Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Lichtontwerp voor Moorkensplein is klaar

Lichtontwerp voor Moorkensplein is klaar

Met de herinrichting van het Moorkensplein in Borgerhout worden ook de verlichting op het plein en de belichting van het districtshuis vernieuwd. Hiervoor heeft het bureau Radiance35 een lichtontwerp gemaakt. In het plan krijgen de glasramen in het districtshuis een speciale rol. Het is een flexibel ontwerp: zo kan de verlichting voor het districtshuis in de week anders zijn dan in het weekend.

Met het lichtontwerp wordt het gerenoveerde districtshuis op het Moorkensplein nog meer een blikvanger. Het plein zelf en de omliggende straten krijgen een verlichting die zowel op functionaliteit als beleving is gericht.

Voor het lichtontwerp zijn de ontwerpers van Radiance35 samen met een aantal buurtbewoners ‘s avonds op stap gegaan rond het Moorkensplein. De opmerkingen van de deelnemers tijdens deze wandeling vormen de basis van het ontwerp.

Drie zones

In het lichtontwerp is het Moorkensplein opgedeeld in drie zones. De verblijfsruimte aan de oostzijde van het districtshuis wordt van bovenuit verlicht. Door de bomen door is de verlichting gericht op het meubilair op deze plek. De doorgangen langs het districtshuis en de huizen worden met gevelarmaturen verlicht.

Op het plein voor het districtshuis spelen de glas-in-loodramen van het gebouw een hoofdrol. Tijdens de week is hier een witte verlichting die een patroon op het plein schijnt. In het weekend en bij speciale evenementen wordt dit een patroon van gekleurd licht.

Op de doorgaande as en aan de achterkant van het districtshuis, de derde zone in het lichtontwerp, wordt voornamelijk in gevelverlichting en lantaarnpalen voorzien voor het wegverkeer en de voetgangers.

Uitlichting districtshuis

Het monumentale districtshuis wordt op verschillende manieren verlicht. Langs alle zijden wordt een zachte gloed op het gebouw geschenen. Daarnaast worden de talrijke details op het gebouw verlicht, zoals de vele nissen, beelden of leeuwenkoppen. 

Door op de toren van het districtshuis de balustrades en de klok extra te verlichten, wordt de voorgevel een echte blikvanger en een herkenningspunt in de buurt. In de achtergevel wordt het glas-in-loodraam als accent verlicht. De lichtpunten zijn zo gekozen dat het gebouw extra tot zijn recht komt.

Het lichtontwerp bouwt voort op de visie uit het in 2012 goedgekeurde algemene lichtplan voor de stad Antwerpen. Alle verlichtingselementen worden voorzien van led-verlichting en er wordt in hoofdzaak met warm wit licht gewerkt. De armaturen op het gebouw worden op zorgvuldige wijze geplaatst zodat ze niet of nauwelijks opvallen.

Timing

De werken voor de verlichting lopen gelijktijdig met de werken van het openbaar domein. In principe is alles afgerond in het najaar van 2018.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Mechelen plant dit jaar een heleboel wegenwerken

Mechelen plant dit jaar een heleboel wegenwerken

De stad Mechelen zal dit jaar heel wat projecten uitvoeren die de voorbije jaren werden voorbereid. 2021 wordt een belangrijk jaar voor infrastructuurwerken in Mechelen, zowel in het centrum als in de deelgemeenten.     “Er komt[…]

Ontwerpteam voor Ringpark Zuid is gekend

Ontwerpteam voor Ringpark Zuid is gekend

Twee teams strijden voor beste ontwerp Leuvense Vaartkom

Twee teams strijden voor beste ontwerp Leuvense Vaartkom

Middelkerke vernieuwt zeedijk in Westende

Middelkerke vernieuwt zeedijk in Westende

Meer artikels