Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Lichtontwerp voor station Antwerpen-Centraal

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Lichtontwerp voor station Antwerpen-Centraal

Foto: Visit Flanders

© © Piet De Kersgieter

De stad Antwerpen laat een lichtontwerp maken voor het station Antwerpen-Centraal. Het schepencollege keurde zopas de aanstelling van de lichtontwerper goed die het ontwerp zal maken. Het stedelijke lichtplan dient daarbij als leidraad. De verlichting moet in de eerste plaats het station nog beter in de kijker zetten als één van de toegangspoorten tot de stad en het startpunt van de Via Sinjoor.
Het station Antwerpen-Centraal prijkt op de lijstjes van mooiste treinstations ter wereld. Het nachtbeeld van het station is echter niet van die aard dat bezoekers ook op dat tijdstip het station in volle glorie kunnen bewonderen. Om het station ook als het donker is tot zijn recht te laten komen in de omgeving, laat de stad een lichtontwerp maken voor het gebouw en de nabije omgeving.
 
In januari van dit jaar besliste het stadsbestuur al om een lichtontwerp te laten opmaken voor een andere historische parel: Het Steen. Met de lichtontwerpen voor het station en Het Steen worden het begin- en eindpunt van de Via Sinjoor extra in de verf gezet.
 
“Om het station, voor velen een toegangspoort tot de stad, letterlijk in de schijnwerpers te plaatsen, maken we werk van een lichtontwerp voor het gebouw. Zopas werd de ontwerper daarvoor aangesteld. Dat werd Antico Susanna BO. De volgende stap is het maken van een voorontwerp”, verduidelijkt schepen van Openbaar Domein Claude Marinower.
 
“Door de toepassing van innovatieve lichttechnieken zoals centraal gestuurde ledverlichting wordt ingezet op dimming en controle vanop afstand. Bovendien kiezen we volledig voor ledverlichting, waardoor het energieverbruik en dus ook de elektriciteitsrekening voor de stad daalt. Tot slot pakken we lichtvervuiling aan door een goede inplanting van lichtpunten”, vervolgt de schepen.
 
Het ontwerp voor de nieuwe verlichting van het station Antwerpen-Centraal vertrekt vanuit het stedelijke lichtplan. Het lichtontwerp richt zich niet enkel op het stationsgebouw zelf, maar op de volledige omgeving.
 
Ook het Koningin Astridplein en hoekpanden kunnen deel uitmaken van het aan te stralen gebied. De verlichting biedt zo de kans om het overdag drukke gebied ook als het donker is meer uitstraling te geven en te verlevendigen.
 
De nieuwe verlichting wordt opgebouwd vanuit verschillende waarnemingsstandpunten (begane grond, middenniveau en dak). Het massieve gebouw wordt benadrukt, maar anderzijds worden ook de vele details belicht.
 
Antico Susanna BO heeft nu tot september tijd om een definitief ontwerp in te dienen. Daarna kan een aannemer de werken uitvoeren. Eind 2022 moet de nieuwe verlichting van het gebouw dan feestelijk aangestoken kunnen worden.
 
De stad Antwerpen keurde reeds in 2012 het algemene lichtplan goed met een visie op coherente en duurzame verlichting voor de verschillende delen van de stad. Het lichtplan is gebaseerd op drie lagen: de basisverlichting in de verschillende zones van de stad, de verlichting van de structurele assen en de sfeerverlichting.
 
Tot die derde laag behoren gebouwen, monumenten en speciale zichten die de sfeer in de woonomgeving versterken. Het station Antwerpen-Centraal valt hieronder.
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

In het centrum van Izegem maakt de vroegere drukkerij Strobbe plaats voor 113 nieuwbouwappartementen. Projectontwikkelaar ION kreeg de goedkeuring voor vier bijna-energieneutrale gebouwen op de site die wordt omgebouwd tot Cultuurfabriek,[…]

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Meer artikels