Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Lijmen van bouwstenen is beste garantie voor luchtdichte bouwschil

Lijmen van bouwstenen is beste garantie voor luchtdichte bouwschil

In 2021 is een E-peil van 30 verplicht voor alle nieuwbouwwoningen. Om dit te verwezenlijken staan de bouwsector en de leveranciers van materialen voor een grote uitdaging. Honderd procent luchtdichtheid van de bouwschil is immers een absolute noodzaak om energiezuinig te bouwen.

Ultradunne voegen

Met het massief Ytong-bouwsysteem slaagt Xella er al jaren in om die luchtdichtheid te verzekeren. De massieve volle blokken worden gelijmd in plaats van gemetst, wat voor ultradunne luchtdichte voegen zorgt. De Ytong-bouwoplossingen zijn vandaag al volledig aangepast aan de normen voor bijna energieneutrale woningen (ben).

Om luchtdichtheid te verzekeren en het E-peil van de woning te verlagen, wordt het lijmen van bouwstenen ook steeds meer toegepast in de traditionele ruwbouw. Een traditionele ruwbouw met binnenmuur, buitenmuur en geïsoleerde spouw is immers erg gevoelig voor luchtlekken door de grote hoeveelheid onderlinge aansluitingen.

Maatvast

Maar enkel het toepassen van lijmtechniek volstaat niet om duurzame luchtdichtheid te garanderen. Een juiste materiaalkeuze voor de ruwbouw is even belangrijk. Ytong-blokken zijn groot, niet geperforeerd en hebben uiterst kleine maattoleranties. Dankzij hun grote maatvastheid en het ontbreken van holle ruimtes kan men door het verlijmen van Ytong-blokken perfecte voegen creëren.

De lijmlaag is ononderbroken en de verschillende bouwlagen passen perfect op elkaar. Door het grote formaat van de blokken gaat het verlijmen bovendien zeer snel en de kans op fouten, zoals luchtlekken via de voegen, verkleint.

Geen holtes

Omdat Ytong-blokken isolerend zijn in hun massa worden bouwknopen eenvoudig opgelost en is een luchtdichte muurschil verzekerd. Het is niet nodig ingewikkelde materiaalcombinaties uit te voeren, zoals bijvoorbeeld aan de muurvoet. En omdat Ytong-blokken geen holtes hebben, circuleert er nooit lucht in de muren zelf en is er geen risico op het ontstaan van luchtlekken bij het plaatsen van bijvoorbeeld stopcontacten.

In 2021 is een E-peil van 30 verplicht voor alle nieuwbouwwoningen.

Dakplaten

Ook voor het dak is Ytong een gemakkelijke en betrouwbare oplossing. De cellenbeton dakplaten zijn dragend, licht en isolerend tegelijk. Ze sluiten perfect op elkaar aan, wat de luchtdichtheid bevordert, en hun isolatiewaarde vermindert niet doorheen de tijd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

In gezamenlijke opdracht van de vier energieregulatoren, voerde PricewaterhouseCoopers (PWC) een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en de ons omringende landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en[…]

27/05/2022 | ElektriciteitActueel
Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette