Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Liever uitbreiding overuren dan flexi-jobs

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Liever uitbreiding overuren dan flexi-jobs

Bouwunie is geen vragende partij voor flexi-jobs in de bouw, althans niet zoals deze nu al bestaan in de horeca. De beroepsvereniging ziet liever een uitbreiding van de fiscaal voordelige overuren en de mogelijkheid om freelance te werken in de bouw. In andere sectoren bestaan freelancers al langer, maar in de bouw wordt hier door de wetgever en inspectie verkrampt op gereageerd. Bouwunie pleit daarom voor een aanpassing van de arbeidsrelatiewet.

Open Vld gaat een wetsvoorstel indienen dat werkzoekenden moet toelaten om te flexi-jobben. De bouwsector wordt aangehaald als voorbeeld. Na een bouwopleiding te hebben gevolgd bij de VDAB zou men nadien één dag per week de stiel kunnen leren op de bouwwerf.

Bouwunie, die die zelfstandigen en kmo's in de bouwsector vertegenwoordigt, staat open voor elk initiatief om werklozen te begeleiden naar een job in de bouw, rekening houdend met de bestaande systemen. Om de grote vraag naar werkkrachten op te vangen ziet de beroepsvereniging echter meer heil in de uitbreiding van het voordelig overurensysteem voor eigen personeel en het wettelijk mogelijk maken van freelancers.

“Wij zijn geen vragende partij voor flexi-jobs in de bouw, althans niet zoals deze nu al bestaan in de horeca. Bij de bouwbedrijven is er een grote vraag naar goede werkkrachten die moeten beschikken over kenmerkende vaardigheden en kennis. Dit vereist vaak een langere inwerkperiode, aanpassingstermijn of zelfs een specifieke opleiding. Bijkomende mensen ad hoc tewerk stellen op de werven is dus vaak niet evident", zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

Werklozen moeten absoluut gemotiveerd worden om aan de slag te gaan, maar het heeft volgens Bouwunie geen meerwaarde om wat vandaag eigenlijk al bestaat onder de noemer flexi-jobs te steken.

“Een nieuw systeem van flexibele jobs, dat specifiek is aangepast aan de bouw en rekening houdt met de bestaande systemen is voor ons zeker bespreekbaar. Het aantal vacatures in de bouw stijgt al twee jaar. De sector schreeuwt om bijkomend en opgeleid personeel. Elke nieuwe vorm van instroom is steeds welkom, maar een systeem van flexi-jobs voor werklozen lijkt ons niet de ideale oplossing”, aldus Jean-Pierre Waeytens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Groeiend aantal werkstressklachten in Vlaanderen

Groeiend aantal werkstressklachten in Vlaanderen

De eerste resultaten van de werkbaarheidsmeting 2019 zijn bekend. De voornaamse conclusie is dat de werkbaarheid van de jobs in Vlaanderen onder druk staat. De hoofdoorzaak is het groeiende aantal werkstressklachten. Ruim één op de[…]

10/12/2019 | SociaalSERV
België verzandt in Europese economische middenmoot

België verzandt in Europese economische middenmoot

Fiscaal voordeel in bouw en aanverwante sectoren

Fiscaal voordeel in bouw en aanverwante sectoren

Malafide buitenlandse bedrijven ontwrichten Belgische bouwmarkt

Malafide buitenlandse bedrijven ontwrichten Belgische bouwmarkt

Meer artikels