Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Lezing Nieto Sobejano Arquitectos

Enrique Sobejano van het Spaanse architectenkantoor Nieto Sobejano Arquitectos geeft op donderdag 23 april om 20 u. een lezing in kunstencentrum Stuk, Naamsestraat 96 in Leuven. Het is de afsluiter van een reeks lezingen georganiseerd door Stad en Architectuur. De toegangsprijs bedraagt 9 ' en tickets zijn best vooraf te reserveren via ticket@stuk.be. De lezing gebeurt in het Engels.

Nieto Sobejano Arquitectos werd in 1985 opgericht in Madrid door Enrique Sobejano en Fuensanta Nieto. Sinds 2007 beschikt men over een kantoor in Berlijn.

Voornamelijk als gevolg van het winnen van internationale wedstrijden, wordt het werk van Nieto Sobejano Arquitectos opgevat als een lopend onderzoek, bevrijd van de lokale politieke beperkingen en van specifieke contexten. Hun interesse in combinatorische manieren van denken is een reactie op een soort van economie van het conceptuele.

Geometrie, structuur en constructie behoren tot hetzelfde combinatorische spel. De reeksen van elementen die zij op alle ontwerpschalen uitwerken, stellen hen in staat hetzelfde deeltje in verschillende schema's en samenstellingen opnieuw te combineren, om zo de rol van elk stuk te ondervragen en de mogelijkheden van een open proces en een open projectie van ruimte kracht bij te zetten.

Deze benadering van het ontwerp bevraagt tegelijk de snelheid van het hedendaagse ontwerp en bouwproces. Als men het museum en de kantoren van de archeologische site van Madinat al-Zahra, in de buurt van Córdoba, vergelijkt met het Expo Zaragoza Congrescentrum, lijkt het erop dat de door tijd gedreven aanpak van de architecten elke keer op een andere manier wordt uitgevonden.

Het experimenteren met mogelijkheden in het eerste project legt het accent op de zorg en de tijd die nodig is voor archeologisch werk, terwijl in het tweede project de factor snelheid de uitdaging vormt vanuit de conceptuele economie van het gebouw. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stad keurt masterplan UZ Gent goed

Stad keurt masterplan UZ Gent goed

Het Gentse schepencollege gaf op 6 mei groen licht aan het masterplan voor de campus UZ Gent. Dit ruimtelijk plan voorziet een nieuw ziekenhuisgebouw in het hart van de site, de uitbouw van een centrale zorgzone en ruimte voor groen en andere[…]

08/05/2021 | ZorgsectorGent
Roeselare start stadsvernieuwingsproject Damman-Croes

Roeselare start stadsvernieuwingsproject Damman-Croes

Stijgende prijzen en leveringsproblemen van materialen zorgen voor onrust

Stijgende prijzen en leveringsproblemen van materialen zorgen voor onrust

Recticel start digitaal kenniscentrum over uitdagingen in de bouw

Recticel start digitaal kenniscentrum over uitdagingen in de bouw