konden de projectpartners drie functionele units en een tool ontwikkelen om de aanpassingsmogelijkheden aanschouwelijk te maken. “Concreet gaat het om de badkamer, de woonruimte en een multi-space ruimte (slaapkamer, bureau, speelruimte) die we volgens drie verschillende stijlen vorm kunnen geven. De klant heeft hierbij de keuze tussen modern, rustiek en Scandinavisch”, aldus Bas van de Kreeke.
 
“Aan de hand van zijn of haar voorkeuren kunnen geïnteresseerden op www.bflex.eu een simulatie laten uitvoeren en de verschillende mogelijkheden in stijl, inrichting en afwerking bekijken. In functie van het eerste ontwerp wordt dan ook meteen een richtprijs meegegeven. Na persoonlijk contact wordt alles op punt gesteld en kunnen onze medewerkers aan de slag”, zegt van de Kreeke.
 
De flexibele woonuitbreidingen vormen het standaard product maar volledige woningrenovaties met een aaneenschakeling van bFLEX-units zijn eveneens mogelijk.
 
“De snelle renovatietijd, de totale procesbegeleiding en de ontzorging zijn een absolute troef die, zeker in de publieke markt waar veel vraag is naar allerhande renovatieconcepten, kan worden uitgespeeld. Dit gaf voor de provincie de doorslag om dit project te steunen met een innovatiepremie van 50.000 €”, aldus gedeputeerde Tom Vandeput.
 
Dat is een premie waarmee het provinciebestuur projecten ondersteunt waarbij Limburgse bedrijven samenwerken aan innovatie. Tot nog toe werd deze innovatiepremie reeds toegekend aan 44 projecten waarbij 105 bedrijven samenwerkten. De provincie keerde 2,2 miljoen € uit, goed voor een totaal van 5,2 miljoen € aan investeringen. Op termijn kunnen hierdoor 470 jobs gecreëerd worden.

Door de woonunits te huren, te leasen of te kopen kan het zowel een tijdelijke als een permanente oplossing zijn. Een bijkomend voordeel is dat het altijd mogelijk is om de unit los te koppelen om je woning weer in de oorspronkelijke staat te brengen. Bovendien zijn de woonmodules vervaardigd en aangekleed met duurzame materialen en voldoen ze aan de strenge energienormen.
 
“Door het project te ondersteunen kunnen we inspelen op de behoefte van kwalitatief en betaalbaar wonen zonder de mogelijkheden voor de volgende generaties te hypothekeren. Dit project biedt dus niet alleen een economisch maar ook een maatschappelijk en ecologisch voordeel”, besluit Tom Vandeput.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Houben 'komt van de grond'

Houben 'komt van de grond'

Tijdens de coronacrisis zijn de bouwwerven bij het Hasseltse bouwbedrijf Houben nooit stilgevallen. Vandaag zit het orderboekje weer op het niveau van weleer. Dit najaar worden nog een tiental nieuwe bouwprojecten gestart. Maar intussen[…]

"Innovaties in digitalisatie, robotisering en ergonomie verhogen productiviteit"

"Innovaties in digitalisatie, robotisering en ergonomie verhogen productiviteit"

Renson Outdoor start productie in nieuwe fabriek

Renson Outdoor start productie in nieuwe fabriek

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"

Meer artikels